Ο Τουρισμός, το διαμάντι της οικονομίας, μας σε ώρα μηδέν.


          
Γράφει ο Χρυσόστομος
           Προς τους,
           κυρία Άντζελα Γκερέκου και κύριο Παύλο Γερουλάνο
           αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και προς κάθε ανεύθυνουπεύθυνο.

           Θεωρητικά άρχισε η νέα τουριστική περίοδος. Πόσο όμως είμαστε έτοιμοι ; Τι δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση και τη δυσκολία προσαρμογής στο διεθνή τουριστικό ανταγωνισμό ;
           Το παρόν του τουρισμού προκαλεί ανησυχίες και το μέλλον φαίνεται σκοτεινό και αβέβαιο.
           Οι ευθύνες ξεκινούν   από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις να δουν τον τουρισμό, σαν το διαμάντι της οικονομίας μας, δίνοντας του, τις πραγματικές διαστάσεις.
           
Αιτίες του κακού :


Η έλλειψη μακροχρόνιου προγραμματισμού και σχεδιασμού. Οι Κυβερνήτες έρχονται και παρέρχονται και κάθε μία καταργεί  τα προηγούμενα  και αρχίζει τους δικούς της πειραματισμούς. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις συνεχείς μεταβαλλόμενες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού.  
Η αλληλοσύγκρουση αρμοδιοτήτων και υπευθυνοτήτων. Λύσεις στα προβλήματα της συναρμοδιότητας των υπουργείων.
Να υπάρξει δεσμευτική, στα κύρια σημεία, πολιτική για τις επόμενες κυβερνήσεις.



Εδώ χρειάζεται διακομματικό  συντονιστικό όργανο για τη μακροχρόνια τουριστική πολιτική
.  

  • Η μικρή και με ξεπερασμένους τρόπους προβολή και διαφήμιση. Χρωστάμε ακόμη, σε ξένες διαφημιστικές εταιρίες, διαφημίσεις προηγουμένων ετών. Σε λίγο δεν θα μας εμπιστεύεται κανένας. Η Τουρκία διαθέτει πενταπλάσια ποσά για διαφήμιση.  Η διαφήμιση πρέπει να θεωρηθεί επένδυση. Μη ξεχνάμε : 
        Και ο Θεός έχει ανάγκη διαφήμισης, γι αυτό χτυπούνε οι καμπάνες !


Να θεσμοθετηθεί  στους Δήμους ειδικός ανταποδοτικός σταθερός φόρος για τη διαφήμιση.  


  • Η εμμονή μας στις παραδοσιακές τουριστικές αγορές έχουν δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις με τον πλήρη έλεγχο σε ορισμένες περιοχές από τους Tour Operations . Έτσι δημιουργούνται εκβιασμοί και αθέμιτοι ανταγωνισμοί με αρνητικές συνέπειες στις τιμές και στην ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών. Ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών.Έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. Να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα ότι όλοι οι Έλληνες θέλουμε να κάνουμε διακοπές το 15 Αύγουστο. Κατανομή των αδειών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στους άλλους καλοκαιρινούς μήνες. Και το κόστος διακοπών θα είναι μικρότερο και η εξυπηρέτηση καλύτερη.  
    Να επιδιωχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών με τα ίδια συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Στροφή προς νέες αγορές, αλλαγή των διαδικασιών εκδόσεως της βίζας και συντονισμός-κατανομή χρονική και χωρική του εσωτερικού τουρισμού.

  • Έγκαιρη πρόβλεψη και προετοιμασία των εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων για την  υποδοχή των τουριστών. Είναι γνώρισμα και αυτό ημών των Ελλήνων να τα αφήνουμε όλα στο παρά πέντε. Άρχισε η τουριστική περίοδος και οι παραλίες, οι τουριστικές εγκαταστάσεις είναι  πενταβρώμικες  κατά το πεντακάθαρες και ανέτοιμες . Αλλά πώς να είναι καθαρές και έτοιμες όταν οι Δήμαρχοι ασχολούνται εδώ και μήνες πού θα δημιουργηθεί νέα καρέκλα στο Καλλικράτη, όταν η ΕΤΑ-Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται πολλές παραλίες και τουριστικές εγκαταστάσεις, Golf, εδώ και 6 μήνες δεν έχει Δ.Σ. και υπολειτουργεί ; Ψάχνουν ακόμα, 6 μήνες, για τους καλύτερους ! Οι προηγούμενοι δε μας κάνουν γιατί ήταν του άλλου Υπουργού Τουρισμού. Θα σας αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα.  Στο Golf  Ρόδου έχουν λήξει οι συμβάσεις του προσωπικού τέλος Μαρτίου. Τώρα υπάρχει ένα μόνο άτομο. Αυτός που κάνει το Διευθυντή.Σε λίγο θα έχουν ξεραθεί και τα αγριόχορτα, γιατί γκαζόν δεν υπάρχει. Σημειώστε την ημερομηνία για να δούμε πότε θα προσλάβουν προσωπικό. Κύρια Άντζελα Γκερέκου και κύριε Παύλο Γερουλάνο, αρμόδιοι Υπουργοί, με αυτές τις εγκαταστάσεις, θα προσελκύσουμε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, όπως εύχεστε  και καλά κάνετε ;  Με αυτά τα χάλια θα ενισχύσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι και το golf ; Στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις υπάρχει και πρόβλημα ρευστότητας (κεφάλαια κίνησης) και δυσκολία να προετοιμαστούν για τη νέα τουριστική περίοδο. 

    Άμεσος διορισμός Διοικητικού συμβουλίου στην ΕΤΑ Α.Ε. και διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στα υποκαταστήματα της. Οι Δήμαρχοι να ξυπνήσουν και αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά τους συμφέροντα. Να φροντίσουν αμέσως για τον καθαρισμό των παραλιών και των δρόμων.





    Η αναξιόπιστη και ελλιπής συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των τουριστών, κυρίως στη Νησιωτική Ελλάδα. Τα λεωφορεία μπορεί να έχουν και μία ώρα διαφορά στο χρόνο διέλευσης. Οι τουρίστες γελούν με τα χάλια μας. Χάνουν το προγραμματισμό τους. Αυτοί κοιτούν και το λεπτό. Η καθυστέρηση στην εκτέλεση βασικών έργων υποδομής. Πότε η καθυστέρηση χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο, πότε η έλλειψη μελετών κατά την εξέλιξη του έργου, τα περισσότερη έργα, στις τουριστικές περιοχές, έχουν γίνει το γεφύρι της Άρτας !   Παράδειγμα :  Πριν ενάμιση χρόνο έχει αρχίσει η διαπλάτυνση 10 χιλιομέτρων της Εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου, κύριου τουριστικού συγκοινωνιακού άξονας και είμαστε στη μέση. Δικαιολογίες της εργολήπτριας εταιρίας : Δεν είχαν προβλεφθεί συμπληρωματικές μελέτες, απαραίτητες, ο καιρός,  και μας χρωστάει το κράτος 5 εκατμ ευρώ. 
    Πώς να επιταχύνουμε την εκτέλεση του έργου, όταν δε μπορούμε να πληρώσουμε και το υπάρχον προσωπικό ; 
    Εύχομαι να διαψευσθώ, με τα ατυχήματα που θα γίνουν το καλοκαίρι με τους τουρίστες. Αυτή θα είναι η χειρότερη διαφήμιση για τον τουρισμό. 
    Ο προϋπολογισμός ήταν 30 εκατομ. Ευρώ. Να θυμάστε ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 30 εκατομ.   
    Κύριε Γιάννη Μακριώτη, Υφυπουργέ υποδομών τι κάνετε που βρίσκεστε ;
    Σωστός προγραμματισμός και έλεγχος της χρονικής τήρηση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και επιτάχυνση του έργων υποδομών. Μείωση για ορισμένα αεροδρόμια του τέλους για τις πτήσεις τσάρτερ. 
    Η έλλειψη τιμολογιακής πολιτικής και κοστολογίων. Μη αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα. 

    Ο καθένας πουλάει ότι θέλει, όποτε θέλει και όσα θέλει. Ο καθένας δηλώνει ότι θέλει !  Έχει χαθεί η αξιοπιστία στο θέμα των τιμών. Έχουμε βέβαια ελεύθερη οικονομία ! Αλλά
    ;

Κυρία Γκερέκου και κύριε Γερουλάνο αρμόδιοι Υπουργοί,
     Μιλάτε, θεωρητικά και πολύ καλά κάνετε, για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Πράγματι ο τουρίστας σήμερα ζητάει κάτι παραπάνω από τον ήλιο και τη θάλασσα. Σε ποιες κατηγορίες μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ;
     Έχουμε εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, κυρίως της φύσης, με τη δημιουργία των κατάλληλων εγκαταστάσεων και χώρων ;  Έχουμε εκμεταλλευτεί την ενεργό ζήτηση γι αυτές τις μορφές τουρισμού ; Πώς θα αναπτύξουμε οικολογικό, περιβαλλοντικό και περιηγητικό τουρισμό, όταν δεν υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις και χώροι ;
     Πού υπάρχουν τα περιβαλλοντικά πάρκα και τα μονοπάτια ζωής ;  Πού είναι οι εγκαταστάσεις για τον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό εκτός Αθηνών και στα νησιά μας ; Εγκαταστάσεις για γέλια.
     Πού είναι τα Golf ; Ένα έχει το κράτος και αυτό δεν είμαστε ικανοί ούτε να το συντηρήσουμε, είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο.
     Τι έχει κάνει η εκκλησία και το υπουργείο παιδείας για το θρησκευτικό και μαθητικό τουρισμό για την εκπαίδευση και τουριστική συνείδηση  ;
     Μιλάτε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί ; Κανένα !
     Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Μείωση της τουριστικής περιόδου.
Καιρός ευθύνης για όλους σας τους υπεύθυνους, αλλά και για όλους μας !



Σχόλια