Έχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας;

Παρέμβαση Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά Στην Κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφιση του Μεταναστευτικού Σ/Ν

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια προκαταρκτική παρατήρηση:
Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι αδιανόητο: Με τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε προχθές παρέχεται στον Πρωθυπουργό η δυνατότητα να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν κρατικά θέματα με απόρρητο ή εμπιστευτικό χαρακτήρα! Θα μπορεί επίσης να προβαίνει ακόμα και σε απευθείας αναθέσεις ανάλογου έργου σε εταιρίες, στα μέλη των οποίων θα καταβάλλεται αμοιβή, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών…
Έχετε καταλάβει τι κάνετε;
Νομοθετείτε την παρανομία.
Καθιστάτε νόμιμες, πράξεις που μέχρι σήμερα θεωρούνται πολλαπλά παράνομες.
Αυτή είναι η «διαφάνεια» που επαγγέλλεστε;
Αυτή είναι η «εξυγίανση του δημοσίου»;
Ή μήπως η πλήρης νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας;
Αυτά είναι τα «νέα ήθη» που φέρνετε;
Τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρίες έχετε στο μυαλό σας;
Έχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας; 




Είστε μια κυβέρνηση που, ενώ έχει πρόβλημα δημοσίου ελλείμματος καταργεί ψηφισμένα δημόσια έσοδα της προηγούμενης κυβέρνησης, εγγράφει σε μια δύσκολη χρονιά παραπανίσιες δαπάνες και φουσκώνει το έλλειμμα. Ύστερα ενώ το έλλειμμα έχει διογκωθεί, αρνείται να πάρει έγκαιρα μέτρα και υφίσταται επίθεση από τους κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές. Και μετά, ενώ έχει πλέον πρόβλημα δημοσίου δανεισμού, βγαίνει και δηλώνει δημόσια ότι η Οικονομία την οποία διαχειρίζεται είναι… «Τιτανικός».
Κάνετε ό,τι μπορείτε για να κλονίσετε την εμπιστοσύνη μας…
Και τώρα βγάζετε αυτή την τροπολογία της ντροπής!
Γιατί αυτό είναι η τροπολογία σας: Ντροπή!
Αποσύρετέ την αμέσως…
Και μη διανοηθείτε να ξαναφέρετε τέτοιους είδους τροπολογίες.
Τώρα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό Νομοσχέδιο…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αφού έλυσαν το πρόβλημα φύλαξης των συνόρων έδωσαν λύση και στο πρόβλημα ενσωμάτωσης των μεταναστών και των παιδιών τους.
Βασική τους μέριμνα, όχι να τους «δώσουν χαρτιά» μαζικά, αλλά να τους εντάξουν ψυχολογικά στις κοινωνίες τους. Κι αυτή η ένταξη γίνεται ομαλά, σταδιακά, με τρόπο που δεν προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε οι μετανάστες να νιώθουν τελικά κομμάτι της κοινωνίας και να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι της κοινωνίας. Γι’ αυτό και τίθενται «ασφαλιστικές δικλείδες».
Το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση δεν θέτει καμία ασφαλιστική δικλείδα. Χρησιμοποιεί την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, ως μέσο για να επισπεύσει την πολιτογράφηση των νόμιμων και τη νομιμοποίηση των παράνομων.
Η Ελλάδα είναι «πύλη εισόδου» παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη από δοκιμαζόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Αντί να φροντίσει να κλείσει αυτή την «πύλη», η Ελλάδα μετατρέπεται σε «μαγνήτη» μαζικής λαθραίας μετανάστευσης και σε κέντρο νομιμοποίησής τους με απώτερο προορισμό άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Πέραν όσων θα μείνουν εδώ…
Σήμερα αναρωτιούνται κάποιοι «τι θα γίνει με όλα αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ»;
Η απάντηση είναι τριπλή:
-- Πρώτον, για όλα αυτά τα παιδιά προβλέπεται ήδη διαδικασία πολιτογράφησης. Κάποια απ’ αυτά θα πάρουν πλήρη δικαιώματα Έλληνα πολίτη με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία.
-- Δεύτερον, με βάση τη σημερινή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, όλα τα παιδιά από γονείς νόμιμους μετανάστες θα πάρουν ελληνική ιθαγένεια, όταν ενηλικιωθούν, με μόνη προϋπόθεση να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και να διαλέξουν την ελληνική ιθαγένεια κι όχι αυτή των γονιών τους.
-- Τρίτον, με τη ρύθμιση αυτή, τους δίνεται προοπτική ένταξης στην Ελληνική κοινωνία, καθώς και το κίνητρο ενσωμάτωσης μέσω της Εκπαίδευσης, αλλά δεν συμπαρασύρεται και η πολιτογράφηση των γονέων. Γιατί τα παιδιά που γεννιούνται εδώ θα παίρνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ελληνική ιθαγένεια όταν ενηλικιωθούν. Ως τότε θα είναι μόνιμοι κάτοικοι, δεν θα είναι Έλληνες πολίτες και δεν θα συμπαρασύρουν την πολιτογράφηση των γονιών τους, αφού ακόμα δεν θα έχουν ασκήσει το δικαίωμα της ιθαγένειας.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύεται η διαδικασία ένταξης των παιδιών, αλλά δεν μετατρέπεται η χώρα σε «πόλο έλξης» για την προσέλκυση νέων μεταναστών.
Ενσωματώνουμε τα παιδιά μέσα από την «ημετέρα Παιδεία», δηλαδή μέσα από την Ελληνικότητα της Εκπαίδευσης, κι ενσωματώνουμε τους γονείς τους μέσα από την προοπτική πολιτογράφησης.
Δεν πολιτογραφούμε μαζικά γονείς και παιδιά χωρίς να εντάσσουμε κανένα.
Προτείνουμε ό,τι κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες:
Όπως η Γαλλία που ίδρυσε Υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας και Μετανάστευσης. Όπως η Βρετανία όπου η Κυβέρνηση των Εργατικών εντάσσει τους μετανάστες και τα παιδιά τους στην έννοια της Βρετανικότητας. Κι όπως η Ισπανία, όπου η Σοσιαλιστική κυβέρνηση κάνει το ίδιο με την ταυτότητα της Ισπανικότητας.
Όμως η κυβέρνηση απέρριψε την πρότασή μας και υιοθέτησε μια ρύθμιση που οδηγεί – χωρίς να το ομολογεί – στη μαζική πολιτογράφηση των πάντων, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και παρακάμπτοντας τελείως την Παιδεία, την Εκπαίδευση και την Εθνική ταυτότητα ως μέσα ενσωμάτωσης. Δηλαδή κινείται αντίθετα προς το πνεύμα και το γράμμα ολόκληρης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Και κάτι τελευταίο: Οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν επιβάλει τη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», με την οποία εμποδίζονται νόμιμοι μετανάστες σε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Νότου να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά.
Η Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» υπογράφηκε το 2003 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Πήρανε μέτρα πώς να μη βγαίνουν οι νόμιμοι μετανάστες από την Ελλάδα, όχι πώς να μη μπαίνουν στην Ελλάδα οι παράνομοι!
Όλες οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κατάφεραν στο μεταξύ να ελέγξουν την παράνομη εισροή μεταναστών. Και έχουν διατηρήσει αρκετά αυστηρές προβλέψεις πολιτογράφησης και ιθαγένειας.
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ελέγξει την εισροή παράνομων μεταναστών από τα σύνορά της – εν μέρει γιατί αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο – και τώρα διευκολύνει την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια.
Αυτό σημαίνει ότι δίνει σε πολλούς μετανάστες, που θα είναι πια «Έλληνες πολίτες», τη δυνατότητα να παρακάμψουν τα εμπόδια της Συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» και να μεταβούν για εγκατάσταση σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα θέλουν, ως «Έλληνες πολίτες» πια. Δηλαδή ως «Ευρωπαίοι Πολίτες».
Η Νέα Δημοκρατία αυτό το νόμο θα τον καταργήσει:
-- Πρώτον, γιατί δεν προάγει την ομαλή ενσωμάτωση, αλλά την μαζική πολιτογράφηση.
-- Δεύτερον, γιατί πυροδοτεί μέσα στην Ελλάδα τη ξενοφοβία και το ρατσισμό.
-- Τρίτον, γιατί μας φέρνει σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας που δεν θα δουν με καλό μάτι την παράκαμψη της Συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ».
-- Τέταρτον, διότι στη θέση του θα βάλει το πολύ πιο ισορροπημένο και ευρωπαϊκό σχέδιό της, για απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, στην ενηλικίωσή τους και εφ’ όσον έχουν τελειώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
-- Τέλος, η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει, όπως έχει δεσμευτεί, τον εθνικό χαρακτήρα στον τίτλο του υπουργείου Παιδείας. Αυτό που «ανακάλυψαν» ήδη οι περισσότεροι εταίροι μας. Και που μόλις κατάργησε το ΠΑΣΟΚ…
Όμως το Νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Αλλά και το κάνετε στο χειρότερο δυνατό χρόνο.
Ενώ ζούμε την πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που πέρασε η μεταπολεμική Ελλάδα, βρήκατε τη στιγμή, να ανοίξετε το δρόμο για μαζικές πολιτογραφήσεις δεκάδων χιλιάδων στην αρχή, εκατοντάδων χιλιάδων στο μέλλον, νομιμοποιημένων μεταναστών.
Σας προειδοποιήσαμε να μη το κάνετε. Σας δώσαμε διέξοδο για να το αποφύγετε. Εσείς επιμείνατε. Έχετε ακεραία την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εξής.
* Αλλά και σε περίοδο έντονων κλυδωνισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, μετατρέπετε την Ελλάδα σε πανίσχυρο «πόλο έλξης» παράνομης μετανάστευσης και «προθάλαμο» για τη διοχέτευσή τους στην Ευρώπη. Σας προειδοποιήσαμε να μη το κάνετε. Εσείς επιμείνατε. Θα έχετε ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εξής.
* Σε φάση έντονων κλυδωνισμών μέσα στην Ελλάδα, δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να αλλάξετε το ελληνικό εκλογικό σώμα. Έστω και μόνο για τις δημοτικές εκλογές. Σας προειδοποιήσαμε να μη κάνετε. Εσείς επιμένετε. Θα έχετε ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εξής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν ξέρω πόσους νομίζει το ΠΑΣΟΚ ότι θα κερδίσει. Το πιθανότερο είναι να χάσει πολύ περισσότερους.
Έτσι κι αλλιώς, πιστεύω ότι, μόλις αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τι πάει να γίνει, και πως όσοι εδώ πολιτογραφηθούν αθρόα θα καταλήξουν στις δικές τους χώρες, θα αντιδράσουν. Το θέλουμε κι αυτό;
Η προσπάθεια, πάντως, του ΠΑΣΟΚ να παίξει με την αγωνία των μεταναστών θα γυρίσει «μπούμερανγκ» εναντίον του.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι μετανάστες. Το πρόβλημα είναι όσοι τους φέρνουν εδώ για να τους εκμεταλλευτούν κι όσοι, αφότου τους φέρουν, κερδοσκοπούν πάνω στην ανασφάλειά τους. Και προσπαθούν να τους «αιχμαλωτίσουν» πολιτικά.
-- Ζητάμε από τον Ελληνικό λαό να μην πέσει στην παγίδα της πόλωσης. Να μη στραφεί κατά των μεταναστών. Αλλά κατά όσων κερδοσκοπούν σε βάρος τους.
-- Άλλωστε, οι ίδιοι οι μετανάστες καταλαβαίνουν ποιοι προσπαθούν ομαλά να εντάξουν στην Ελληνική κοινωνία όσους θέλουν ειλικρινά να ριζώσουν εδώ. Και ποιοι προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε «κομματικά υποχείρια» και να στρέψουν την ελληνική κοινωνία εναντίον τους.
Αυτό το επικίνδυνο Νομοσχέδιο ζητήσαμε να μη το φέρετε για ψήφιση. Ζητήσαμε να το αλλάξετε. Ζητήσαμε να το αναστείλετε. Δεν μας ακούσατε
Η ΝΔ σας προειδοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: Οδηγείτε την Ελληνική κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα, αν κάνετε νόμο του κράτους το μεταναστευτικό Νομοσχέδιο.
Μην το κάνετε!
Θα έχετε ακέραιη την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί.

Σχόλια