Εργασιακά: Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα -«Αντισυνταγματικό» λέει η ΓΣΕΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση θα αποσταλεί το Προεδρικό Διάταγμα για τα Εργασιακά πριν κατατεθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, εξετάζονται αλλαγές τις τελευταίας στιγμής, σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης πριν την απόλυση από τους τέσσερις στους έξι μήνες.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος θα επιδιώξει τη συζήτηση του Προεδρικού Διατάγματος στην ολομέλεια της Βουλής.
Εντωμεταξύ, υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε η ΓΣΕΕ στο οποίο επιχειρηματολογεί κατά της συνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος.
Ειδικότερα,  για τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται λόγος για κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας.
Για τη δυνατότητα πρόσληψης με μισθούς κάτω της συλλογικής σύμβασης επισημαίνεται στο υπόμνημα προς το ΣτΕ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβάλλει την αρχή του κοινωνικού κράτους.

Αναφορά σε κοινοτικές οδηγίες γίνεται όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτός της προστασίας των κοινοτικών οδηγιών και του εθνικού δικαίου.
Αντισυνταγματική κρίνεται, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και η διάταξη για τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.
Newslink

Σχόλια