Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών

 


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών γιορτάζεται από πολλές χώρες από το 1992, που έγινε η Σύνοδος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο ΟΗΕ αποφάσισε πρόπερσι  να την αναγνωρίσει ως επίσημη γιορτή.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας, η άνοδος των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών και η οξίνιση των ωκεανών που προκαλούνται από τη κλιματική αλλαγή, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, τις παράκτιες περιοχές, τις κοινότητες των νησιών και την οικονομία.
Η υποβάθμιση των ωκεανών πρέπει να σταματήσει και ένα ουσιαστικό βήμα για τη σωτηρία τους είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, όπου θα προστατεύεται η θαλάσσια ζωή από κάθε επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Greenpeace.
«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών θα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής για τις θάλασσές μας.
Η αδιαφορία όμως των κυβερνήσεων, η κακή διαχείριση και έλλειψη μέτρων προστασίας μας αναγκάζει να το ξανασκεφτούμε. Τελικά στις 8 Ιουνίου δε γιορτάζουν οι ωκεανοί, την τιμητική τους έχουν η υπεραλίευση, η καταστροφή και η παρανομία», δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στη Greenpeace.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση παραθέτει δραματικά στοιχεία, για την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.
Η υπεραλίευση
• 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.
• 90% των μεγάλων ψαριών όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
• Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
Η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
• 300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.
• 300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκιες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
• 6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, γιατί δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.
Η παράνομη αλιεία
• 800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την Ιταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων όμως συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.
• 4 δις δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.  300 εκατ. δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.
• 12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει.
Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στη προστασία των ωκεανών του πλανήτη μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων.
Ο καθορισμός των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες.
Πηγή: econews

Σχόλια