Νέες καταθέσεις 5,8 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στη Κύπρο


Καταθέσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ από κατοίκους του εξωτερικού εισέρρευσαν στη Κύπρο στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2010.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, την πλειοψηφία των νέων καταθέσεων απορρόφησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank, ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες υποδέχθηκαν καταθέσεις από τις μητρικές τους στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 1,6 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις, ήτοι έλαβε το 27% του συνόλου των νέων καταθέσεων. Η Marfin Popular Bank υποδέχθηκε 1,4 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων (23,80%). Η Εθνική Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε καταθέσεις ύψους 588 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνόλου των νέων καταθέσεων. Στην Alpha Bank Κύπρου εισέρρευσαν 524 εκατ. ευρώ νέες καταθέσεις (8,97%), στη θυγατρική της Eurobank στη Κύπρο εισέρρευσαν καταθέσεις ύψους 486 εκατ. ευρώ (8,34%) και στην θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς εισέρρευσαν καταθέσεις 383 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 6,55% του συνόλου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών, το ποσό που έχει μεταφερθεί εκτός Ελλάδος και κυρίως στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι σημειώνουν πως η μετακίνηση καταθέσεων από την μητρική σε θυγατρική τράπεζα, αποτελεί εκροή κεφαλαίου εκτός χώρας, αλλά δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών σε ενοποιημένη βάση.
Όπως τονίζουν, στις κυπριακές προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό, γεγονός που λειτουργεί ως θέλγητρο για τους επενδυτές. Σε συνδυασμό δε με την ανησυχία που είχε επικρατήσει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και τις αρχικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για φορολόγηση των καταθέσεων, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η πρωτόγνωρη αυτή μετακίνηση καταθέσεων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το συνολικό ποσό καταθέσεων που επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 1 δισ. ευρώ αφορά σε καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας και περίπου 750 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
(Newsroom ΔΟΛ)


online-press

Σχόλια