Επισκόπηση Τύπου



Οι διαβουλεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η χθεσινή άνοδος των spreads, χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και η πληροφορία για λήψη νέων σκληρών μέτρων, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερνού πρωινού και απογευματινού Τύπου.


ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυστηρό "πόθεν έσχες" σε όλο το Δημόσιο. Αρχίζει σαφάρι ελέγχων".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:"Κάθε μέρα και χειρότερα. Στην "κόψη του ξυραφιού" η χώρα, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο για την "επόμενη μέρα".
Η ΑΥΓΗ: "Με "σκουπίδια" στρωμένος ο μονόδρομος. Εκτός αγορών και επισήμως χθες η Ελλάδα".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μας πάνε ολοταχώς για ελεγχόμενη χρεωκοπία. Έρχονται μεγάλες συμφορές για τον τόπο. Να ξυπνήσουν οι πολιτικοί και ο λαός πριν είναι αργά".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μέτρα - σοκ μετά το κραχ των αγορών. Κλείνει επειγόντως η συμφωνία με ΔΝΤ για τη βοήθεια".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μας σπρώχνουν σε χρεοκοπία. Δραματικές εξελίξεις παρά το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης".
ΕΘΝΟΣ: "Αγώνας δρόμου για τον δανεισμό. Ξυπνάει η Ευρώπη μετά την επιδρομή των κερδοσκόπων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Δεν κόβουν τα φτερά των αετών της Ελλάδας. Κύριε υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, διαβάστε την επιστολή ενός γενναίου αγγέλου - φύλακα των ελληνικών αιθέρων, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μίκης: Προμήνυμα μεγάλων συμφορών. Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φτάνει πια! "Μαύρη Τρίτη" για την ελληνική οικονομία λόγω της αδράνειας και αναποφασιστικότητας του πρωθυπουργού".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φόβος ντόμινο φέρνει πιο κοντά τη στήριξη. Τρέχουν τώρα να κλείσουν τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή".
ΕΣΤΙΑ: "Η χώρα εκπέμπει λάθος μήνυμα. Κλονίζεται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέα μέτρα από φέτος ζητά...η Τράπεζα της Ελλάδας. Ύφεση μεγαλύτερη του 2% προβλέπει ο Γ. Προβόπουλος".
ΤΑ ΝΕΑ: "Η απειλή του ντόμινο ξυπνάει την Ευρώπη. Οι κερδοσκόποι επιτίθενται τώρα και στην Πορτογαλία".
Η ΝΙΚΗ: "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία...". Ο Μίκης ξεμπροστιάζει το βρόμικο αμερικανικό σχέδιο".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φρούδες ελπίδες του ΠΑΣΟΚ για τσάκισμα των λαϊκών αγώνων. Τρομοκρατική ιδεολογική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ".
City Press: "Έρχεται ο λογαριασμός".
Metro: "Μας "παίζουν" για χρεοκοπία".
Metropolis: "'Η τώρα, ή ποτέ...."
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Παιχνίδια των κερδοσκόπων. Επίθεση χτες στην ελληνική οικονομία".  
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλλάζει τώρα στάση η Γερμανία μετά το νέο χτύπημα στην καρδιά της ευρωζώνης από τα golden boys".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο. Νέα υποβάθμιση-spread κοντά στις 7.000 μονάδες".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Επικίνδυνη φημολογία ταράζει την οικονομία".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επισπεύδεται η βοήθεια. Συναγερμός στην Ευρώπη για την κρίση".
ΚΕΡΔΟΣ: "Junk" τα ελληνικά ομόλογα αποφάνθηκε η Standard & Poor's. Καταιγιστικές εξελίξεις-Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε η χώρα".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επικίνδυνη αβεβαιότητα για μηχανισμό και μέτρα".
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

Ε.Ε.- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για να επισπευσθεί η συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα προκάλεσε το χθεσινό κραχ στις αγορές. Η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις. Οι κ.κ. Τρισέ και Στρος – Καν μεταβαίνουν σήμερα στο Βερολίνο για να αποσπάσουν ρητή δήλωση στήριξης από την καγκελάριο της Γερμανία. Ταυτόχρονα όμως απαιτούν από την Ελλάδα νέα οικονομικά μέτρα, με πρώτα τη μείωση των συντάξεων και την περαιτέρω περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα».
            Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Έκτακτη μυστική σύσκεψη για τον συντονισμό των κινήσεων σε ότι αφορά την ελληνική κρίση πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της καγκελαρίου Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών».
             Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Μάχη με τον χρόνο για την αποτροπή του ενδεχομένου μιας ταχείας και ανεξέλεγκτης επέκτασης της κρίσης στον νότο της Ευρωζώνη και την Ιρλανδία εμφανίζεται να δίδει, έστω καθυστερημένα, η Ε.Ε. Με αφορμή τις ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις εξελίξεις με επίκεντρο την Πορτογαλία, τα spreads της οποίας αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, όπως και της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Ε.Ε. επισπεύδει τις διαδικασίες έγκρισης του σχεδίου στήριξης της Αθήνας, συγκαλώντας έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10 Μαΐου. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ανακοινωθεί επισήμως –ακόμη και πριν από το Σαββατοκύριακο- ότι η Ελλάδα και οι εμπειρογνώμονες της τρόικας (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για το σχέδιο, ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών».
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Σκλήρυνε τη στάση της η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, επιμένοντας πλέον στην εφαρμογή του πλήρους πακέτου των επώδυνων μέτρων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ουσιαστικά προδιαγράφει την επιβολή των μέτρων αυτών, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, καθώς ταυτόχρονα εκμηδενίστηκε και η όποια διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων».

ΔΝΤ- ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Επίσπευση της λήψης νέων μέτρων που θα προβλέπουν περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονη άμεση εφαρμογή των επώδυνων ρυθμίσεων που προτείνει στην κυβέρνηση η τρόικα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για του ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας συνεπάγεται οι δυσμενέστατες χθεσινές εξελίξεις με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άρση των περιορισμών στις απολύσεις».
             ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Με απαιτήσεις-φωτιά είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από τις εντεινόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις. Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως η συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, από το 2011 μέχρι το 2013, είναι σχεδόν έτοιμη. Ε.Ε. και ΔΝΤ ζητούν από την Ελλάδα. Να φέρει πιο κοντά την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, ίσως το 2013, από το 2018. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις! Να δεχθεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσα από τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, που θα επιτρέπουν αμοιβές κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις και απολύσεις πέραν του 2%. Να δεχθεί νέα μείωση δαπανών  (10%) στον δημόσιο τομέα, κίνηση που θα θέσει σε αμφισβήτηση τις προσλήψεις στην Υγεία και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία».

ΠΟΡΕΙΑ SPREADS: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Την πιο σκληρή επίθεση υφίσταται η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές, την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να ολοκληρώνει ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους όρους κάτω από τους οποίους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της χώρας. Η εκτόξευση των spreads σε επίπεδα που απαγορεύουν κάθε σκέψη για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Στάνταρ εντ Πουρς και την κατάρρευση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προκαλούν στην Αθήνα έντονο εκνευρισμό και ανησυχία για τη συνέχεια».
            ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Σφίγγει ο κλοιός των κερδοσκόπων γύρω από την Ελλάδα και το ευρώ: με τις αγορές να προεξοφλούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τις φήμες για χρεοκοπία της χώρας να οργιάζουν, μετοχές και ομόλογα δέχτηκαν χθες ανελέητο σφυροκόπημα, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η υποβάθμιση-σοκ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poors και μάλιστα κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες».

ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: « Κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Μ. Θεοδωράκης και επισημαίνει τους κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα».
            Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: « Κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ εκτιμά ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μ. Θεοδωράκης σε νέα παρέμβαση του. Σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα resaltomag.gr με τίτλο ‘’Προμήνυμα Μεγάλων Συμφορών’’ ο Μ. Θεοδωράκης αναλύει τους λόγους που κατά την άποψη του μας οδήγησαν την σημερινή κατάσταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον περάν των άλλων έχουν όσα λέει για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και προειδοποιεί πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα..».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ –ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Τεράστια και σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επιμονή της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στην παρούσα δυσμενή από οικονομικής πλευράς για τη χώρα μας σε ευαίσθητες για τα εθνικά ζητήματα συνομιλίες με την Τουρκία και με τα Σκόπια.  Όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων που αναφέρεται με τον όρο μεικτό Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον σύμφωνα με διαρροές που δεν έχουν διαψευσθεί η κυβέρνηση σκέφτεται να δεχθεί αίτημα του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη Θράκη και μάλιστα τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο κ. Παπανδρέου».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- Κ.Ο. – ΠΑΣΟΚ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Oλες τους τις ελπίδες στον μηχανισμό στήριξης εναπόθεσαν χθες ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενοι στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, την ώρα που έκλειναν οριστικά οι πόρτες των αγορών για την Ελλάδα, υποβαθμιζόταν εκ νέου η ελληνική οικονομία από την S&Ρ και κατακρημνιζόταν το ελληνικό Χρηματιστήριο. Και οι δύο παραδέχθηκαν ότι πλέον δεν είναι η κυβέρνηση η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι από τις ομιλίες τους έλειψε η διαβεβαίωση ότι δεν συζητείται αναδιάρθρωση του χρέους».
            Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Αν ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να εκτονώσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κ.Ο. και να λάβει στήριξη για την απόφαση του να προσφύγει στον στο μηχανισμό στήριξης με την εμπλοκή του ΔΝΤ το συμπέρασμα από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι τα κατάφερε. Έστω και προσωρινά. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όμως, έφυγαν με τα ίδια ερωτηματικά με τα οποία και μπήκαν στην αίθουσα της Γερουσίας δεν αμφισβητήθηκαν αλλά και δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, έμειναν με τους ίδιους φόβους περί άσκησης σκληρής λιτότητας που θα γονατίσει μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και υπό αυτό το κλίμα δύσκολα θα αποτελέσουν τους πολλαπλασιαστές της κυβερνητικής γραμμής που ψάχνει το Μάξιμου».
            Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει: «Ως ‘’αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κηδεμονία’’ χαρακτήρισε χθες ο  πρωθυπουργός τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρωτόγνωρο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο κεντρικός στόχος της άκρως δραματικής, σε τόνους, ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ: να θέσει τους πάντες –και κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης- προ των ευθυνών τους ‘’στη δυσκολότερη στιγμή που περνά η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες’’, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου και χωρίς μάλιστα εκείνη τη στιγμή να γνωρίζει τις ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις που έμελλε να προκύψουν χθες στα μέτωπα της οικονομίας».
ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν: «Με τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» και τη διαβεβαίωση «θα τα καταφέρουμε», προσπάθησε ο Γιώργος Παπανδρέου να εμφυσήσει αισιοδοξία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένη τόσο για την κατάσταση στην οικονομία όσο και για τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην πολιτική ζωή της χώρας και τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου -και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ενημέρωσε επίσης την Κοινοβουλευτική Ομάδα- ο οποίος μίλησε «για μάχη εθνικής επιβίωσης», το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και οι βουλευτές φάνηκαν να ανησυχούν ακόμη και για το αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση».

Ν.Δ. ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ- ΔΝΤ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες η Νέα Δημοκρατία για την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην ΚΟ του ΠαΣοΚ και κυρίως την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά , ειδικά για τη «συγγνώμη» που ζήτησε, ανταπάντησε σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος: ’’Το ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς, που απαιτεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα ο κ. Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠαΣοΚ».
            Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «Τις τεράστιες ευθύνες του κ. Παπανδρέου για το ΔΝΤ και για τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις, ότι δήθεν ‘’τα λεφτά υπάρχουν’’, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθήνας Π. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας με αυστηρό τρόπο σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. ‘’Το ότι ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς, που απαιτεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα, επί δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά’’, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος».

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Σε 24ωρη γενική απεργία προχωρούν την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις ανατροπές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για την τρίτη κοινή απεργία που πραγματοποιούν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ κατά των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης από τις αρχές του έτους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και την εξασφάλιση δανείων από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
            ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Με μπλακ άουτ στην εκπαίδευση στις 4 και 5 Μαΐου και με την απειλή για απεργιακό ντόμινο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να είναι ορατή, αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις εργασιακές τους σχέσεις που κατατέθηκε στη Βουλή. Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη αναμένεται γενική αναταραχή σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, καθώς σε 48ωρη απεργία προχωρούν δάσκαλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, ενώ οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που είχαν αποφασίσει 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 4 Μαΐου πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου συνεδριάζουν πάλι σήμερα και ενδέχεται να προτείνουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους».

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΜΠΟΥΚΗ: O ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Επένδυση στη λάσπη ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των πολιτών μετά την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ. Λίγο πριν αναχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ένα έγγραφο έφευγε από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη προς όλους τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Μέσα από αυτό τους καλούσε να ψάξουν και να βρουν μέχρι τις 26 Μαρτίου, δηλαδή έως την επομένη της πρώτης δραματικής δήλωσης Παπανδρέου, οποιοδήποτε στοιχείο οικονομικής κακοδιαχείρισης που να έχει γίνει από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές».

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: « Πικρή δικαίωση για την τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, που απειλεί πλέον να την οδηγήσει σε χρεοκοπία. Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας χθες την ετήσια έκθεση, εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας διέρχεται την χειρότερη περίοδο της μεταπολεμικά, και υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα επερχόμενα. Χωρίς όμως να εισακουστεί. Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επερχόμενες εξελίξεις, διαβλέποντας ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πιο βαθιά κρίση από αυτή που εκτιμούσε αρχικώς».
            ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν: «Σήμα για συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών έστειλε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, τονίζοντας ότι η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα- σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- είναι αναπόφευκτη. Τραπεζίτες τοποθετούν χρονικά τις εξελίξεις μετά το καλοκαίρι και αφού νωρίτερα έχει μπει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας και έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η μείωση του ελλείμματος. Τότε, αναμένεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και ισχυρότερα τραπεζικά σχήματα στην εγχώρια αγορά, προκειμένου οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν στην ελληνική οικονομία».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΑΛΛΑΓΕΣ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Σε άμεση εφαρμογή πολλών μέτρων γύρω από το Ασφαλιστικό, αλλά και σε τροποποίηση επί τα χείρω όσων εφαρμοστούν αργότερα προχωρεί η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ώρα αυξάνεται η κοινωνική αντίδραση στις μειώσεις μισθών, συντάξεων και στην ανατροπή εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρούν σε γενική απεργία στις 5 Μαΐου».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Με μία μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ν. Κακλαμάνης ανακοινώνει και επίσημα την υποψηφιότητα του για δεύτερη θητεία στο Δήμο Αθηναίων. Όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος εδώ και ένα χρόνο, θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας από το λαό της Αθήνας, ενώ θα πραγματοποιήσει και τον απολογισμό των τριών χρόνων. Ο επόμενος απολογισμός θα γίνει από το λαό, τονίζουν συνεργάτες του, ενώ το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης θα είναι το ‘’Μαζί συνεχίζουμε’’. Ο κ. Κακλαμάνης αν και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τον ενδιαφέρουν τα χρίσματα, έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τον Γ. Καρατζαφέρη, ενώ από το περιβάλλον του δημάρχου εκτιμούν πως σύντομα θα λάβει χρίσμα και από τη Ν.Δ.».

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΥΛΙΔΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: « Τίτλοι τέλους στο έργο διαγράφεται – δεν διαγράφεται ο Παυλίδης το οποίο είχε ανέβει στη Ν.Δ. εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Λίγες ώρες πριν από την προσυνεδριακή διάσκεψη της Ν.Δ. στη Ρόδο στην οποία ο πρώην υπουργός δήλωνε ότι θα δηλώσει παρών παρά τα τελεσίγραφα Σαμαρά προς τα βαρίδια η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε ομόφωνα την οριστική διαγραφή του. Τη ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την αιτιολογία ότι ο πρώην βουλευτής με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος».
 ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν: «’’Ο κύκλος των ‘εκκαθαρίσεων’ από τα γαλάζια ‘βαρίδια’ και όσα στελέχη της Ν.Δ. ‘’πλήγωσαν την παράταξη’’, άνοιξε χθες το βράδυ με τη διαγραφή του Αριστοτέλη Παυλίδη. Με εντολή του Αντ. Σαμαρά, ο πρώην υπουργός αποπέμφθηκε και από τους καταλόγους των κομματικών μελών, προκειμένου να αποφευχθούν παρατράγουδα κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Ρόδο και την ομιλία του στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Ν.Δ.».
            ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Με μια ανακοίνωση τριών παραγραφών, η Ν.Δ. έγραψε αργά χθες το βράδυ τους τίτλους τέλους στο σίριαλ με τον κ. Παυλίδη, που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με το σκάνδαλο των άγονων γραμμών. Με απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της Ν.Δ., ο πρώην υπουργός διεγράφη από το κόμμα, μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Αντ. Σαμαρά στη Ρόδο για την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη με θέμα τον τουρισμό».
            Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί από χθες βράδυ ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος διεγράφη οριστικά από μέλος του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε παραπέμψει τον τέως βουλευτή Δωδεκανήσου στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής ήδη από προχθές Δευτέρα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ. συνήλθε χθες το απόγευμα, υπό την προεδρία τού επικεφαλής της, βουλευτής Β’ Πειραιώς Ιωάννη Τραγάκη, και αποφάσισε ομόφωνα ότι συντρέχουν οι λόγοι διαγραφής, τους οποίους ανέφερε στο υπ’ αριθμόν 650/26-4-2010 έγγραφό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΓΚΡΟΥΕΦΚΣΙ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Αρνητικές εντυπώσεις στα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα στο γραφείο του μεσολαβητή Μ. Νίμιτς προκαλεί η συνεχιζόμενη αντιπαραγωγική στάση της ηγεσίας των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος, ενώ και η επιμονή του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι σε αδιάλλακτες θέσεις φαίνεται να αποτρέπει τον Μ. Νίμιτς από το να προβεί κάποια άμεση κίνηση. Οι  πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος το περασμένο Σάββατο από το Κόσοβο απέρριψε (και μάλιστα με απρεπή τρόπο) την τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, που, ως γνωστόν, επικεντρώνεται στην ονομασία ‘’Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’, επέτειναν περαιτέρω το κλίμα».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει: «Ύστερα από κυοφορία αρκετών μηνών, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο τις 400 σελίδες του πολυνομοσχεδίου ‘’Καλλικράτης’’, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα του κρατικού νοικοκυρέματος. Μέχρι χθες το βράδυ παρέμεναν ορισμένες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το χωροταξικό. Συσκέψεις επί συσκέψεων, αντιρρήσεις τοπικών εδρών σε άλλους βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών έως την τελευταία στιγμή, ενώ οι χάρτες των συνενώσεων τυπώθηκαν χθες αργά το βράδυ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΣΠΑΤΑΛΕΣ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει: «Όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης, με κόστος εκατοντάδες εκατ. ευρώ, στα δημόσια νοσοκομεία διαπιστώνει από τις πρώτες κιόλας ημέρες των ερευνών κλιμάκιο των εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος, που έχει  κάνει φύλλο και φτερό’’ δαπάνες για ιατρικά υλικά και φάρμακα. Με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) και των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, δύο εισαγγελείς, που εποπτεύουν τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αντιμέτωποι με φαινόμενα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, κάνοντας λόγο για ‘’μαύρη τρύπα’’».

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ:   Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Την απόφασή της να διακόψει τις κρουαζιέρες στην Ελλάδα κοινοποίησε στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Zenith. Η απόφαση ελήφθη μετά τον αποκλεισμό του κρουαζιερόπλοιου από μέλη του ΠΑΜΕ και της ΠΝΟ, τη Δευτέρα, που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του απόπλου κατά 12 ώρες και την ταλαιπωρία των τουριστών».

ΒΑΤΟΠΕΔΙ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνουν: «Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το σύστημα Καραμανλή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εν αναμονή της σημερινής κατάθεσης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής του πρώην ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου. Χθες, ακόμη ένας μάρτυρας –ο τρίτος κατά σειρά- με την κατάθεσή του εμπλέκει τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου».

                                                          
ΑΡΘΡΑ

Το ΒΗΜΑ: «Αισιοδοξία». «Είναι φανερό πια στον καθέναν ότι η χώρα και μαζί η Ευρώπη ολόκληρη δέχονται επίθεση διαρκείας. Σε αυτές τις συνθήκες ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες και η βοήθεια πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έτσι η χώρα θα έχει την ευκαιρία και τον χρόνο να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να ξαναχτίσει την οικονομία της».
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: « Φρένο στον πανικό». «Θα καταφέρει η Ελλάδα να αντισταθεί στις πιέσεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας, όπως προέβλεψε στην ετήσια έκθεση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει και δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε καταστροφή και χρεοκοπία. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε καταστροφή και χρεοκοπία της Ευρωζώνης, όπως ομολόγησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Καιρός, λοιπόν, να αντιστραφεί το δυσάρεστο κλίμα και να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του τόπου για την ανάπτυξη. Ο πανικός, πάντως, δεν δικαιολογείται και είναι πάντα καταστροφικός».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Αιδώς αργείοι». Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να παραδέχεται έπειτα από επτά μήνες ότι οι τράπεζες έχουν ρευστότητα λόγω της βοήθειας των 28 δισεκ. που παρείχε η Ν.Δ.! Λόγω των χρημάτων με άλλα λόγια, που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για να τις στηρίξει όταν άρχισε να διαφαίνεται η παγκόσμια και η ελληνική οικονομική κρίση, την οποία δεν αποδεχόταν  ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πράξη για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση τόσο λοιδορήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, φυσικά για μικροκομματικούς λόγους. Για να νικήσει με ψέματα τις εκλογές και να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Εφαρμογή του νόμου». «Ζούμε ιστορικές, και ενδεχομένως μοιραίες, για τον τόπο στιγμές. Δυστυχώς κάποιοι αρνούνται επίμονα να το αντιληφθούν και συνεχίζουν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην αυτοκαταστροφή του. Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα η ενέργεια συνδικαλιστικής οργάνωσης, που οδήγησε στην απόφαση μιας εταιρείας να σταματήσει τις κρουαζιέρες στην Ελλάδα. Στις σημερινές συνθήκες αυτή η πράξη συνιστά εγκληματική ενέργεια και αυτό το καταλαβαίνει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, η οποία ανησυχεί για το βιος της, τις δουλειές της, το μέλλον των παιδιών της. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν όμως μια κυβέρνηση για να τους προστατεύει και να εφαρμόζει τον νόμο. Επιτέλους, γιατί δεν το κάνει;».
ΤΑ ΝΕΑ: «Οι ευθύνες της Ευρώπης». «Είναι προφανές ότι η κρίση δεν αφορά πλέον μόνο την Ελλάδα, αλλά τείνει να εξελιχθεί σε ζωτική υπόθεση της Ευρώπης. Ο περιορισμός και η ανάσχεσή της είναι επείγουσα ανάγκη. Είναι δηλαδή υπόθεση της ευρωπαϊκής πολιτικής, απαιτεί σύντομες, αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις. Η ελληνική κρίση, έως χθες, αντιμετωπίστηκε σαν τοπική υπόθεση. Αλλά για να μην εξελιχθεί η Ελλάδα σε αχίλλειο πτέρνα της ίδιας της Ευρώπης, της ΟΝΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται οι πολιτικοί να δείξουν διορατικότητα και αποφασιστικότητα- έστω και αυτές τις στιγμές. Τα όρια της Ευρώπης εκτείνονται πολύ πέραν της Γερμανίας».


Σχόλια