Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την εκτροπή του Αχελώου

Ομόφωνη απόφαση της ΠΑΣΕ (Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή) και των βουλευτών του νομού για επίσκεψη στον Γ. Παπανδρέου

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα απαιτήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι βουλευτές, τα μέλη της ΠΑΣΕ για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας, βάσει των όσων αποφάσισαν στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Μάλιστα αναλύοντας το σκεπτικό του αιτήματός τους σημείωσαν ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον του μεγάλου αυτού περιβαλλοντολογικού έργου.
Στη χθεσινή σύσκεψη αν και ακούστηκαν και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα της, σύνταξης των μελετών διαχείρισης των υδάτων, το συνολικό κλίμα που υπήρχε ήταν η διάθεση για κοινή γραμμή όλων των Θεσσαλών, απέναντι σε ένα έργο που θεωρείται ζωογόνο για τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του νομάρχη Λάρισας κ. Λ. Κατσαρού ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: "Η συνέχιση των εργασιών στον Αχελώο δεν είναι ζήτημα κάποιας πολιτικής επιλογής. Για τη Θεσσαλία, είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα περιβαλλοντικό, είναι ζήτημα κλιματικό. Εάν αυτό δεν γίνει, τα επόμενα
χρόνια η ζωή στο θεσσαλικό διαμέρισμα θα είναι κόλαση, αφού οι ειδικοί προβλέπουν
άνοδο της μέσης θερμοκρασίας από 5 μέχρι και 10 βαθμούς".



Μετά την εισήγηση του προέδρου της ΠΑΣΕ κ. Φώτη Αλεξάκου, το λόγο πήραν κυρίως οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των φορέων που τάχθηκαν ομόθυμα υπέρ του έργου, και κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για τη διεκδίκησή του.
ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στη χθεσινή σύσκεψη και με δεδομένη την αναγκαιότητα προβολής του αιτήματος των
Θεσσαλών για ολοκλήρωση των έργων μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου,
ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθ. Κοκκινούλης, πρότεινε ο φετινός εορτασμός του Κιλελέρ που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τον ξεσηκωμό των κολίγων να είναι αφιερωμένος στον Αχελώο και στην αναγκαιότητα εκτροπής του.



ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Τοποθετούμενοι, ειδικότερα οι Θεσσαλοί βουλευτές, ομόθυμα τόνισαν τη στήριξή τους
στον αγώνα της Θεσσαλίας για να συνεχιστεί το έργο, και τη διάθεσή τους να συμμετέ-
χουν στην Επιτροπή Φορέων που θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό. Κοινή συνισταμένη όλων των βουλευτών ήταν ότι το έργο είναι ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία και πρέπει να υλοποιηθεί οπωσδήποτε και κατά συνέπεια η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση και να εκφράσει την πολιτική της βούληση ως προς αυτό. Μάλιστα πολλοί εκ των συμμετεχόντων σημείωσαν ότι η Θεσσαλία δεν πρέπει να σταθεί πια σε ευχολόγια και παραινέσεις, αλλά να διεκδικήσει δυναμικά τη συνέχιση των εργασιών, αφού το έργο είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό και η περιβαλλοντική ζημιά που θα γίνει εφόσον ματαιωθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη για την περιοχή. Οι Θεσσαλοί βουλευτές, τέλος τόνισαν ότι υπάρχει ήδη κοινό μέτωπο, το οποίο ξεπερνά τις όποιες κομματικές γραμμές και τις σκοπιμότητες. Η Θεσσαλία στο ζήτημα αυτό είναι απόλυτα ενωμένη για ένα ζήτημα που σχετίζεται κυριολεκτικά  με την επιβίωσή της, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής και κλιματικής πλευράς.

Aπό : Ημερήσιος Κήρυκας

Σχόλια