Γερμανο-τουρκικές διαφορές με διπλωματικό περιτύλιγμα

Στις συνομιλίες Μέρκελ – Ερντογάν στην Άγκυρα συζητήθηκαν τα επίμαχα θέματα της ενταξιακής πορείας της Tουρκίας και η ενσωμάτωση των Τούρκων στη γερμανική κοινωνία. Οι τόνοι έπεσαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν...

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα των συζητήσεων που είχε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Η Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει την προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι αυτό για το συνομιλητή της Ερντογάν είναι προσβλητικό. "Έχω κατανοήσει τώρα ότι για την Τουρκία η  προνομιακή σχέση δεν έχει καθόλου καλό όνομα», παραδέχτηκε η κ. Μέρκελ. «Εμείς το φανταζόμαστε ως μία ειδική σχέση με την ΕΕ, μια καλύτερη σχέση απότι με πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο δηλώνω ότι έχουμε μια διαδικασία ανοιχτού τέλους και η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ ότι το επόμενο σημαντικό βήμα είναι το θέμα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το θέμα της Κύπρου που πρέπει να λύσουμε, για να κάνουμε έτσι ένα βήμα μπροστά».
Η ενσωμάτωση των ΤούρκωνΜετά την ανοιχτή αντιπαράθεση Μέρκελ και Εντογάν με δηλώσεις και αντιδηλώσεις για τουρκικά σχολεία στη Γερμανία, το κλίμα μόνο καλύτερο μπορούσε να γίνει στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα.



Ήδη σήμερα λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικά τουρκικά σχολεία στη Γερμανία, διευκρίνισε η καθ ύλιν αρμόδια υπουργός ενσωμάτωσης Μαρία Μπέμερ πριν την άφιξή της στην Άγκυρα.
Αλλά η Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν θέλει σχολεία αποκλειστικά για Τούρκους στη Γερμανία. "Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να μη ζει στη Γερμανία κάποιος που δεν θα μιλά τη γερμανική γλώσσα, αλλά να μαθαίνει και τις δύο γλώσσες. Και η γλώσσα της χώρας στην οποία ζει είναι προϋπόθεση για επιτυχημένη ενσωμάτωση. Δεν πρόκειται για αφομοίωση. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος μας είναι ο καθένας να διατηρήσει τις ρίζες του, τον πολιτισμό του, την πίστη του, αλλά στην τρίτη και τέταρτη γενιά που ζουν στη Γερμανία να συμμετέχουν στη ζωή της χώρας. Να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν δάσκαλοι, αστυνομικοί, να είναι μέρος της γερμανικής κοινωνίας, χωρίς να ξεχνούν το παρελθόν και την κουλτούρα τους."
Από: Deutsche Welle

Σχόλια