Μιχάλης Γιαννάκης για Φορολογικό : "Καθυστερήσεις, αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές και ανυπαρξία επενδυτικού νόμου"

Έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, που οφείλει να έχει ένα σύγχρονο νομοσχέδιο έδωσε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης στην ομιλία του στην Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Οι καθυστερήσεις, οι αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και η στείρα κριτική που άσκησε στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Μιχάλη Γιαννάκη που τόνισε την ανυπαρξία «επενδυτικού νόμου» και τις καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από μέρους της κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Νομίζω ότι ξεκινώντας οφείλω μία απάντηση στον συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που μόλις τελείωσε, γιατί μίλησε για «πάρτι» αφενός και αφετέρου κατέληξε στο πιο αντιδημοκρατικό συμπέρασμα και διαπίστωσε ότι δεν πρέπει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και δεν δικαιούται να ομιλεί σε αυτή την Αίθουσα.Αγαπητέ συνάδελφε, παρ’ ότι σας εκτιμώ βαθύτατα, νομίζω ότι οι διαπιστώσεις σας είναι πέρα από κάθε δημοκρατική δεοντολογία. Η Νέα Δημοκρατία κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές και έχουμε την εντολή από τον ελληνικό λαό και να αντιπολιτευθούμε τη σημερινή Κυβέρνηση και να ασκήσουμε αυστηρή κριτική, όπου χρειάζεται και αυτό θα κάνουμε.
Άλλωστε αν μιλάτε για «πάρτι» ρωτήστε τους συναδέλφους σας που συμμετέχουν στην Επιτροπή για τη Siemens, για παράδειγμα, πώς πραγματικά γίνονταν τα «πάρτι» και ποιο διάστημα ή ελάτε στην εποχή του Χρηματιστηρίου, όπου πραγματικά τα πάρτι είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τους επιτήδειους, για τους ολίγους, γι’ αυτούς που η παράταξή σας δεκαετίες τώρα χρησιμοποιούσε τις κατάλληλες στιγμές για τις κατάλληλες δουλειές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί,



το ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε συζητήσει πάνω από πενήντα νομοσχέδια που λίγο ή πολύ αφορούν άμεσα το φορολογικό μας σύστημα, αυτό δείχνει ότι σαν πολιτεία έχουμε ένα τεράστιο κενό. Δεν μπορούμε να δώσουμε σταθερό, απλουστευμένο φορολογικό σύστημα και στην οικονομία, στην αγορά και στους πολίτες. Φανταστείτε έναν υπάλληλο εφορίας, όταν κάθε χρόνο έχει να μελετήσει τρία ή τέσσερα ή πέντε -κατ’ αναλογία- καινούργια φορολογικά νομοσχέδια. Πώς μπορεί να ανταποκριθεί; Πώς μπορεί να ενσωματώσει στη λειτουργία του αυτές καθ’ αυτές τις αλλαγές;
Πριν λίγες ώρες ανέφεραν στα δελτία ειδήσεων μία τραγική διαπίστωση, την οποία οφείλω να καταθέσω: Τρεις μόνο εφορίες, από τις δεκάδες που υπάρχουν στον Νομό Αττικής, έπιασαν τους στόχους τους για τα έσοδα και πάνω από είκοσι δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δείχνει την τεράστια αδυναμία που υπάρχει την πιο κρίσιμη στιγμή που περνάει η οικονομία της χώρας μας.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήμασταν εξ’ αρχής εναντίον αυτής της λογικής και αυτού του νομοσχεδίου, γιατί πιστεύουμε ότι ένα φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να εξυπηρετεί άμεσα δύο στόχους: Πρώτον, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και δεύτερον την ανάπτυξη. Σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική δικαιοσύνη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πατάσσει τη φοροδιαφυγή; Ανακουφίζει τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα; Πληρώνουν πράγματι περισσότερους φόρους οι έχοντες και κατέχοντες, οι πλούσιοι;
Ήδη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την έμμεση φορολογία, την αυξημένη, την κατάργηση του αφορολόγητου, την φορολογία στα καύσιμα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, ήδη την πιο άδικη φορολογία την έμμεση, αυτή τη στιγμή την πληρώνει ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο μισθωτός, αυτός που πραγματικά χρειάζεται ανάσες, χρειάζεται την πολιτεία δίπλα του, για να μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Επίσης, στον τομέα της ανάπτυξης. Είναι βέβαιο ότι ένα φορολογικό νομοσχέδιο είναι ισχυρό εργαλείο σε μία Κυβέρνηση, για να μπορεί να αναπτύξει την οικονομία, ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση. Εμείς δεν βλέπουμε μέσα από το νομοσχέδιο καμία αναπτυξιακή διάσταση, παρά μόνο αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια φυγή κεφαλαίων και επιχειρήσεων.Επίσης, επτά μήνες μετά, δεν έχουμε αναπτυξιακό νόμο. Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας, πώς μπορούμε να δώσουμε μηνύματα στις διεθνείς αγορές, που μας περνάνε καθημερινά από το μικροσκόπιο χωρίς αυτά τα εργαλεία, όπως ο αναπτυξιακός νόμος;
Δεύτερον, στον τομέα της ενέργειας. Ένας τομέας από τους λίγους αυτή τη στιγμή παρ’ όλη την κρίση που προσφέρεται για επενδύσεις. Χιλιάδες επενδυτές περιμένουν να επενδύσουν. Υπάρχει μία απαράδεκτη καθυστέρηση. Να σας αναφέρω τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου είμαστε στον έβδομο μήνα και κάθε εβδομάδα περιμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή και δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα που περιμένει η αγορά να επενδύσει, να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία δεν παίρνει καμία απολύτως πρωτοβουλία.Δυστυχώς, η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει φοροαπαλλαγή μόλις 10% και μάλιστα με πλαφόν τα 600 ευρώ για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ανεπαρκής και δεν προάγει αυτό που πραγματικά στοχεύει, την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, η προϋπόθεση ενεργειακής επιθεώρησης, προκειμένου να ισχύσουν οι επιστροφές φόρου, θα ακυρώσει στην πράξη την όποια αποτελεσματικότητα του μέτρου. Με τη συγκεκριμένη διάταξη αποθαρρύνονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το να επιλέξουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελευταία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας μιλάει για το όραμα της πράσινης ανάπτυξης, ένα όραμα που δυστυχώς βλέπουμε να εξελίσσεται σε εφιάλτη, γιατί η πράσινη ανάπτυξη μεταλλάσσεται καθημερινά σε μία πράσινη φοροεπιδρομή, σε βαθιά ύφεση, σε ανεργία, σε φτώχεια.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχει σήμερα η Κυβέρνηση είναι να πείσει τους ίδιους τους Βουλευτές, τα ίδια τα στελέχη του κόμματος για τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί. Κατά την άποψή μας είναι μία πολιτική άκρως νεοφιλελεύθερη. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός αλληθωρίζει προς τέτοια μοντέλα. Να θυμηθούμε ότι ο κ. Μάνος και ο κ. Ανδριανόπουλος ήταν στα ψηφοδέλτια επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Επίσης, οι αντιφάσεις είναι τεράστιες. Μία μόνο αξίζει να πούμε για να δείξουμε το μέγεθος της αλληλοσυγκρουόμενης πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι το παράδειγμα των 28 δισεκατομμύρια, της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς μέσω των τραπεζών. Θυμηθείτε τι έλεγε τότε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα στελέχη του και τι εφαρμόζουν σήμερα. Ούτε λίγο ούτε πολύ είχαν περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χαρίζει τα 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Ακόμη και κάποια Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούσαν να πείσουν τον πολίτη, την ελληνική κοινωνία ότι η πολιτεία χαρίζει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Τόσο ο κύριος Πρωθυπουργός, όσο και η κυρία Κατσέλη προσπαθούν να πείσουν, να πιέσουν τις τράπεζες να συνεχίσουν και να εκταμιεύσουν τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια, γιατί μόνο 11 δισεκατομμύρια εκταμίευσαν. Δεν ξέρω κανέναν που να του χαρίζουν 28 δισεκατομμύρια και να μην πηγαίνει να τα πάρει. Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιέζει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες –δηλαδή κάνει αυτό που κατήγγειλε ως Αντιπολίτευση- να εκταμιεύσουν τα υπόλοιπα χρήματα.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω το εξής: Πιστεύω ότι με το παρόν νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά απλοποιούμε και διευκολύνουμε την ανάπτυξη και την αγορά, το φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Δυστυχώς θα είναι άλλο ένα νομοσχέδιο που αντί να προσθέσει στην οικονομία, θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση.
Σας ευχαριστώ.

Σχόλια