Από το opengov στο ΠΑΣΟΚ-gov

Γιώργος Λυκουρέντζος
Σε παρωδία ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται η διαδικασία της επιλογής προσώπων σε δημόσια αξιώματα μέσω βιογραφικών, αφού, όπως φαίνεται, αν το βιογραφικό δεν περιέχει έστω και μία φορά τη λέξη «ΠΑΣΟΚ» δεν λαμβάνεται υπόψη. Έτσι, αντί για αξιολόγηση βιογραφικών, η διαδικασία opengov μετατρέπεται σε ΠΑΣΟΚ-gov, καταλήγοντας σε εξέταση κομματικών φρονημάτων και ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τον άλλον.
Αποκαλυπτικά στοιχεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή από τη Ν.Δ., δείχνουν ότι σε καίριες θέσεις του Δημοσίου προτιμήθηκαν πρόσωπα όχι μόνο με πράσινο παρελθόν αλλά και κατόπιν συστάσεων κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, όπως του Ευάγγ. Βενιζέλου, της Βάσως Παπανδρέου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Είναι εντυπωσιακό ότι το όνομα της τελευταίας φιγουράρει σε αίτηση υποψηφίου για θέση διοικητού Υγειονομικής Περιφέρειας!
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες από βουλευτές της Ν.Δ. για επιλογές «ημετέρων» συνεχίστηκαν και χθες με τους κ. Σαλμά και Λυκουρέντζο να καταγγέλλουν στη Βουλή πως στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας οι προσλήψεις γραμματέων και διοικητών «φέρουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ».


Κατόπιν συστάσεων Βαγγέλη, Βάσως και Μαριλίζας
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχαν προσέλθει για ακρόαση οι επτά προτεινόμενοι από την υπουργό Υγείας για ισάριθμες θέσεις διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς κατήγγειλε, προσκομίζοντας και καταθέτοντας μάλιστα στην επιτροπή τα αποδεικτικά έγγραφα ότι εκτός από το «πράσινο» παρελθόν και των επτά, κάποιοι από αυτούς θεώρησαν σκόπιμο να καταθέσουν μαζί με τα βιογραφικά τους και συστάσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δείξουν ότι ανήκουν στους «ημετέρους».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σαλμάς:
- Η υποψήφια Χ.Π στην αίτησή της γνωστοποιεί στην Επιτροπή Αξιολόγησης του βιογραφικού της τις συστάσεις όχι μόνο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλου, της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου, αλλά ακόμα και της ίδιας της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η απόλυτη διαφάνεια δηλαδή!
- Ο κ. Χ.Ζ στο βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1994, γνωστοποιεί την «πράσινη» διαδρομή του, ενώ υποδεικνύει ως πολιτικό και προσωπικό «φίλο» του στέλεχος του ΙΣΤΑΜΕ, αλλά και τη σύσταση από το βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο!!!
- Ο κ. Αν.Χ αναφέρει στο βιογραφικό του ότι ο «αιτών» υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2007 -χωρίς να εκλεγεί-, ενώ το 2006 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το συνδυασμό του σημερινού γενικού γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή.
«Σας ερωτώ ευθέως γιατί κρίνατε σκόπιμο να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας τις συστάσεις και το κομματικό σας παρελθόν» απευθύνθηκε προσωπικά σε έναν προς έναν τους συγκεκριμένους διοικητές των Περιφερειακών Διευθύνσεων Υγείας ο κ. Σαλμάς.
Σεναριολογία υποκλοπών
Έντρομοι τόσο οι ίδιοι οι διοικητές όσο και η υπουργός με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή έχασαν τα λόγια τους και δεν μπόρεσαν να δώσουν καμία απάντηση. Αντιθέτως, πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα, ομιλώντας περί ηλεκτρονικής υποκλοπής των εγγράφων από το Μαξίμου και υπεξαίρεσης.
«Για ποια υποκλοπή μιλάτε; Πρόκειται για δημόσια έγγραφα που κυκλοφορούν στο γραφείο της υπουργού Υγείας. Ακόμα και αυτά θέλετε να συγκαλύψετε;» απάντησε οργισμένος ο κ. Σαλμάς, ζητώντας μάλιστα να αποσταλούν τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων στη Βουλή. Βρήκε μάλιστα συμπαραστάτη από εκεί που δεν το περίμενε, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκ. Νασιώκας συμφώνησε με τη θέση του κ. Σαλμά. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ήταν μια προσχηματική επίδειξη δημοκρατικότητας, που εξελίχθηκε σε έναν πρωτοφανή εμπαιγμό. Με απλά, λόγια το δόγμα που ακολουθείται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι: “Κανείς μη ΠΑΣΟΚ σε θέση ευθύνης”» επισήμανε ο κ. Σαλμάς.
Και στην Παιδεία τα… παιδιά τους
Λίγη ώρα αργότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, ακολούθησε δεύτερο χτύπημα κατά της διαφανούς διακυβέρνησης που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.
«Οι δεκατρείς περιφερειακοί διευθυντές που επιλέξατε -πέραν των επιστημονικών τους προσόντων- έχουν ένα βασικό, κοινό προσόν, τη θητεία τους στην ΠΑΣΚΕ» είπε κ. Λυκουρέντζος από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στην Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Λυκουρέντζος κάλεσε μάλιστα την Υπουργό -αφού όπως διατείνεται το ΠΑΣΟΚ κάνει αυτή τη δημόσια διαβούλευση και την αξιολόγηση των βιογραφικών- να του δώσει συγκεκριμένη απάντηση για ποιο λόγο απορρίφθηκαν για τη θέση του ειδικού γραμματέα δύο κορυφαία στελέχη της εκπαίδευσης, ο Γιαλούρης Παρασκευάς και ο Βακαλόπουλος Ιωάννης. «Πείτε μου, κυρία υπουργέ, σε τι υστερούν από τον ειδικό γραμματέα, τον οποίο επιλέξατε; Δεν έχετε ανάγκη να ταυτίζεστε με τέτοιες ψευδείς εντυπώσεις, ότι δήθεν κάνατε υπερκομματικές αξιολογήσεις, ότι αξιολογήσατε βιογραφικά πέρα από κόμματα».

Από: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Σχόλια