Mιχάλης Γιαννάκης: "έκθεση ιδεών και ευχών" οι προτάσεις της Κας Μπιρμίλη για τον Ασωπό

                         
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Περιμέναμε, με αγωνία και ελπίδα, την κυρία Υπουργό να παρουσιάσει συγκεκριμένο στοχο-χρονοδιάγραμμα, με ρητές αναφορές στο ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.
Δυστυχώς, η κυρία Υπουργός μας απογοήτευσε.
Λειτουργώντας περισσότερο επικοινωνιακά παρά ουσιαστικά, παρουσίασε μια έκθεση ιδεών και ευχών, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις.
Ακόμα και για το μείζον ζήτημα της υδροδότησης των δήμων της περιοχής, η κυρία Μπιρμπίλη εμφανίστηκε τραγικά ανενημέρωτη, δείχνοντας την προχειρότητα της επικοινωνιακής, κατά τα άλλα, επίσκεψής της.
Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους τους, αλλά παράπεμψε στο μέλλον μια τέτοια συζήτηση, επιβεβαιώνει το επικοινωνιακό, και όχι ουσιαστικό, χαρακτήρα της επίσκεψης.

Σχεδόν το σύνολο των εξαγγελιών της κυρίας Μπιρμπίλη έχουν, ήδη, δρομολογηθεί, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2007, όπως:
- Η εντατικοποίηση ελέγχων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιβολή αυστηρών κυρώσεων.
- Η ύδρευση από την ΕΥΔΑΠ των δήμων Θήβας, Τανάγρας, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Αυλίδας.
- Η προεργασία -έχει γίνει όλη- για την οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού και ο καθορισμός των ζωνών προστασίας.
- Η ανάθεση μελέτης στο ΕΜΠ- η οποία έχει ολοκληρωθεί- για την κατασκευή ενιαίου και ελεγχόμενου δικτύου κλειστών αγωγών αποχέτευσης των επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων, με σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της επικινδυνότητας των αποβλήτων και κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων.
- Η παρακολούθηση, ποιοτικά και ποσοτικά, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
- Η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Οινόφυτα και την Ανατολική Αττική.

Καλούμε την κυρία Υπουργό να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμενοι τις διαχρονικές ευθύνες όλων μας, θα είμαστε αρωγοί, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, σε όποια πρωτοβουλία αναλάβει το υπουργείο, προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σχόλια