Επισκόπηση Τύπου


Η εσωκομματική ένταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και οι ενδοκυβερνητικές τριβές λόγω της υπόθεσης Μαντέλη-Siemens και του τρόπου απόκτησης της ακριβής κατοικίας του πρώην υπουργού Αμύνης, κ. Τσοχατζόπουλου, οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της έρευνας γύρω από την υπόθεση Siemens, η απροθυμία του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, οι χθεσινές εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. και η νέα απαίτηση της τρόικας για μείωση των συντάξεων,  αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα απογευματινού Τύπου.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι συντάξεις γίνονται... επιδόματα. Με προσταγή της "Τρόικας".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Σύγχυση και πανικός στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαέστρος στην ορχήστρα της Siemens. Επιφανής Έλληνας που διαμένει στη Γερμανία με άμεση πρόσβαση στο σύστημα Σημίτη".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μυστική συμφωνία για πάγωμα μισθών. Αρχίζει ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις χωρίς τους εργαζόμενους".
ΕΘΝΟΣ: "Ξεσκονίζουν τις λίστες της Siemens. Έρευνα του ΣΔΟΕ σε 300 σελίδες με πάνω από 15.000 εμβάσματα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποκαλύψεις - σοκ για το χρυσάφι στην Ελλάδα. Από καθηγητές πανεπιστημίου και τους υπεύθυνους επιστήμονες του κρατικού ΙΓΜΕ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γ. Παπανδρέου: "Θυσιάζει" τον Σημίτη για να σωθεί. Ένοχη σιωπή του ΠΑΣΟΚ για το που πήγε το 1 εκατ. ευρώ του Τσουκάτου. Α. Σαμαράς: Διώχνει τα "βαρίδια" για μια νέα ΝΔ. Στόχος να έλθει η κάθαρση στο κόμμα έως το συνέδριο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μιζάρουν με τους πρώην. Πόλεμος εντυπώσεων με τις κλήσεις στην Εξεταστική".
ΕΣΤΙΑ: "Ο νόμος- σκάνδαλο για τους υπουργούς. Ψηφίσθηκε με διακομματική σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ζητούν μισές τις συντάξεις! Και όριο στα 65 με 40 χρόνια δουλειάς. Η τρόικα απαιτεί. Η Αθήνα αντιδρά".
City Press: "Πιο πιθανά τα νέα μέτρα". ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Έξω η αλητεία από τα γήπεδα! Σοκ και δέος από την απρόκλητη βία".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συναγερμός για τα έσοδα. Εκτός στόχου στο 5μηνο-Εξορμά το ΣΔΟΕ".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων σε αναζήτηση 1 δισ. ευρώ".
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Ν.Δ.- ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ Τ.Ο.: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Σε υποτονικό κλίμα στα περισσότερα αστικά κέντρα και με τους ‘’ντορικούς’’ να απέχουν, φτάνοντας στα όρια της ανταρσίας ιδιαίτερα στην Κρήτη, έγιναν οι εκλογές για τους προέδρους των νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. χθες. Η Ρηγίλλης εκτιμούσε τη συμμετοχή γύρω στις 330.000 Νεοδημοκρατών, που αποτελούν το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων μελών, αλλά θεωρείται ικανοποιητικός αριθμός προσέλευσης για τη χρονική συγκυρία της πολιτικής απαξίωσης και της οικονομικής κρίσης. Για μήνυμα ανανέωσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Όσοι εκλεγούν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της Ν.Δ. (25-27 Ιουνίου)».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Με την ψήφο της γαλάζιας ‘’βάσης’’ εξελέγησαν οι νέοι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Τοπικών Οργανώσεων. Στην πρώτη ανοιχτή διαδικασία στην ιστορία της Ν.Δ. για την εκλογή των 71 προέδρων Νομαρχιακών Οργανώσεων και των 980 Διοικήσεων των Τοπικών και Διαμερισματικών Οργανώσεων της Ν.Δ. συμμετείχαν περίπου 350.000 μέλη,  αριθμός εξαιρετικά ικανοποιητικός για τη Ρηγίλλης».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Τον εγκατέλειψαν όσοι εμφανίστηκαν ως νέοι εγγεγραμμένοι στη Ν.Δ., στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, όπου πανηγυρικά εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο κ. Αντ. Σαμαράς, καθώς η συμμετοχή των Νεοδημοκρατών στις κάλπες για να εκλέξουν τους 71 νέους αιρετούς προέδρους των ΝΟΔΕ και τους 980 διαμεριμαστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα δε ξεπέρασε τον αριθμός του σκληρού πυρήνα των κομματικών στελεχών».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο συνέδριο του Ιουνίου μπαίνει η Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογή χθες των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών για πρώτη φορά από τη βάση, γεγονός που αποτέλεσε ένα νέο μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και ένα ακόμη βήμα για την ανανέωση του κόμματος. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν μάλιστα ιδιαίτερα υψηλή και ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες της Ρηγίλλης, καθώς παρόλο που ο χαρακτήρας των εκλογών ήταν καθαρά τοπικός και δεν υπήρχε κάποιο κεντρικό διακύβευμα (σε αντίθεση με την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου), περισσότεροι από 350.000 Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες έσπευσαν στις εσωκομματικές κάλπες, ανταποκρινόμενοι ακριβώς στο μήνυμα της νέας εποχής για την παράταξη».
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει: «Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 330.000 μελών της Ν.Δ., σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, πραγματοποιήθηκαν χθες οι πρώτες εσωκομματικές εκλογές επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, για την ανάδειξη των προέδρων των 71 Νομαρχιακών Οργανώσεων και των 980 διοικήσεων των Τοπικών και Διαμερισματικών Οργανώσεων του κόμματος. Τα εγγεγραμμένα μέλη στη Ν.Δ. είναι σχεδόν 965.000 άτομα, κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν περίπου ένας στους τρεις Νεοδημοκράτες, ωστόσο στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση από τη χθεσινή προσέλευση στις κάλπες»
Ν.Δ.-ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Ξηλώνει το ‘’σύστημα Καραμανλή’’ ο Αντ. Σαμαράς μπροστά στον φόβο αποκαλύψεων για πρώην υπουργούς της Ν.Δ. για τους οποίους ενδεχομένως να αποκαλυφθούν ύποπτες διασυνδέσεις με τα μαύρα ταμεία της ‘’Siemens’’. Ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι του λίστα, τρανταχτών ονομάτων-πρώην υπουργών της Ν.Δ. καταγγέλλοντας τις πολιτικές συμπεριφορές τους, όπως έκανε με τους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη και Παυλίδη, την Παρασκευή. Μέχρι το συνέδριο της Ν.Δ. (25-27 Ιουνίου) αναμένεται να έχει δείξει την πόρτα εξόδου και στους Κοντό, Μπασιάκο, Τσιτουρίδη, Δούκα που εμπλέκονται στις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, όπως αναφέρουν πηγές της Ρηγίλλης».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Μέχρι το Συνέδριο ο Αντ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να έχει καθαρίσει το κόμμα από τα βαρίδια του παρελθόντος. Στη Ν.Δ. εκτιμούν πως από τη στιγμή που ο πρόεδρος αποφάσισε να ονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, καυτηριάζοντας μάλιστα πρακτικές και συμπεριφορές, έχει πλέον ανοίξει και το δρόμο της αυτοκάθαρσης μέσα στην παράταξη. Η αναφορά στο όνομα του Θ. Ρουσόπουλου ουσιαστικά αποδεικνύει πως η αυτοκάθαρση δεν θα ξεκινήσει μόνο από όσους έχουν αποδεδειγμένα ποινικές και πολιτικές ευθύνες, αλλά και από όσους δεν σεβάστηκαν τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει: «Το τέλος μιας -εκ των πραγμάτων- εύθραυστης ισορροπίας μεταξύ των κ. Σαμαρά και Καραμανλή σηματοδοτεί -σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ- η διαγραφή από το κόμμα των κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε. Τακτικοί συνομιλητές του κ. Καραμανλή μιλούν ήδη για «ρήγμα» στις σχέσεις του με τον διάδοχό του και επισημαίνουν με νόημα ότι ο τέως Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε από την τηλεόραση τη διαγραφή δύο στελεχών που άνηκαν στον «κορμό» των κυβερνήσεών του».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΕΘΑ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Οι «ανορθόδοξες - μυστικές» περπατησιές της κυβέρνησης στο Αιγαίο, αλλά και στον «σκοτεινό» χώρο των εξοπλισμών είναι οι δύο μεγαλύτερες έγνοιες του Αντώνη Σαμαρά στον χώρο της Άμυνας, γι’ αυτό και σήμερα επισκέπτεται το Πεντάγωνο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιδρά ηπιότερα στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αερομαχίες (εμπλοκές)!».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Ενημέρωση “εφ΄ όλης της ύλης” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται να έχει σήμερα εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον υπουργό Βαγγέλη Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη, τους αρχηγούς των Κλάδων και τους επιτελείς του, με τους οποίους στη συνέχεια θα έχει συζήτηση για όλα τα εθνικά θέματα της αρμοδιότητάς τους».

ΠΑΣΟΚ-ΣΚΑΝΔΑΛΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Μια πληγή που δεν κλείνει είναι η υπόθεση της Siemens για το ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να μην έχει άλλο τρόπο θεραπείας πέρα από την εμμονή του, όπως λένε συνεργάτες του, να προχωρήσει η έρευνα πολύ βαθιά και να βγουν στην επιφάνεια όλες οι βρωμιές, όποιον κι αν αφορούν ακόμα και μέσα από το κόμμα του. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη την περασμένη Πέμπτη με αφορμή την γνωστή ομολογία Μαντέλη, ότι δεν τον ενδιαφέρει που θα φτάσουν οι αποκαλύψεις, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η έρευνα. Σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μας έλεγε χθες ότι η περίπτωση Μαντέλη είναι υποπερίπτωση σε σχέση με όσα αποκαλυφθούν στη συνέχεια, και όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Τη…μαργαρίτα μαδάνε στο Μαξίμου για την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Εξεταστική για τη Siemens, για την οποία έχει εκδηλωθεί η άρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Την ίδια στιγμή που πρώτιστος στόχος για το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου είναι να μη φτάσουν σε δικά του στελέχη ή νυν υπουργούς».
Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποφασιστεί αν θα εξακολουθήσει να παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ ή θα αποπεμφθεί. Εκτιμάται ότι από τη σύσκεψη αυτή, στην οποία θα λάβουν μέρος υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα κριθεί και η τύχη άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φέρεται να έχουν ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα στη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη ή και παλαιότερα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία αναμένεται να μετάσχει και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα παρουσιαστούν τα στοιχεία εσωτερικής έρευνας που έχει από καιρό πραγματοποιηθεί σχετικά με τον κ. Τσοχατζόπουλο και την οικονομική του κατάσταση. Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε άγνωστο ποιου εντολή και για ποιον συγκεκριμένο λόγο, έγινε γνωστό ότι αποτελεί “ενδελεχή επισκόπηση των δηλώσεων πόθεν έσχες του πρώην υπουργού, αλλά και στοιχείων που είχαν προκύψει κατά τη διαδικασία σο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα πυραυλικά συστήματα TOR M-1”».

SIEMENS-ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Σε... γαλάζια υπουργικά μονοπάτια οδηγούνται οι έρευνες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, αφού όπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία ότι χρηματίστηκε από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας υπουργός της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Η νέα αυτή πολιτική βόμβα, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκύπτει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από στοιχεία που περιέχονται στην έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι εισαγγελικές αρχές και ο πρώην ανακριτής της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανός.… Με δηλώσεις περί «πλαστότητας» του εγγράφου που εμφανίζει «γαλάζιο» υπουργό να λαμβάνει μίζα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αντιδρά -κατ’ αρχάς- η ΝΔ επιχειρώντας να «κρατήσει» το «πράσινο χρώμα» στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο».
Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι από σημείωμα του Μιχ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι η Siemens λάδωσε υπουργό της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της στην Εξεταστική Επιτροπή Κ. Τζαβάρα επιχείρησε να βγάλει πλαστό το έγγραφο, αλλά στελέχη της Εξεταστικής κάνουν ένα βήμα παραπάνω και μιλούν για μια μίζα που (μπορεί να) φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ – και άρα η αναφορά στο 50% να αφορά 1 εκατομμύριο! Το ιδιόχειρο σημείωμα του αφεντικού της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου αναφέρει επί λέξει “να στείλουμε το 50% των συμφωνηθέντων στον άνθρωπό μα του υπουργικού συμβουλίου” είναι συνταγμένο στις αρχές του 2008, και αυτό ακριβώς το σημείο είναι που κάνει τη Ν.Δ. να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πλαστό έγγραφο, δεδομένου ότι ο Χριστοφοράκο είχε παρατηθεί από τη θέση του τον Δεκέμβριο του 2007».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «”Γκάφα” αποδεικνύεται η συντονισμένη διαρροή στον Τύπο του Σαββατοκύριακου ιδιόχειρου σημειώματος του Μιχάλη Χριστοφοράκου του 2008 για “μίζα” σε “άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου”. Το σημείωμα είναι “πλαστό”, σύμφωνα με την εκτίμηση του μέλους της εξεταστικής επιτροπής Κ. Τζαβάρα, ο οποίος προειδοποιεί τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σ. Βαλυράκη ότι “άθελά του γίνεται διακινητής ή χρήστης ενός εγγράφου που δεν είναι γνήσιο”».

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΑΣΟΚ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Νέα τροφή στο κλίμα των ημερών έδωσε η χθεσινή αποκάλυψη ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου αγόρασε σπίτι στον ακριβότερο πεζόδρομο της Αθήνας από μια off shore εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, με αναφερόμενο τίμημα 1.100.000 ευρώ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αντιδρά κάνοντας λόγο για ‘’ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής του’’, διαβεβαιώνει ότι η αγορά έχει γίνει ‘’με διαφάνεια’’ και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον των εφημερίδων που ανέδειξαν το θέμα».
              Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Μέσα στο αρνητικό κλίμα, που δημιούργησαν και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να αποφασίζει τις επόμενες ώρες την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές, επίσης με απόφαση του σημερινού πρωθυπουργού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος –ο οποίος εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ένα πανάκριβο σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με οριακές σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς διαδικασίες- απάντησε χθες με γραπτή δήλωση ότι: ‘’ Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες ‘Καθημερινή’ και ‘Πρώτο Θέμα’ επιχειρούν να με εκθέσουν στην κοινή γνώμη δημιουργώντας εντυπώσεις αθέμιτου πλουτισμού μου και επινοώντας σενάρια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας’’».
              ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει: «Αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά υπάρχουν αναφορικά με την κατοικία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και με εμπλοκή σ’ αυτή την υπόθεση, με το γαϊτανάκι των μεταβιβάσεων, και του ονόματος του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος διατεινόταν πάντα για τις στενές σχέσεις που είχε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Ο μυστηριώδης Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας φέρεται ως δικαιούχος της κυπριακής offshore εταιρείας Torcaso Investments Ltd, στην οποία ανήκε η οικία του Α. Τσοχατζόπουλου πριν περάσει στην αμερικανική offshore Nobilis INT και απ’ αυτή στη Β. Σταμάτη τρεις μέρες πριν από την ψήφιση νόμου που πενταπλασίασε τη φορολογία ακινήτων τα οποία κατέχονται από εξωχώριες εταιρείες».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: Μέτρο- βόμβα που οδηγεί σε συντάξεις- φιλοδώρημα των 480 ευρώ με 40 χρόνια δουλειάς και σε ηλικία 65 ετών ανατρέποντας πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα- διατυπώνει η τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ) προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Στο πλαίσιο των επαφών εμπειρογνωμόνων με τους εκπροσώπους του υπ. Εργασίας, η τρόικα (εκτός των άλλων) απαιτεί:
1 Από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος από 2% (ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης). Το μέτρο αυτό οδηγεί σε συντάξεις ύψους 480 ευρώ- με μείωση 50%- ακόμη και για αυτούς που είναι σήμερα ασφαλισμένοι (σ.σ. αφορά όσους είναι ασφαλισμένοι και πριν από το 1983). Η απαίτηση αυτή της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς αφού το όλο θέμα δεν περιλαμβάνεται καν στο μνημόνιο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Απαντήσεις σε δύο σοβαρά διλήμματα καλείται να δώσει ο Γ. Παπανδρέου: πρώτον, αν θα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ να κληθεί ο Κ. Σημίτης στην εξεταστική για τη Siemens και, δεύτερον, αν θα αναστείλει την  κομματική ιδιότητα του Α. Τσοχατζόπουλου. Οι επιτελείς του είναι χωρισμένοι στα δύο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ώστε ‘’να ανοίξει ο δρόμος να κληθεί και ο Κ. Καραμανλής’’».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Απεγνωσμένη προσπάθεια “απεγκλωβισμού” από το “σκοτεινό παρελθόν” του ΠΑΣΟΚ καταβάλλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θέλοντας να διαχωρίσει με κάθε τρόπο το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησής του από τα πρωτοφανή κρούσματα διαφθοράς της “εκσυγχρονιστικής” περιόδου, όπως αυτά αποκαλύπτονται με αιχμή την υπόθεση της Siemens. Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται και η χθεσινή παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έριξε τη “χαριστική βολή” στη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, τη στιγμή που ο τελευταίος παραμένει “ακάλυπτος” ως προς το αίτημα που έχει διατυπωθεί και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και υπουργούς, όπως η Κατερίνα Μπατζελή, να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουής και να μιλήσει για την επίμαχη υπόθεση». 

SIEMENSΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Περισσότερες από 300 σελίδες καλύπτουν οι κινήσεις του κωδικού 10100 της Siemens από τον οποίο διακινούνται τα δώρα αλλά και οι αμοιβές των δημοσιογράφων που είχαν πάρε – δώσε με τη Siemens. Ένα πυκνό σύστημα ανθρώπων του Τύπου φαίνεται πως είχε επαφή με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, ο οποίος το ήλεγχε πότε με δώρα (ηλεκτρικά, οικοσκευές, ηλεκτρονικό εξοπλισμό) και πότε με χρήματα,, προκειμένου να έχει “προστασία και κάλυψη” τόσο ο ίδιος όσο και οι πολιτικοί του φίλοι, αλλά και να διευκολύνεται η Siemens ώστε να υλοποιεί τις συμφωνίες με το Δημόσιο. Το πλέγμα αυτό των ανθρώπων του Τύπου που βρισκόταν υπό την καθοδήγηση του Χριστοφοράκου προσπαθεί να εξακριβώσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων η οποία επιχειρεί να διασταυρώσει στοιχεία που αφορούν τις κινήσεις του κωδικού 10100 με τους κωδικούς που είχαν οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία δημοσιογράφοι».

ΑΛΒΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Η Ελλάδα είχε δυνατότητες να παίζει αποφασιστικό ρόλο σήμερα στην Αλβανία, αλλά λόγω ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης ο ρόλος αυτός δόθηκε στην Τουρκία, η οποία υλοποιεί μακρόπνοο στρατηγικό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με τα Τίρανα.… Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Έθνος της Κυριακής’’, ‘’η αδράνεια του τότε υπουργού άμυνας Β. Μεϊμαράκη και η απόλυτη άρνηση της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης Bisht Palla στο Δυρράχιο έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να προσφέρει αυτή τα κονδύλια και να βάλει έτσι πόδι στην Αδριατική και το Ιόνιο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: Αύξηση- σοκ έως και 15 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο- μέσα σε μία τριετία από το 2011 έως το 2013- φέρνει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών στο Δημόσιο (μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).
Η εξίσωση θα αρχίσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται έως και 15 χρόνια.

ΑΡΘΡΑ
  
ΤΑ ΝΕΑ: «Οι αριθμοί και οι άνθρωποι»: «Οι απεσταλμένοι της τρόικας ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλου υπολογισμού των συντάξεων για την περίοδο μετά το 2015 που κατ΄ ουσίαν θα αποδίδει σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν περίπου τη…μισή από τη σύνταξη που αναμένουν! Στο περίφημο Μνημόνιο Κατανόησης δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά ούτε ετέθη τέτοιο ζήτημα στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς η κυβέρνηση μέσω του αρμοδίου υπουργού καλώς πράττει και επισημαίνει το πρόβλημα στην άλλη πλευρά. Η συμφωνία επί του Μνημονίου δεν μπορεί να λειτουργεί ούτε ως εκβιαστικός μηχανισμός ούτε ως θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Χωρίς εξαιρέσεις». «Να ξεκαθαριστεί, λοιπόν, ότι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί δε θα κληθούν για να λογοδοτήσουν αλλά για να φωτίσουν την έρευνα, εφόσον γνωρίζουν κάποια στοιχεία. Οι πρωθυπουργοί, κατά το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, είναι πανίσχυροι στην εξουσία, γι’ αυτό και δεν είναι νοητό να εξαιρούνται από το ενδεχόμενο να καταθέτουν στις εξεταστικές. Η πρόσκληση, όμως, για κατάθεση των πρώην πρωθυπουργών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στην κομματική αντιπαράθεση και αντιπαλότητα, διότι έτσι υποβαθμίζεται και ευτελίζεται η πραγματική της αξία αλλά και η όλη διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τα καταφέραμε!». «Οι συνδικαλιστές μπορεί να επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον της διαφυλάσσοντας τη βασικότερη πηγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας, που είναι ο τουρισμός. Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι απεργίες που διώχνουν τους τουρίστες. Η ακρίβεια, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι των υπολοίπων μεσογειακών χωρών, φουντώνει κυρίως λόγω της αύξησης των φόρων. Το γεγονός ότι έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη και ο ΦΠΑ αυξήθηκε μέσα σε τρεις μήνες κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απροθυμία ξένων επισκεπτών να επιλέξουν τη χώρα μας».

Σχόλια