Ευθύνες στην Ε.Ε. καταλογίζει η Eurostat για την κρίση στην Ελλάδα

Ευθύνες στην Ε.Ε. καταλογίζει η Eurostat για την κρίση στην Ελλάδα eurostat6Ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην Ελλάδα επιρρίπτει ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, Walter Bademacher.
Ήδη από το 2004 – 2005 υπήρχε πρόβλημα με τα στοιχεία που έδινε η Αθήνα, τονίζει ο Walter Bademacher στην Süddeutsche Zeitung. Η Eurostat ήδη από τότε ζήτησε να της δοθούν περισσότερα δικαιώματα και αρμοδιότητες, προκειμένου να ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων. Όμως μια παρόμοια πρόταση της Κομισιόν δεν έγινε από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις.
Οι χώρες μέλη δεν μας έδωσαν τα εργαλεία, με τα οποία θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε την κρίση.
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της Eurostat, αποκλειστικά υπεύθυνες για την ποιότητα των στοιχείων που μας έδωσε η Ελλάδα, είναι οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. «Κατά περίπτωση και άλλες χώρες της Ε.Ε. δίνουν ανακριβή στοιχεία. Τόσο εξώφθαλμα, όμως πλαστογραφημένα στοιχεία καμία άλλη χώρα. «Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση», τονίζει ο Walter Bademacher.


Ζητά να καταστεί η Eurostat μία ανεξάρτητη εποπτική υπηρεσία. «Δεν θα έχουμε μόνο την αρμοδιότητα να ελέγχονται τα στοιχεία που μας δίνουν, αλλά να παρακολουθούμε τα στοιχεία στο δρόμο από την πηγή τους μέχρι την κατάληξή τους σε εμάς», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος της Eurostat.
Δεν κινδυνεύει το ευρώ
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Ένωση  γερμανικών Τραπεζών (ΒdB), δεν βλέπει οξύ κίνδυνο για το ευρώ. «Τα απειλητικά σενάρια που παρουσιάζονται αυτό τον καιρό εφημερίδα είναι εκτός πραγματικότητας», δήλωσε στην εφημερίδα „Rheinpfalz am Sonntag“, ο επικεφαλής της BdB Manfred Weber και προσέθεσε. Πολλών ανθρώπων ο φόβος είναι κατανοητός, αδικαιολόγητος όμως. Δεν υπάρχει κανένας  να διαλυθεί η Ευρωζώνη. Το Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό, κατέληξε ο Manfred Weber. 
Aπό: kentri

Σχόλια