Θα μείνουμε στις εντυπώσεις;;

Ο ΥΠΕΘΑ κ. Βενιζέλος σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρθηκε στη Νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ και τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο.
Είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με την διοίκηση και των αριθμό των στρατηγείων.

Αναφέρθηκε και σε χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης επι του θέματος, μιλώντας για εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί..


Τέλος έδωσε πληροφορίες για τις Νατοϊκές επιστολές σχετικά με το Αιγαίο.


Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε την εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει..
 
Aκολουθεί απόσπασμα της   "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ-ΥΕΘΑ-ΑΝΑΚ. ΤΥΠΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ κ. ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

    O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, δήλωσε τα εξής:
      «Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC).
    Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάϊο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.
.....

Σχόλιο:

Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.
Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά με επίσημα στοιχεία-πληροφορίες από το διαδίκτυο.
Στοιχεία που βασίζονται σε δηλώσεις-συνεντεύξεις και στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι έτσι ακριβώς όπως μας τα λέει ο κ. Βενιζέλος και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης.
Αναφέρομαι στο θέμα του αριθμού των CAOCs και την στελέχωσή τους.
Ο κ. Βενιζέλος είπε: "Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC)"

Ο αριθμός τόσο των των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) όσο και των υποστρατηγείων (CAOC), στο πλαίσιο της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, είναι καθορισμένος και εγκεκριμένος. Τώρα άν το CAOC της Τουρκίας δεν έχει κλείσει ακόμα, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δεί ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ   η νέα δομή έχει ως εξής:







Component/Tactical Level
The joint force command in Brunssum has an air component command in Ramstein , Germany ; a maritime component command in Northwood in the United Kingdom ; and a land component command in Heidelberg , Germany . The joint force command in Naples has an air component command in Izmir , Turkey ; a maritime component Command in Naples ; and a land component command in Madrid , Spain .
Supporting the air component commands are four static Combined Air Operations Centres (CAOCCs) to direct NATO air operations – in Udem , Germany ; Finderup , Denmark ; Poggio Renatico , Italy ; and Larissa ,

Δείτε το Νατοϊκό οργανόγραμμα  και σχηματικά



    Ο κ. Βενιζέλος είπε στη ανακοίνωση τύπου : "Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάϊο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας"

Διαβάστε τώρα τι είχε πεί  ο κ. Υπουργός στις 12 Ιαν. 2010 για το ίδιο θέμα, σε
 ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΕΘΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για προτεραιότητα και ξεκινήσατε από εκεί με το θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο και μου θυμίσατε και την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που βρισκόμαστε στο θέμα αυτό σε σχέση με την εναλλαγή Τούρκου και Έλληνα Διοικητή στη Λάρισα;

ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι νατοϊκοί κύκλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι σε μία συνάντηση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών-μελών το Μάιο του 2009 η Ελλάδα απεδέχθη τον διακανονισμό. Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές.

Κε Υπουργέ, όπως πολύ καλά ξέρετε τα γραπτά μένουν...

Ειδικά για τέτοια πολύ σοβαρά θέματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και όλους τους σοβαρούς οργανισμούς, σε υψηλού επιπέδου συσκέψεις και για μείζονα θέματα, οι αποφάσεις, δηλώσεις, σχόλια και ενστάσεις, περιλαμβάνονται στα πρακτικά.

Τι πάει να πει, οι Νατοϊκοί κύκλοι είχαν μείνει με την εντύπωση, ότι σε μια συνάντηση....
Μόνος σας δηλώσατε ότι Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές...
Τι θέλετε να μας πείτε; δεν καταλαβαίνουμε ειλικρινά.
Μπορεί να μήν τα έκανε όλα σωστά η Ν.Δ, αλλά είναι άδικο να τις φορτώνουμε "δήθεν" αμέλειες και φήμες....

Τυχόν συζητήσεις-σκέψεις στους διαδρόμους, μεταξύ τυριού και αχλαδιού, όπως πολύ καλά γνωρίζετε όταν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα, δεν έχουν καμιά αξία.

Δεν πρέπει όταν υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία επίλυσης ενός προβλήματος να πετάμε την μπάλα στην Ν.Δ.
Δεν μπορεί να μας λέει ο κ. υπουργός σήμερα ότι "είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις στο ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει στην εναλλαγή 'Ελληνα και Τουρκου Διοιηκητή στο αεροπορικό στρατηγείο" και παράλληλα πρίν 2 μήνες να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα πρακτικά.
Οι αποφάσεις θα παρθούν τώρα, απ αυτή την κυβέρνηση και επειδή δεν έχουν επιχειρηματολογία ή δεν μπορούν να αποτρέψουν την διαφαινόμενη απόφαση εναλλαγής Ελλήνων-Τουρκων διοικητών, ψάχνουν για "excuse"- δικαιολογία.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διπλωματικά ορθό να λέει κανείς ότι οι προηγούμενοι είχαν σχεδόν συμφωνήσει, γιατί δυσχεραίνει την διαπραγματευτική του ικανότητα και τους ελιγμούς.
Εκτός άν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν και να μας φέρουν προ τετελεσμένου..


Προσπαθείστε κ. Υπουργέ να πετύχετε αυτά που μας λέτε και είναι στη σωστή κατεύθυνση, κάτι που σας το ευχόμαστε ολόψυχα, και αφήστε τις εντυπώσεις που είχαν μείνει....

Για να μην μείνουμε στο τέλος εμείς με τις εντυπώσεις !!!

Σχόλια