Διεθνής καταδίκη για την ισραηλινή επίθεση

Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα την επέμβαση ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών. 

Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα, η οποία προσπαθεί να εξηγήσει τη σκληρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον της νηοπομπής, η οποία μετέφερε 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Έντονη κριτική άσκησαν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεχωριστά, αλλά και η βαρόνη Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια: «Μίλησα τηλεφωνικά με τον κύριο Λίμπερμαν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, και του εξέφρασα τη βαθιά μας λύπη για την τραγωδία και του είπα πως θα πρέπει να υπάρξει έρευνα των πραγματικών περιστατικών». 


Σύμφωνα πάντως με τον Τζον Κλένσι, εκπρόσωπο τύπου της κυρίας Άστον, δεν πρόκειται μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη συνολικότερη κατάσταση στη Γάζα. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γέρζε Μπούζεκ καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του την επίθεση των Ισραηλινών χαρακτηρίζοντάς την ‘χωρίς κίνητρο’ και καθαρή ‘παραβίαση του διεθνούς δικαίου’.

Αριστεροί κυρίως Ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ του παγώματος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ και Ισραήλ, το όποιο διασφαλίζει μια σειρά από προνόμια στη χώρα.

Το ΣΑ του ΟΗΕ μετά από δεκάωρη συνεδρίαση καταδίκασε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Επιπρόσθετα ζητά αξιόπιστη και διαφανή έρευνα για την επιχείρηση

 Deutsche Welle

Σχόλια