Βέβηλοι έκλεψαν τα οστά δύο Αρχιεπισκόπων Κύπρου


Τα οστά δύο Αρχιεπισκόπων Κύπρου που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λευκωσία φαίνεται να έκλεψαν άγνωστοι από τους τάφους τους. Πρόκειται για τα οστά του Αρχιεπισκόπου από το 1865 μέχρι το 1900, Κύπρου Σωφρόνιου Γ’, και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από 1909 μέχρι το 1916, του Κύριλλου Β’.
Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως «γύρω στις 3:30 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον περίβολο της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στην περιοχή Λυκαβηττού. Επί τόπου μετέβησαν μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε πυρκαγιά σε σωρό από σκουπίδια, την οποία κατέσβησαν από μόνοι τους. Στο μεταξύ, στη σκηνή αφίχθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο μέρος», είπε.

Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε πως από τον έλεγχο που έγινε στον περίβολο της εκκλησίας, όπου βρίσκεται και το παλαιό Κοιμητήριο, διαπιστώθηκε ότι τρεις ταφόπλακες είχαν μετακινηθεί. Οι ταφόπλακες αυτές ήταν από τον τάφο του Επισκόπου Σωφρονίου Γ’, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από το 1865 μέχρι το 1900, από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου από το 1909-1916 Κυρίλλου Β’, και από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου από το 1916-1933 Κυρίλλου Γ’.
«Από τους τάφους του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ’ και του Κυρίλλου Β’ απουσιάζουν τα οστεοφυλάκια, ενώ από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ’ απλώς υπήρξε μετακίνηση της ταφόπλακας, χωρίς να υπάρξει μετακίνηση του οστεοφυλακίου», είπε ο κ. Κατσουνωτος.
Πρόσθεσε πως στη σκηνή βρίσκονται αυτή την ώρα και επιλαμβάνονται των εξετάσεων ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Ανδρέας Κρόκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Γ’ του ΤΑΕ Αρχηγείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης, και ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών.
Ως προς τον χρόνο και τις συνθήκες μετακίνησης των οστεοφυλακίων, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως είναι κάτι που θα φανεί από τις περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας.
Ερωτηθείς αν στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση οι υποψίες, είπε πως είναι πολύ πρόωρο. «Εύλογα διερωτάται κανείς πού βαδίζουμε επιτέλους. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα ανοσιούργημα, και δυστυχώς φαίνεται πως αυτή η κοινωνία έχει κάποιους ανάμεσά της με πολύ αρρωστημένα μυαλά», ανέφερε.

Σχόλια