Ολα ανοιχτά για τους βαθμολογητές

Δεν αποκλείεται η μεταφορά γραπτών σε άλλα βαθμολογικά κέντρα - ως έσχατο μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η επιστράτευση


Της Χαράς Καλημέρη
Εκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν την αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων απηύθυνε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι εάν αυτό δεν συμβεί θα ενεργοποιηθούν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί για να λήξει σύντομα η αγωνία των 90.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Οι δυνατότητες που έχει το υπουργείο είναι οι εξής: Να μεταφέρει τα αδιόρθωτα γραπτά από τα βαθμολογικά κέντρα της Αθήνας σε άλλα της περιφέρειας, όπου η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση της ΟΛΜΕ δεν είναι μεγάλη, να «παύσει» από τα καθήκοντά τους εκπαιδευτικούς που απέχουν και να προσλάβει άλλους στη θέση τους, ενώ ως έσχατο μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η επιστράτευση των εκπαιδευτικών.
ΔιαδικασίαΕφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί άμεσα, η διαδικασία της βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης των γραπτών, όπως και καταχώρισης και διασταύρωσης των στοιχείων των υποψηφίων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου, ώστε να ακολουθήσει, στη συνέχεια, η ανακοίνωση των βαθμών. «Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος? Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και η ευθύνη» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως χθες, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει για το θέμα τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Οπως επισήμανε η υπουργός, στα βαθμολογικά κέντρα της περιφέρειας η διαδικασία της βαθμολόγησης έχει ολοκληρωθεί. Τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της αποχής των εκπαιδευτικών, παρατηρούνται σε βαθμολογικά κέντρα της Αττικής όπου το 25% των γραπτών δεν έχει βαθμολογηθεί ή αναβαθμολογηθεί. «Δεν υπάρχει περίπτωση ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην αντιμετωπιστεί» σχολίασε με νόημα η κ. Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.
«Η κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη τη Δευτέρα είναι το μείζον που μπορούσε να γίνει από τα δύο υπουργεία», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό το αίτημα της ΟΛΜΕ περί μη περικοπών στις αμοιβές των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Απάντηση
Τα μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ είχαν λάβει αρνητική απάντηση στο αίτημα αυτό, νωρίτερα το μεσημέρι, στη συνάντηση που είχαν με τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη και τον γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής κ. Ηλία Πεντάζο. «Την ευθύνη για την παράταση της αγωνίας των μαθητών δεν την έχουμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση»
δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρης Πεππές.
Με αυτά τα δεδομένα, τα μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση. «Για όλους έρχεται η στιγμή που βάζουν την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία πάνω από άλλες επιλογές» κατέληξε η υπουργός Παιδείας, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας και αμοιβών των εμπλεκόμενων με τις πανελλαδικές εξετάσεις.


Σχόλια