Πώς εισπράττουν φόρους οι αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες..

Καταλογισθέντες φόροι που παραμένουν ανείσπρακτοι μεταφράζονται πάντα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τα κρατικά ταμεία. Στις ΗΠΑ οι αρχές προχωρούν συχνά στη λήψη δραστικών μέτρων για να εισπράξουν τα φορολογικά χρέη

 Στις ΗΠΑ τα ονόματα των πολιτών που έχουν φορολογικά χρέη δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Πολλές φορές οι αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες δημοσιεύουν μάλιστα ακόμη και στη γνωστή και ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Washington Post τα ονόματα και τις διευθύνσεις πολιτών που έχουν φορολογικά χρέη και φυσικά το ακριβές ύψος των οφειλών.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων είναι μόλις ένα από τα πολλά και διαφορετικά εργαλεία που αξιοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα αυτά ωστόσο θεωρούνται ultima ratio και υλοποιούνται μόνον εάν δεν αποδώσουν προηγούμενες προειδοποιήσεις προς τους οφειλέτες, εξηγεί ο λογιστής Μάικ Σάλιβαν: "Η εφορία στέλνει σειρά επιστολών, συχνά μέχρι και τέσσερις. Έτσι γνωρίζεις πάντα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα".
Κατάσχεση λογαριασμών
Στη συνέχεια ακολουθείται μια τυπική διαδικασία, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Όπως για παράδειγμα και στη Γερμανία η αρμόδια οικονομική υπηρεσία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων ή και υπερπολυτελών ειδών που κατέχουν οι οφειλέτες, όπως αυτοκίνητα: "Όταν δεν πληρώνεις φόρους, αλλά οδηγείς φεράρι ή έχεις διάφορες λιμουζίνες τότε είναι πιθανό να κατασχεθούν".


Όλα αυτά καταγράφονται και μπορούν να επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στο λεγόμενο πιστωτικό ιστορικό (credit history) που είναι απαραίτητο μεταξύ άλλων για την έκδοση πιστωτικών καρτών. Στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες συναλλαγές της καθημερινότητας γίνονται με πιστωτική, η "απώλειά" της είναι συχνά καταστροφική για τους κατόχους.
Αναζητώντας…κατασκόπους
Για να αποσπάσουν πληροφορίες οι οικονομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ δεν διστάζουν να πλησιάσουν ακόμη και απολυμένους εργαζόμενους προκειμένου να τους «ανακρίνουν» για τον πρώην εργοδότη τους: "Εάν αυτό αποφέρει χρήματα στην εφορία, τότε ο πληροφοριοδότης μπορεί και να ανταμειφθεί".
Το τελευταίο διάστημα οι αμερικανικές υπηρεσίες εμφανίζονται όμως πιο προσεκτικές και διαλλακτικές προσπαθώντας να βρουν από κοινού λύση με τους οφειλέτες. Ο Ντάγκλας Σάλμαν από το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι πρόκειται "για ένα πρόγραμμα, το οποίο ονομάζουμε 'προσφορά συμβιβασμού'. Συμβάλει στην εξεύρεση λύσης εάν κάποιος πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει. Εντέλει μπορεί να κληθεί να πληρώσει και λιγότερα από αυτά που χρωστάει".
Η Γερμανία ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο. Ακόμη και σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπορεί κανείς να αποφύγει ενδεχόμενη ποινική δίωξη εάν προχωρήσει σε «αυτοκαταγγελία» και καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους. 




Σχόλια