Μη συγκρίνετε το μισθό σας με τους άλλους, γιατί θα νιώσετε δυστυχισμένοι!


Οι άνθρωποι έχουν γενικά μια μανία να κάνουν κάθε είδους συγκρίσεις με τους γύρω τους, αλλά αν πρόκειται για τους μισθούς τους και γενικότερα για τα εισοδήματά τους, καλά θα κάνουν να το αποφεύγουν, γιατί κινδυνεύουν να νιώσουν πολύ άσχημα, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα, που διαπίστωσε ότι τέτοιου είδους συγκρίσεις, ιδίως μεταξύ συγγενών και φίλων, αποτελούν σχεδόν βέβαιη "συνταγή" δυστυχίας, κυρίως όταν αυτός που επιδιώκει τη σύγκριση, είναι φτωχός.
Η έρευνα, που χρησιμοποίησε στοιχεία περίπου 19.000 ατόμων από 24 ευρωπαϊκές χώρες, έγινε από ερευνητές της Σχολής Οικονομικών του Παρισιού υπό τον καθηγητή Άντριου Κλαρκ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο βρετανικό οικονομικό περιοδικό "The Economic Journal", σύμφωνα με το BBC.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τείνουν να συγκρίνουν τα εισοδήματά τους με αυτά άλλων γνωστών τους, τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι γενικότερα στη ζωή τους. Όσο μεγαλύτερη σημασία αποδίδουν οι άνθρωποι σε μια τέτοια σύγκριση, τόσο μικρότερο βαθμό ικανοποίησης δηλώνουν ότι έχουν και τόσο μικρότερη ποιότητα ζωής, ενώ εμφανίζουν και περισσότερες ενδείξεις κατάθλιψης.
Δεν εμφανίζονται διαφορές ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, όσον αφορά την επίπτωση που έχει πάνω τους η σύγκριση των εισοδημάτων τους, καθώς και τα δύο φύλα εμφανίζονται εξίσου ψυχικά "ευάλωτα". Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύγκριση με τους συναδέλφους φαίνεται να είναι λιγότερο επώδυνη, καθώς η σύγκριση με φίλους φαίνεται να προκαλεί διπλάσια δυστυχία σε σχέση με τη σύγκριση με συναδέλφους.
Οι άνθρωποι στις πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες τείνουν να συγκρίνουν τα εισοδήματά τους περισσότερο σε σχέση με τους κατοίκους των πιο πλούσιων χωρών, ενώ στο εσωτερικό όλων των χωρών οι λιγότερο προνομιούχοι είναι πιο πιθανό να κάνουν τέτοιες συγκρίσεις σε σχέση με τους πιο πλούσιους.
Από την άλλη, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, δεν είναι βέβαιη η σχέση αιτίου-αποτελέσματος: είναι άραγε οι εκ φύσεως πιο απαισιόδοξοι άνθρωποι, που συστηματικά "βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο", εκείνοι που ωθούνται να κάνουν περισσότερες συγκρίσεις λόγω της προϋπάρχουσας ψυχικής προδιάθεσής τους ή είναι τελικά αυτή καθεαυτή η δυσμενής σύγκριση που τους κάνει πιο δυστυχισμένους;


online-press

Σχόλια

  1. Το χειρότερο δεν είναι πόσο πέφτουν σήμερα οι συντάξεις.
    Όλοι ξέρουμε ότι την επόμενη διετία είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθούμε να βγούμε από την ευρωζώνη.
    Πόση αγοραστική δύναμη θα έχουν τότε οι ονομαστικές συντάξεις των σημερινών 400 ευρώ, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ισοτιμίας της δραχμής;
    Οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυτη φτώχεια και την ευθανασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και οι νέοι ευθανασία θα ζητήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.