Smartphones και ... άπλυτα ρούχα


Στην Παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη 1500 εκθέτες από τον κλάδο παρουσίαζουν από «έξυπνα τηλέφωνα» μέχρι και την τεχνολογία του ... 22ου αιώνα.

Πέρασε ο καιρός που μπορούσε κανείς μόνο να τηλεφωνήσει από το κινητό. Κυρίως στις βιομηχανικές χώρες οι αγορές έχουν σχετικά κορεστεί. Η λέξη κλειδί τώρα είναι το κινητό ίντερνετ, δηλαδή η δυνατότητα να επισκέπτεται κανείς κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας τον όμορφο κόσμου του διαδικτύου. Αυτό είναι εφικτό μέσω των λεγόμενων smart phones, των έξυπνων τηλεφώνων.

 Βρώμικα ρούχα και προστασία περιβάλλοντος

Πώς θα είναι τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος; Στην παγκόσμια ΄Εκθεση Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πολλές απαντήσεις. Εδώ εκθέτει η αφρόκρεμα του κλάδου την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συνολικά 1300 εκθέτες, με 50.000 επισκέπτες. Ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας της Πληροφορικής Fraunhofer. Ο Μάρκους Αϊζενχάουερ μας εξηγεί ποια σχέση έχουν τα βρώμικα ρούχα με την κινητή τηλεφωνία και την προστασία του περιβάλλοντος:

Το νέο smartphone
«Υπάρχει μια εφαρμογή που ενεργοποιείται σε δύο smartphones», μας λέει. «Μπορεί να θέσει σε λειτουργία τη κάμερα του τηλεφώνου και μέσω αυτής να παρακολουθήσει κανείς συσκευές στο σπίτι του και να καταγράψει την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα,  μπορεί κανείς να υπολογίσει το κόστος της.  Το νέο smartphoneκατανάλωσης ενέργειας ανά ώρα και να κάνει την αναγωγή για ένα χρόνο.    
Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή συσκευή ανάμεσα στην πρίζα και τη συσκευή της πρίζας με το λογισμικό του Ινστιτούτου Fraunhofer για να διαπιστώσει  αν το πλυντήριο καταναλώνει πολύ ενέργεια. Και όχι μόνο αυτό. Όταν υπάρχει νυχτερινό τιμολόγιο, μπορεί κανείς μέσω του κινητού του να βάλει σε λειτουργία το πλυντήριο, την ώρα που η κιλοβατώρα κοστίζει λιγότερο. Κατά τον Γερμανό ερευνητή στο μέλλον ο κάτοχος ενός έξυπνου κινητού θα μπορεί να ενεργοποιεί το λειτουργικό του κινητού του. Γι΄ αυτό και τα smart phones είναι τόσο αγαπητά, διότι υπάρχουν πολλές τέτοιες και άλλες εφαρμογές, οι λεγόμενες APPS.
Πρωτοπόρος είναι ο αμερικανικός κολοσσός Apple. Η Apple εφεύρε κάτι που δεν υπήρχε πριν. Ανάμεσα στις 200.000 εφαρμογές που διαθέτει ήδη η εταιρία υπάρχουν παιγνίδια, προγράμματα πλοήγησης ή ανάγνωσης ειδήσεων. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που προσφέρουν τέτοια προγράμματα όχι όμως του επιπέδου της Apple. Μέχρι τώρα η αγορά λειτουργεί ως εξής: αγοράζω ένα νέο smartphone και μπαίνω σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα ΑΡΡ. Όχι μόνο εγώ, αλλά και οι κατασκευαστές εφαρμογών πρέπει να επιλέξουν με ποια εταιρεία κινητού θα συνεργαστούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι μερικές επιτυχημένες πλατφόρμες δέχονται συνεχώς νέες εφαρμογές, κι άλλες καθόλου με αποτέλεσμα να καταρρέουν. 

Aπό: Deutsche Welle

Σχόλια