Ερώτηση στη Βουλή, για το Συνταξιοδοτικό των Αγροτών

Από κοινού ερώτηση με 21 Βουλευτές της περιφέρειας προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να διορθώσει τις αδικίες εις βάρος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης .

ΘΕΜΑ: « Συνταξιοδοτική αδικία εις βάρος των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ».
Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό ο αγρότης είναι ο μόνος επαγγελματίας που βάσει νόμου υποχρεούται να είναι ασφαλισμένος από το 21ο μέχρι και το 65ο έτος της ηλικίας του. Είναι δηλαδή ο μόνος που πρέπει να πληρώνει εισφορές για 44 ολόκληρα χρόνια, όταν ασφαλισμένοι σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, με 37 χρόνια εισφορών συνταξιοδοτούνται ανεξάρτητα του ορίου ηλικίας τους.

Επειδή στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας πρέπει να έχει και ο αγρότης το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια καταβολής εισφορών και να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος και η στρατιωτική του θητεία, όπως αναγνωρίζεται και από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και για όσους επιθυμούν να παρατείνουν την απασχόλησή τους πέραν των 37 χρόνων, ο συντελεστής υπολογισμού της σύνταξής τους να προσαυξάνεται αναλόγως για κάθε χρόνο.

Επειδή και για τις γυναίκες αγρότισσες, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως άλλων επαγγελματικών κλάδων, ώστε συμπληρώνοντας το εξηκοστό ( 60 ) έτος της ηλικίας τους να μπορούν να αποσυρθούν από τη σκληρή αγροτική τους εργασία, με μια αξιοπρεπή σύνταξη και ειδικότερα για τις μητέρες αγρότισσες που έχουν τουλάχιστον τρία τέκνα να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις που υπάρχουν στ’ άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες (εν όψει μάλιστα της ψήφισης του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό) ώστε για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης να δικαιούνται οι μεν αγρότες συνταξιοδότησης με 37 χρόνια εισφορών ανεξαρτήτου ηλικίας και οι δε γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΓΑ, με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60) χρόνου της ηλικίας τους, καθώς και οι μητέρες αγρότισσες που έχουν τουλάχιστον τρία τέκνα να τυγχάνουν ίσης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης μ’ αυτές των άλλων ασφαλιστικών ταμείων; 


http://michalis-giannakis.blogspot.com/

Σχόλια