Πληροφορίες για την έξοδο του Πάσχα.

Ομαλά συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τις γιορτές του Πάσχα.
Αυξημένη κίνηση σημειώθηκε στην Εγνατία οδό, στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ενώ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν η κίνηση των εκδρομέων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Χαλκιδικής.
Αυξημένη κίνηση παρουσιάστηκε και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στα διόδια των Μαλγάρων. Από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ πέρασαν τα διόδια συνολικά 32.500 αυτοκίνητα (19.000 οχήματα κινήθηκαν στο ρεύμα εξόδου, προς Κατερίνη, ενώ προς την πόλη της Θεσσαλονίκης κινήθηκαν 13.500 αυτοκίνητα).
Αυξημένη, αλλά σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, ήταν η κίνηση στον υπεραστικό σταθμό του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη. «Η πληρότητα την Μεγάλη Πέμπτη ήταν της τάξης του 50%, μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Χρήστος Λιούπας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι την Μεγάλη Παρασκευή, η «κατάσταση» θα βελτιωθεί, αφού «τα Τέμπη άνοιξαν», όπως είπε.
Στο σταθμό του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη, επικρατούσε το «αδιαχώρητο», με την πληρότητα να φτάνει το 100%.
Η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, ενώ η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για να διευκολύνει τους οδηγούς.
Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας 
Αυξημένη είναι τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ ενισχυμένη θα ειναι η αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.


Αυξημένα είναι τα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
Συνεργεία της Τροχαίας διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση και για τις οποίες θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Η κοιλάδα των Τεμπών δόθηκε στην κυκλοφορία παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οχημάτων της πυροσβεστικής και ασθενοφόρων. Υπολογίζεται ότι μέσα στην κοιλάδα έχουν διασπαρεί περί τους 100 αστυνομικούς οι οποίοι και ελέγχουν την διέλευση των οχημάτων.
Η διέλευση γίνεται χωρίς στάση και στάθμευση ενώ όλες οι θέσεις πάρκινγκ είναι κλειστές.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Ωράριο λειτουργίας
Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο εορταστικό ωράριο, θα εφαρμόσουν τις ημέρες του Πάσχα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ το Μ. Σάββατο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα Τρόλεϊ θα αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά ώστε στις 23.00 να βρίσκονται στα αμαξοστάσια, ενώ το Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα αργίας. Τη Μ. Παρασκευή, αλλά και την Τρίτη του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Σαββάτου.
Σήμερα, στο Μετρό, τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρούν από τους σταθμούς γύρω στα Μεσάνυχτα, ενώ το Μ. Σάββατο περίπου ένα τέταρτο πριν από τις 11 το βράδυ. Σε ότι αφορά τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μ. Σάββατο οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν γύρω στις 10:30 το βράδυ. Επίσης, σήμερα και αύριο δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ.
Στον Προαστιακό το Μ. Σάββατο ακυρώνονται 3 δρομολόγια από Αεροδρόμιο με αναχώρηση στις 22:00, 22:31 και 23:00 και 3 δρομολόγια από Άνω Λιόσια με αναχώρηση στις 22:35, 23:06 και 23:35. Στη γραμμή Πειραιάς-Κιάτο ακυρώνονται 3 δρομολόγια από Πειραιά με αναχώρηση στις 04:36, 06:44 και 16:44 και από Κιάτο-Πειραιά άλλα 4 δρομολόγια με αναχώρηση από Κιάτο στις 06:36, 08:36, 14:36 και 18:36.
Στο Τραμ σήμερα τροποποιούνται οι συχνότητες των δρομολογίων σε 20 λεπτά (από 15΄) για όλες τις γραμμές. Το Μ. Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα τροποποιούνται οι συχνότητες των δρομολογίων σε 25 λεπτά (από 15΄) για όλες τις γραμμές.
Υπενθυμίζεται στο επιβατικό κοινό ότι το ΤΡΑΜ θα λειτουργεί όλο το 24ωρο στις 2/4 και 3/4, όπως γίνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών και των τρένων του ΟΣΕ ισχύουν από την Μ. Παρασκευή .Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο δεν θα ισχύσει η δίωρη παράταση των δρομολογίων και ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Το Μεγάλο Σάββατο τα τελευταία δρομολόγια του ηλεκτρικού θα πραγματοποιηθούν από Κηφισιά προς Ομόνοια στις 10.30 και από Πειραιά προς Φάληρο στις 22.45.
Τα μπλε λεωφορεία το Μεγάλο Σάββατο θα πραγματοποιήσουν τα τελευταία του δρομολόγια στις 10 το βράδυ, προκειμένου όλα τα οχήματα να είναι στα αμαξοστάσια στις 11.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών το τετραήμερο του Πάσχα, οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ.
Αλλαγές θα ισχύσουν από το Μεγάλο Σάββατο και στα δρομολόγια του προαστιακού και των τρένων του ΟΣΕ.
AΠΕ

Σχόλια