Οι Κόκκινες γραμμές, αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να γίνονται Ρόζ....

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο ακούμε για κόκκινες γραμμές, από τα πιο επίσημα χείλη με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.
Τι είναι όμως κόκκινη γραμμή;
Είναι η γραμμή που οριοθετεί ένα όριο, κάτω και πίσω από το οποίο δεν μπορεί να υποχωρήσει κανείς.
Επίσης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για μείζονα θέματα, όπως:
Εθνικά, οικονομία, εργασιακό, υγεία, διαπραγματεύσεις, εξωτερικές σχέσεις κλπ.
Όπως θα δείτε πιο κάτω ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν έχει χαράξει πολλές κόκκινες γραμμές, οι οποίες αρχίζουν να ξεθωριάζουν και περισσότερο μοιάζουν με διακεκομμένες..
Σε κάθε περίπτωση όταν δεν μπορείς να υποστηρίξεις τις κόκκινες γραμμές, συμβαίνουν τα εξής:
  • Δεν μπορείς να περάσεις τις θέσεις-επιχειρήματά σου και να πείσεις τους λοιπούς εμπλεκόμενους. Αυτό σημαίνει ανικανότητα, ασθενέστερη θέση, έλλειψη επιχειρημάτων και αποτυχία της πολιτικής σου.
  • Έχεις βάλεις πολύ ψηλά τον πήχυ και οι τεθέντες στόχοι δεν είναι υλοποιήσιμοι και εφικτοί. Σε αυτήν την περίπτωση δεν διακρίνεσαι για ρεαλισμό, διορατικότητα και αν δεν έχεις εναλλακτική πρόταση χαρακτηρίζεσαι ως ανεπαρκής.
  • Υποχωρείς και διαπραγματεύεσαι με άλλους-νέους όρους τους οποίους δεν έχεις επεξεργαστεί και δεν έχεις κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του όλου θέματος. Εδώ ανάλογα με την σοβαρότητα του θέματος και ιδιαίτερα ον πρόκειται για εθνικά και οικονομικά θέματα όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα, μπορεί να χαρακτηρισθείς από αποτυχημένος, ανίκανος μέχρι και "μειοδότης"
Δείτε τι είπαν χαρακτηριστικά οι κ. Πάγκαλος και Πεταλωτής σχετικά με τις κόκκινες γραμμές:

«Όποιος διαπραγματεύεται από θέση ισχύος βάζει ‘κόκκινες γραμμές’, εμείς αιτούμεθα βοήθεια» δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στο δελτίο ειδήσεων του Μega. (23/4/2010)
" Κόκκινη γραμμή για 14ο μισθό, κόκκινη γραμμή δεν είπαμε. Μπορεί να γίνονται συζητήσεις, μπορεί να δηλώναμε προθέσεις μας, αλλά και μ’ αυτή την κατάσταση, την οποία κληρονομήσαμε, μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε τόσο εύκολα για κόκκινες γραμμές" (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟΝ 98,4”, 20/4/2010)

Στην συνέχεια ακολουθούν οι πρόσφατες κόκκινες γραμμές του πρωθυπουργού: 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κόκκινη γραμμή για την επίλυση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κάλεσε ταυτόχρονα και τους Τουρκοκύπριους να συνειδητοποιήσουν ότι μία τέτοια λύση είναι προς όφελός τους. (14/9/2010)

"Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής." (συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Νοβόστι", 5/1/2010)

«Ναι» στη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά χαράσσοντας συγχρόνως και κόκκινη γραμμή για το Αιγαίο και τη Θράκη, απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.(ΤΑ ΝΕΑ, 26/1/2010)

Μια ακόμη κόκκινη γραμμή, αυτή τη φορά για το μέχρι πού μπορεί να οπισθοχωρήσει έναντι των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εμφανίζεται να τραβάει η κυβέρνηση, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. (ΤΑ ΝΕΑ 20/4/2010)

"Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι πρωτίστως η σωτηρία της Ελλάδας. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον" (ΚΟ του ΠΑΣΟΚ 27/4/2010)

"Εμείς στρίψαμε το τιμόνι και έχουμε βάλει κόκκινη γραμμή να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό από την κηδεμονία και την επιτήρηση που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις" (Βουλή 30/4/20100)

Συμπερασματικά φίλοι μου και από ότι έχετε αντιληφθεί, οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλει ο πρωθυπουργός μας, μάλλον ήταν διακεκομμένες και έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν, να γίνονται "Ροζ" !!!

Σχόλια