Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι εμείς βάλαμε το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πάντως το πιστόλι, συγνώμη το ΔΝΤ, δεν το φέραμε εμείς και σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, άν δεν είχαμε αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό, θα είχαμε πάει αμιγώς στο ΔΝΤ.
Ήρθε μόνο του μας χτύπησε την πόρτα και μας είπε: "Εδώ γίνεται το πάρτυ;"
Επειδή το πάρτυ ήταν μασκέ, το ΔΝΤ είχε ντυθεί μαφιόζος και είχε και ένα πιστόλι, που δεν ήξερε τι να το κάνει και το άφησε στο τραπέζι...
Το είδε ο κ. Πρωθυπουργός και το πήρε και είπε "το πιστόλι είναι στο τραπέζι"..
Τώρα ποιον σημάδευε το πιστόλι, κατά που έριξε και ποιον πήραν τα σκάγια, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε.
Μάλλον αυτοπυροβοληθήκαμε !!!
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:.....Και επειδή ακριβώς επρόκειτο για μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που λειτουργεί με ψυχραιμία και σοβαρότητα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά σήμερα ότι εμείς βάλαμε το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ας μην γελιόμαστε, αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός, θα είχαμε χρεοκοπήσει ή θα είχαμε πάει αμιγώς στο ΔΝΤ πολύ πριν από ότι συζητάμε σήμερα.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι παραφράζετε τον κ. Πρωθυπουργό. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως μια από τις παραμέτρους των λύσεων. Το ξεχώρισε και είπε ότι είναι "το πιστόλι πάνω στο τραπέζι".
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς, δεν παρακολουθήσατε τη συζήτηση που γινόταν τόσο καιρό, όταν λέγαμε ότι το ΔΝΤ, εμείς το αναφέρουμε ως δυνατότητα. Αυτό λέγαμε και αυτή ήταν η άποψή μας.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Συγνώμη, το "πιστόλι" τότε, ποιο ήταν; Επειδή τώρα με τους τρομοκράτες τα μπερδεύουμε. Το "πιστόλι" ποιο ήταν; Δεν ήταν η δυνατότητα του ΔΝΤ, για να μην τρελαθούμε δηλαδή.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Δυνατότητα του ΔΝΤ. Για δυνατότητα μιλούσαμε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Δυνατότητα του ΔΝΤ. Για δυνατότητα μιλούσαμε.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πάμε παρά κάτω. Όταν, λοιπόν, φώναξαν τον Πρωθυπουργό η Μέρκελ και ο Σαρκοζί και του είπαν, κύριε Πρόεδρε εμείς αποφασίσαμε αυτό, θα είναι και το ΔΝΤ μέσα, γιατί ο κ. Παπανδρέου το αποδέχθηκε ασμένως και δεν είπε, δεν θέλω το ΔΝΤ;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ασμένως; Σας υπενθυμίζω ότι δεν αποδεχθήκαμε τίποτε ασμένως. Όλο αυτό το διάστημα, τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού τις παρακολουθεί, όχι μόνον η ελληνική κοινωνία, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. Εμείς κάναμε το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη χώρα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ασμένως; Σας υπενθυμίζω ότι δεν αποδεχθήκαμε τίποτε ασμένως. Όλο αυτό το διάστημα, τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού τις παρακολουθεί, όχι μόνον η ελληνική κοινωνία, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. Εμείς κάναμε το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη χώρα.
Πριν καλά-καλά εξεταστούν τα δεδομένα και οι πιθανές λύσεις, η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει στους εταίρους μας (και βασικούς πιστωτές μας) ότι “η μας δανείζετε με κάλους ορούς η πάμε ΔΝΤ”. Επειδή η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μεγάλο μέρος του χρέους μας, είναι σίγουρο ότι παρακολουθούσαν στενά την κατάσταση, εξετάζοντας παράλληλα διάφορες στρατηγικές ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων. Δεν είχαν κανένα συμφέρων να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, και ελάχιστο συμφέρων να πάμε ΔΝΤ, και αυτό γιατί πέρα από τον πολιτικό αντίκτυπο, το ΔΝΤ θα φρόντιζε μέσα στα 3 χρονιά της δράσης του να εξασφαλίσει πρωτίστως τα δικά του δανικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν η προβληματική από κάθε άποψη Ελλάδα δηλώνει δημοσιά στους εταίρους μας: “η μας δανείζετε η πάμε ΔΝΤ”, ισοδυναμεί με εκβιασμό τον οποίον βέβαια δεν μπορούσαν να δεχτούν οι Γερμανοί. Ήταν ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν θα εμφανιστούν κάποιο πρωί οι Ευρωπαίοι με ένα αποδεκτό σχέδιο στήριξης. Πέρα από το προσβλητικό της δήλωσης αυτής, δείχνει και έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από μέρος της Ελληνικής κυβέρνησης, και σε τέτοια δύσκολα παιχνίδια η αξιοπιστία του εταίρου / συνεργάτη είναι απαραίτητη. Από λογιστικής άποψης, συνέφερε τους Ευρωπαίους μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κάποτε μάθουμε ότι έγινε τέτοια πρόταση στην κυβέρνηση παρασκηνιακά, και αυτή την απέρριψε.
Περαστικά μας.
Σιφιλης