Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;


Απαισιοδοξία για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να βγει από την κρίση με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ή την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές

Με τραίνο που οδηγείται αργά αλλά σταθερά σε τυφλή σύγκρουση παρομοιάζει την Ελλάδα αναλυτής της Standard Bank. Οι προσπάθειες να αποφύγουν την καταστροφή είναι μάταιες, γράφει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Guardian. Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μια άποψη που εξέφρασε στο ραδιόφωνο του BBC o Simon Johnson, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ. Υπογραμμίζει πως η κρίση στην Ελλάδα είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι χειρότερη από εκείνη της Αργεντινής το 2001 λόγω του τεράστιου ύψους του χρέους και του ελλείμματος, υποστηρίζει το στέλεχος του ΔΝΤ. “Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει πολλά κενά και δεν είναι πειστικό”, εκτιμά ο Simon Johnson ο οποίος δίνει τρείς εναλλακτικές λύσεις για έξοδο από την κρίση:

 

 

-Μεγαλύτερες και βαθύτερες περικοπές

-Στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους

-Έξοδο από την Ευρωζώνη, αναδιαπραγμάτευση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας με δραματική υποτίμηση του νομίσματος

Καλύτερη λύση η κήρυξη πτώχευσης;

Το στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα είναι η κήρυξη πτώχευσης μέσα στην Ευρωζώνη οπότε οι χώρες-μέλη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκασθούν να συνδράμουν.

Ωστόσο δεν κρύβει πως λόγω της ιδιαιτερότητας της ελληνικής υπόθεσης οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι πανάκεια αφού ακόμα το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί συνεχώς το πρόγραμμά του εξ αιτίας των νέων παραμέτρων που αναδύονται καθημερινά από την αποκαλούμενη «ελληνική τραγωδία».


Σχόλια