Βαθμολογία Υπουργών: Β' τρίμηνο.

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες της νέας διακυβέρνησης.
Είπαμε λοιπόν, να τους βαθμολογήσουμε ξανά, μετά την πρώτη μας βαθμολογία (εδώ). Αποφεύγοντας τις κοινοτυπίες "όλοι είναι άχρηστοι", "όλοι είναι λαμόγια", τους βερμπαλισμούς και τους λαϊκισμούς. Με το θάρρος της γνώμης μας, χωρίς να ταλαντευόμαστε να βάλουμε μηδέν, σε αυτόν που εκτιμούμε ότι πρέπει να το πάρει ή 10 σε αυτόν που έκανε ό,τι μπορούσε και αυτό το "ό,τι" είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι αναγνώστες και φίλοι ξέρουν ότι είμαστε ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ακομμάτιστοι και ανεξάρτητοι κάθε επιρροής. Γράφουμε, επειδή έτσι μας αρέσει !
Και γράφουμε αυτά που πιστεύουμε. Εννοείται ότι η κρίση μας είναι υποκειμενική. Εννοείται ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα τέτοιο πράγμα!
Στην αξιολόγηση των Υπουργών θα συμφωνήσουμε;

Δείτε λοιπόν τον ...έλεγχο του Β' τριμήνου (και κάθε καλοπροαίρετη παρατήρηση δεκτή!):


Υπουργείο Οικονομικών
Yπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Έξη μήνες μετά, το Υπουργείο φαίνεται να παλινωδεί συνεχώς, χωρίς να μπορεί να καταλήξει κάπου. Σε ότι αφορά το φορολογικό έχουν γίνει εκατοντάδες αλλαγών επί αλλαγών και υπαναχωρήσεις και η απλούστευση έγινε (όπως πάντα) πολυπλοκότερη. Δισεκατομύρια ευρώ έκαναν φτερά σε τράπεζες εξωτερικού, εξαιτίας των "ηρωικών" δηλώσεων των πρώτων ημερών, ότι θα καταγραφεί στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου, δηλαδή και οι καταθέσεις. Η αναξιοπιστία της χώρας συνεχίζει να υφίσταται, καθώς όχι μόνο δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά το Υπουργείο δεν μπορεί να καταλήξει σε τίποτε οσριστικό. Η τελευταία μαχαιριά στην οικονομία, με την επιβολή παρακράτησης φόρου 8%, που έγινε 5%, καταγράφεται στα αρνητικά.
Βαθμός: 4 (από 7, στο Α' τρίμηνο)
..
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης

Ο Υπουργός άνοιξε πολλά μέτωπα, θέληση να προχωρήσει ο "Καλλικράτης" υπάρχει, αλλά το Υπουργείο που είναι αρμόδιο για την αποκέντρωση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, υπαναχώρησε και στα δύο ζητήματα.
Βαθμός: 5 (από 6)
..
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Yπουργός: Λούκα Κατσέλη

Είχε το βάρος της σύνταξης του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, είπε πολλά για σύγκρουση με το κεφάλαιο, κατέθεσε το ν/σ για τα χρεωμένα νοικοκυριά, έκανε το σωστό στο θέμα του λιμανιού του Πειραιά και της cosco, η επιτροπή ανταγωνισμού λειτουργεί επιτέλους, αλλά η ίδια δέχεται επιθέσεις από τα συνήθη επιχειρηματικά κέντρα, πράγμα που ανεβάζει τη βαθμολογία της.
Βαθμός: 8 (από 4)..
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Σε μια χώρα στην οποία η εγκληματικότητα αυξάνεται γεωμετρικά, η τρομοκρατία σηκώνει κεφάλι και η ανασφάλεια μεγαλώνει, κάνει ό,τι μπορεί, προσπαθώντας να δείξει πυγμή, γράφαμε στον έλεγχο του Α' τριμήνου. Προχώρησε σε εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Είναι εξαιρετικά κινητικός και εργατικός. Η εγκληματικότητα θεριεύει μέρα τη μέρα όμως.
Βαθμός: 7 (από 8)
..
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη

Κατηγορήθηκε -προληπτικά- για το στυλ της, αλλά δείχνει ότι κατέχει τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, μόνο που δεν έχει το πολιτικό βάρος να διαχειριστεί τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας. Το απέδειξε με τις ρυθμίσεις για τις τιμές αγοράς της αιολικής ενέργειας. Πρόσφατο "κατόρθωμα", οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, που αποτελούν ιδέα του Σουφλιά, αλλά "ντύθηκαν" με το αστείο επιχείρημα της "πράσινης" ανταποδοτικότητας, ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται ακριβώς για αυτό που έκανε ο Σουφλιάς: μάζεμα χρημάτων για τα δημόσια ταμεία.
Βαθμός: 6 (από 6)..
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Η διαχείριση των τεράστιων συμφερόντων στο χώρο της Υγείας, δεν είναι στις δυνατότητες της Υπουργού. Δεν αναμένουμε να συγκρουστεί με τον εθνικό προμηθευτή αξονικών τομογράφων, ούτε να καταλάβει πώς λειτουργεί το πιό ευεπίφορο για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι πεδίο της οικονομίας. Με μηδέν τη βαθμολόγησε ο Πάγκαλος, με μηδέν κι εμείς
Βαθμός: 0 (από 3)
..
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Έβαλε σε τάξη αρκετά πράγματα στο Υπουργείο, ετοιμάζει νομοσχέδια που κινούνται στην κατεύθυνση της διαφάνειας, είναι οξυδερκής, αλλά διαχειρίζεται το κλειστό κλαμπ της δικαιοσύνης. Κατέβασε καινοτόμα νομοσχεδια, αλλά η απονομή χάριτος σε διάφορους δημιούργησε αρνητικά σχόλια.
Βαθμός: 7 (από 6)
..
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

Ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται ο συμπαθέστατος Υπουργός, παλιά πολιτική καραβάνα, με διάθεση να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Οι δηλώσεις του ότι "δεν υπάρχει σάλιο", είναι ειλικρινείς, αλλά είναι δοουλειά του να υπάρξει. Εχει κακή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που γνωρίζουν τα πολύ δύσκολα θέματα της ασφάλισης και του συνταξιοδοτικού, αλλά εκτιμούμε ότι θα αποδώσει έργο, λέγαμε. Παραμένει στα ίδια. Η επιλογή του να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο, μετά την περιπέτειά του στη Βέροια, άρεσε.
Βαθμός: 8 (από 8)
..
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Κάτι πήγε να κινηθεί στον τουρισμό. Ελάχιστη η βελτίωση.
Βαθμός: 1 (από 0)
..
Υπουργείο Εξωτερικών
Γιώργος Παπανδρέου

Ο Πρωθυπουργός, που ασκεί και καθήκοντα Υπ.εξ. έχει τη διεθνή αναγνώριση και το κύρος. Όμως στο λίγο αυτό διάστημα, δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμιά επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, αλλά ούτε και κανένα λάθος. Δεν ενδυναμώθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Αντιθέτως, οι Τούρκοι αποθρασύνθηκαν περισσότερο. Το μεγαλύτερο του στοίχημα βέβαια είναι το "Σκοπιανό", εκεί όπου θα τον κρίνουμε αναλυτικότερα. Προς το παρόν επικρατεί ακινησία.
Βαθμός: 6 (από 7)
..
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Yπουργός: Κατερίνα Μπατζελή

Διαχειρίστηκε σκληρά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εκνεύρισε κάποιους, ικανοποίησε κάποιους άλλους, αλλά η αγροτιά δεν σήκωσε κεφάλι. Ούτε τα κυκλώματα των κερδοσκόπων, μεταξύ χωραφιού και λιανικής ανησύχησαν.
Βαθμός: 6 (από 5)
..
Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου

Έδειξε πυγμή και αποτελεσματικότητα, χωρίς πολλές πολλές φανφάρες.
Βαθμός: 8 (από 5)
..
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Παραμένει χαμηλών τόνων, χωρίς αξιόλογες πρωτοβουλίες. Προτιμά να αφήνει τον Μαγκριώτη να μιλά. Τα δύσκολα έρχονται με τη διαχείριση του ΟΣΕ.
Βαθμός: 5 (από 4)
..
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Yπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Υπουργός με το περισσότερο έργο σε όλες τις κατευθύνσεις. Άλλαξε στην πράξη πολλά πράγματα και διατηρεί το κύρος και τη σοβαρότητα του Υπουργείου. Κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με τις παρελάσεις και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, δυσαρέστησαν αρκετούς.
Βαθμός: 9 (από 10)

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_4454.html#ixzz0kVdgxPEL

Σχόλια