Σκάνδαλο: Αποφασίζεται η δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής λαθρομεταναστών στη Πάτρα!


Σπ. Βούγιας: Σε λίγες εβδομάδες η απόφαση....
Ανδρέας Φουρας: αρνητική θέση του Δήμου στην απόφαση της κυβέρνησης
Ν. Νικολόπουλος: Ο κ. Φούρας να αποκαλύψει τις συνομιλίες και να δώσει στην δημοσιότητα τις επιστολές

Αποκαλυπτική είναι η παρακάτω δήλωση του βουλευτή Αχαίας Νίκου Νικολόπουλου για το θέμα:«H Κυβέρνηση, όπως ακούσαμε, κατά την συζήτηση στο Κοινοβούλιο, από το στόμα του αρμοδίου Υφυπουργού, προχωρά ολοταχώς στην δημιουργία προσωρινού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής λαθρομεταναστών, κλειστού τύπου στην Πάτρα το οποίο θα φυλάσσεται από αστυνομικούς και έτσι ακύρωσε την κατηγορηματική περί του αντιθέτου, προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού.
Βεβαίως η χθεσινή αναίρεση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησής εντός της Βουλής, δεν είναι η πρώτη ούτε η πιο σημαντική εξαγγελία που αναιρείται.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που πριν λίγες ημέρες, παρουσίασαν στον ΟΛΠΑ, ηγετικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος την εγκατάσταση περισσοτέρων από δέκα οικίσκων, μέσα στην λιμενική ζώνη,

θα το βρούμε μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες, κατά δήλωση Σπ. Βούγια.
Μάλιστα ο αρμόδιος Υφυπουργός κ .Σπύρος Βούγιας μου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι μίλησε με τον Ανδρέα Φούρα για την απόφαση και ότι έλαβε αρνητική απάντηση.
Σήμερα πληροφορηθήκαμε, από τον κ. Μαρίνο Ζώη, πως υπάρχει και σχετική αλληλογραφία. Παρακαλώ τον κ. Δήμαρχο να δώσει στην δημοσιότητα τις επιστολές που έλαβε και έστειλε. Επίσης να πει στον λαό των Πατρών τι του ανακοίνωσε ο κ. Βούγιας. Που θα φτιάξει την «νέα φυλακή» …ή όπως αλλιώς βαπτίσουν τον χώρο που θα είναι περίκλειστο φρούριο
Υποθέτω αυτή η απόφαση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση και έτσι εκτός από τον κ. Φούρα θα το μάθουμε και όλοι εμείς που σήμερα μας το «κρατούν μυστικό».
Χτες πάντως ο Υφυπουργός ήταν φειδωλός στην ενημέρωση. Περιορίσθηκε να πει ότι : «….δεν θα επιτρέπεται η ελεύθερη έξοδος των λαθρομεταναστών».
Δεν απάντησε όμως – σκόπιμα – εάν η Κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή κρατητηρίων ή την κατασκευή Κέντρου Μεταγωγών Μεταναστών ή την δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών, μέσα στο λιμάνι.
Στην συνέχεια ρώτησα τον κ. Βούγια: «Όταν λέτε ότι έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα τι ακριβώς εννοείτε; Ότι θα λειτουργήσει προσωρινά και ότι μετά θα κλείσει ή ότι οι τρόφιμοι θα διαμένουν εκεί προσωρινά, ενώ το ΚΕΠΥ θα παραμείνει μόνιμα ; Και αυτό το «προσωρινά» πόσο είναι ; Μια βδομάδα, δύο ; ένας μήνας ; τρεις μήνες; Επίσης πώς θα διασφαλίσετε το γεγονός ότι το σχεδιαζόμενο ΚΕΠΥ δεν θα είναι βούτυρο στο ψωμί των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών. Αφού η Πάτρα είναι το κύριο λιμάνι εξόδου και όχι εισόδου, λαθρομεταναστών.«Ξεχνάτε κ. Βούγια» του είπα «ότι στο παρελθόν έγιναν κατ΄ επανάληψη και μαζικές έφοδοι στα πλοία από λαθρομετανάστες με συγκρούσεις κλπ. Σκεφτείτε ότι τότε δεν μπορούσαν να περάσουν εύκολα στη λιμενική ζώνη. Τώρα εσείς σχεδιάζετε, να τους εγκαταστήσετε μέσα στο λιμάνι, δίπλα στα πλοία. Πιστεύετε ότι πριν την αναχώρηση, κάθε μα κάθε πλοίου, δεν θα γίνονται αποδράσεις; Ποιος θα τις εμποδίσει ; Ένας ή δύο αστυνομικοί που θα φρουρούν τους 10 οικίσκους; Πώς θα αντιμετωπίσετε, κύριε Υφυπουργέ, τυχόν εξεγέρσεις των «φιλοξενουμένων»; Οι μόνοι που θα επωφεληθούν λοιπόν, από την χωροθέτηση, είναι τα κυκλώματα διακίνησης που θα έχουν την πελατεία τους κυριολεκτικά στην αίθουσα αναμονής έτοιμη για αναχώρηση».
Υ.Γ. Σας παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης μου που συζητήθηκε στην αίθουσα του Ελληνικού κοινοβουλίου........
Σπύρος Βούγιας : ………Για να δείτε που οδήγησε η πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Πάρα πολλοί παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες κατοικούν πια κάτω από τα βαγόνια των τρένων ή μέσα στον ελαιώνα κάτω από άθλιες συνθήκες εδώ και πάρα πολλούς μήνες ίσως και χρόνια μετά την διάλυση του καταυλισμού.
Νικόλαος Νικολόπουλος Θα ήταν σκόπιμο να τα πείτε στον Πρωθυπουργό …..
Σπύρος Βούγιας: Σας παρακαλώ. Εδώ δεν είπα ότι θα γίνει κέντρο πρώτης υποδοχής στην Πάτρα, κύριε Νικολόπουλε. Μην παραποιείτε την κατάσταση.
Νικόλαος Νικολόπουλος : Το βαπτίζετε αλλιώς
Σπύρος Βούγιας : Το βάπτισα, όπως βαπτίζεται από την Επιτροπή, ………..ενός κέντρου το οποίο υποδέχεται τους ανθρώπους - όχι πάνω από δύο εβδομάδες – κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες ανοικτού τύπου, με την έννοια πως δεν μπορούν να φύγουν από το Κέντρο Παραμονής Αλλοδαπών σε Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης μη Νόμιμα Εισερχόμενων Μεταναστών.Στόχος μας – εκεί κατέληξε το πόρισμα είναι η διαμόρφωση Κέντρων Ανθρώπινης Παραμονής και Χρηστής Διαχείρισης….και αφετέρου, να υποστηρίζεται η κοινωνική συνοχή και να υπερασπιζόμαστε την κοινωνική συνοχή και την διεθνή εικόνα της χώρας μας που βαθύτατα έχει πληγεί εξαιτίας των παράλογων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια…... ……Πρέπει από την αρχή να διευκρινίσω πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση οριστικής χωροθέτησης των κέντρων αυτών που ναι, κατά τεκμήριο χωροθετούνται σε σημεία εισόδου παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, χωρίς να αποκλείεται όμως και η χωροθέτηση τους εκεί που απαιτούνται οι συνθήκες και σε σημεία πιθανών εξόδων, δηλαδή στα μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.
……………….. θα ληφθούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες οι οριστικές αποφάσεις για την τελική Χωροθέτηση.
………..Η κοινωνία της Πάτρας κύριε Νικολόπουλε, ευαίσθητη και φιλόξενη δεν είναι μόνο η κοινωνία της δικής σας Πάτρας. Είναι η κοινωνία των πολιτών της Πάτρας η οποία έχει συγκεκριμένες απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Θέλει να επιλύσεις το θέμα μόνιμα και σταθερά, ξεπερνώντας και το ανθρωπιστικό πρόβλημα της κρίσης που υπάρχει στην περιοχή και να δώσει μία μόνιμη λύση στο θέμα αυτό ώστε να μην χρειάζεται να ξανακουβεντιάζουμε τέτοια ζητήματα στην Βουλή των Ελλήνων…..»

Σχόλια