Από το γαλάζιο του ουρανού, στο γαλάζιο της πολιτικής



Συνέντευξη στο περιοδοικό "KAPA STYLE"
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ
"Από το γαλάζιο του ουρανού, στο γαλάζιο της πολιτικής"

Πέρασε 35 χρόνια της ζωής του μέσα σε ένα cockpit μαχητικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας γράφοντας τη δική του ιστορία στον ουρανό της Ελλάδας. Τώρα, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποστρατεία του και την επιστροφή του στη γενέτειρά του τη Λάρισα, ο 53χρονος σήμερα Γρηγόρης Πρεζεράκος εισέρχεται δυναμικά ως ενεργό μέλος στην τοπική κοινωνία, θέτοντας υποψηφιότητα για την προεδρία της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο σύζυγος της νομαρχιακής συμβούλου και πρώην αντινομάρχη κ. Κατερίνας Πρεζεράκου και πατέρας δύο παιδιών, του 29χρονου πολιτικού μηχανικού Ηλία, και της 25χρονης πτυχιούχου αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Αθηνάς, εξηγεί γιατί από το γαλάζιο του ουρανού, στράφηκε στο… «γαλάζιο» της πολιτικής, μιλά για την πολιτική επικαιρότητα αλλά και τα τεκταινόμενα στα του κομματικού του οίκου, επισημαίνοντας πολλές φορές πως ο στόχος του είναι να ξαναγίνει η Νέα Δημοκρατία ο εκφραστής της λαϊκής δεξιάς.

Η απόφαση να γίνετε ιπτάμενος της πολεμικής αεροπορίας πως πάρθηκε και σε τι ηλικία;

Η σκέψη αυτή υπήρχε από την παιδική ηλικία στο μυαλό μου και λόγω των επιρροών που είχα από το οικογενειακό μου περιβάλλον αλλά και γιατί πάντοτε μου άρεσε η ιδέα να πετάξω.

Πώς είναι η αίσθηση να βρίσκεσαι εκεί ψηλά;

Θεωρώ ότι η λειτουργία στο χώρο και όχι απλά σε ένα επίπεδο, δημιουργεί εκτός από πάρα πολύ μεγάλο άνοιγμα συναισθημάτων, ταυτόχρονα διευρύνει τη φαντασία και τον τρόπο σκέψης. Εξάλλου πιστεύω ότι αυτή όλη η λειτουργία δημιουργεί και καλλιεργεί στους αεροπόρους μία ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία την οποία ίσως αυθαιρετώντας λίγο, θα την χαρακτήριζα ως αεροπορικό πολιτισμό. Ο πολιτισμός της φαντασίας, της κίνησης στο τρισδιάστατο, ο πολιτισμός του ελεγχόμενου ρίσκου, ο πολιτισμός της καλλιέργειας και της ψυχολογίας του νικητή.

Και μετά από 35 χρόνια στους ουρανούς πόσο εύκολο είναι να προσγειωθεί κάποιος για πάντα;

Εάν ένας αεροπόρος έχει ενστερνιστεί πλήρως αυτό που προανέφερα ως αεροπορικό πολιτισμό, τότε ουσιαστικά δεν προσγειώνεται ποτέ. Πιστεύω ότι είμαι μέλος αυτού του πολιτισμού και πιστέψτε με, ακόμη και μετά την αποστρατεία αισθάνομαι και θεωρώ ότι η ζωή μου φαντάζει ως μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης πτήση.

Μετά από 35 χρόνια περιπλάνησης σε διάφορες μονάδες της αεροπορίας σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιστρέψατε στη Λάρισα και πλέον μένετε με τη σύζυγό σας. Ξανασυστηθήκατε τρόπον τινά με την κ. Κατερίνα Πρεζεράκου;

Προφανώς και ξανασυστήθηκα, όχι μόνο με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου αλλά και με την πόλη και την κοινωνία της Λάρισας, κάτι το οποίο το επιθυμούσα και το κουβαλούσα μέσα μου τόσα χρόνια ως μία πάρα πολύ μεγάλη εκκρεμότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα συγκινηθώ πολλές φορές συναντώντας ανθρώπους που είχα αρκετά χρόνια να δω, κυκλοφορώντας σε δρόμους της πόλης μου οι οποίοι όσο και αν έχουν αλλάξει, πάντα θα μου θυμίζουν κάτι από τη ζωή μου. Και επειδή πιστεύω ότι ο άνθρωπος ποτέ δε χορταίνει από συναισθήματα, νομίζω ότι αυτή θα είναι μία διαρκής κατάσταση με θετικά πάντοτε συναισθήματα, ιδιαίτερα εάν παρατηρώ ότι αυτό που βλέπω κάθε μέρα είναι καλύτερο από το χθες.

Και από το γαλάζιο του ουρανού, στο… γαλάζιο της πολιτικής. Τι σχέση μπορεί να έχει ένας ιπτάμενος με την πολιτική;

Δεν είμαι σίγουρος για το πώς ακριβώς ορίζεται η λέξη πολιτική. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες και να πούμε πολλές εκδοχές. Για μένα, εάν μου επιτρέπετε να εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη, πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού που στοχεύει στην ευημερία του πολίτη. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να φανταστώ να επιτυγχάνονται οι στόχοι της πολιτικής, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Και εγώ δεν είμαι τίποτε περισσότερο παρά ένας πολίτης με διάθεση προσφοράς.


Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες βρισκόσασταν στη θέση του κυβερνήτη ενός μαχητικού αεροσκάφους. Τώρα επιδιώκετε να βρεθείτε και πάλι στη θέση του επικεφαλής, αλλά αυτή τη φορά της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Για ποιο λόγο και μάλιστα τόσο σύντομα μετά την αποστρατεία σας, αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε μία εσωκομματική εκλογική διαδικασία;

Σε ότι αφορά το σύντομα, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η έλλειψη προπόνησης χαλάει τη φυσική κατάσταση. Ερχόμενος τώρα στις εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας που τη θεωρώ ανέκαθεν τον δικό μου λαϊκό πολιτικό χώρο, συνεκτιμώντας και συνεξετάζοντας τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες διέρχεται αλλά κυρίως τη σοβαρότατη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κόμματος, θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο, δεδομένης και της αποστρατείας μου, να συμμετέχω σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ανήκετε στους πληγωμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της τελευταίας πενταετίας;

Αισθάνομαι θυμωμένος διότι θεωρώ την τελευταία θητεία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση μία χαμένη ευκαιρία για την πατρίδα. Πιστεύω ότι εάν η Νέα Δημοκρατία ως η μεγάλη παράταξη της λαϊκής δεξιάς, διέθετε ένα πιο άρτια οργανωμένο κόμμα, αυτό θα είχε ουσιαστική και άμεση επίδραση στο κυβερνητικό έργο. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν εννοώ και δεν υπαινίσσομαι σε καμία περίπτωση την κομματικοποίηση του κράτους. Αντιθέτως, οραματίζομαι μία ευθεία λειτουργία του κόμματος ως σχεδιαστή και αρωγό στην εφαρμογή και στην υλοποίηση ενός επιτυχημένου κυβερνητικού προγράμματος. Το κόμμα πρέπει να ξοδεύει πολύ από το δυναμικό του, προκειμένου να αφουγκράζεται την κοινωνία, να αναλύει τις παραμέτρους και να θέτει στόχους οι οποίοι θα είναι σύγχρονοι και εφικτοί. Οι στόχοι αυτοί δε θα έχουν καμία σχέση με λαϊκισμό, παρά θα προσβλέπουν στην προκοπή της χώρας, η οποία προφανώς απεικονίζεται στην ευημερία του πολίτη.

Όμως ο απλός πολίτης λέει ότι επί 35 και πλέον χρόνια ο δικομματισμός μόνον καλό δεν έχει κάνει στη χώρα. Εσείς γιατί εμμένετε σε ένα κόμμα το οποίο αποτελεί βασικό γρανάζι αυτού του ομολογουμένως αποτυχημένου πολιτικού συστήματος;

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αιτία του προβλήματος είναι ο δικομματισμός. Εξάλλου έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα χωρών οι οποίες λειτουργούν με δικομματικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα δεν παρουσιάζονται τα φαινόμενα της παρακμής που ταλανίζουν τη χώρα μας από την επανασύσταση του ελληνικού κράτους. Άρα θα πρέπει να ερευνήσουμε πάρα πολύ τις αιτίες του προβλήματος. Κατά την άποψή μου, το μεγάλο ζήτημα είναι η μη εφαρμογή των νόμων σε όλα τα επίπεδα αλλά ταυτόχρονα και η ατιμωρησία.

Κάποιοι λένε ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει ως χώρα, άσχετα αν διαπραγματευόμαστε ακόμη με τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Μέσα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο περιβάλλον, εσείς διαβλέπετε φως στο βάθος του τούνελ;

Δεν πιστεύω ότι φτάσαμε εν μία νυκτί στη σημερινή κατάσταση. Το πρόβλημα προφανέστατα κυοφορούνταν πολλά χρόνια και νομοτελειακά ήρθε η στιγμή που τα «σκουπίδια» έπαψαν να χωράνε κάτω από το χαλάκι, εκεί δηλαδή όπου τα σπρώχναμε εδώ και καιρό. Και στη συνέχεια αντί να κοιτάξουμε να σκουπίσουμε το σπίτι μας, ανοίξαμε την πόρτα, το δείξαμε σε όλους, και τώρα τους εκλιπαρούμε να έρθουν εκείνοι να μας το καθαρίσουν. Για να μην παίζουμε με τις λέξεις, θεωρώ μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, χειριστήκαμε την κατάσταση ως χώρα εντελώς ερασιτεχνικά με αποτέλεσμα να κάνουμε κακό στη Ελλάδα. Νομίζω ότι η ελπίδα μας για διέξοδο από την κρίση, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη δική μας θέληση να εξετάσουμε τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα από μηδενική βάση και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τις δικές μας ζωές και το μέλλον των παιδιών μας.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., παρά την αλλαγή ηγεσίας, μαίνεται ακόμη ο «πόλεμος» μεταξύ εκείνων που στήριξαν τον κ. Σαμαρά και την κ. Μπακογιάννη. Θα κλείσει ανώδυνα αυτή η πληγή για το κόμμα κατά την άποψή σας ή θα υπάρξει κλιμάκωση με αρνητικές συνέπειες;

Ο λαός της Νέας Δημοκρατίας δεν συμμετέχει σε κανέναν «πόλεμο» τέτοιου είδους οποίος μάλλον στον βαθμό που υφίσταται, εκτυλίσσεται σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος. Ο λαός προφανέστατα αδιαφορεί για τις σκοπιμότητες οι οποίες οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές τους συγκεκριμένους ανθρώπους και ορθά σκεπτόμενος προσβλέπει στην ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας ούτως ώστε το κόμμα να εκφράσει επιτέλους τη λαϊκή δεξιά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ν.Δ., ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ θα εκλεγεί και αυτός από τη βάση όπως εξάλλου συνέβη στις εκλογές για τον πρόεδρο του κόμματος και της νεολαίας. Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος Νεοδημοκράτης;

Η πρώτη μου επιθυμία είναι να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νεοδημοκράτες στις κάλπες, διότι αυτό θα επιβεβαιώνει και θα έρχεται ως συνέχεια της ξεκάθαρης εντολής για αλλαγή που δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματός μας. Θεωρώ τον εαυτό μου μέλος ενός κόμματος που οφείλει βάσει ιδεολογίας να εκφράζει τη λαϊκή δεξιά. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ζητώ από τους νεοδημοκράτες να με τιμήσουν με την ψήφο τους, ώστε να δώσω δυνατός τη μάχη για ξανακάνουμε όλοι μαζί τη Νέα Δημοκρατία εκφραστή της κοινωνίας.


Σχόλια