Τα μέτρα της ΕΕ στην Ελλάδα δεν ενισχύουν τη δημοκρατία


Στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau με τίτλο «ΟΝΕ ή δημοκρατία» δημοσιεύεται  ανάλυση του οικονομολόγου και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης Βίλχελμ Χάνκελ.
Για τον Γερμανό οικονομολόγο ‘λυδία λίθος’ αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση της δημοκρατίας και όχι η διατήρηση της ευρωζώνης ως έχει:
«Ποιος πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να διατηρήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εάν επιβάλει στοπ στις μισθολογικές αυξήσεις, περικόψει ουσιαστικά τις κοινωνικές παροχές και αυξήσει δραστικά τους φόρους, χωρίς να βγουν στο δρόμο οι πολίτες; 
Και μόνον η εξαγγελία τέτοιων δραστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε κινητοποιήσεις μέχρι και σε γενική απεργία. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ‘συμπαραστάτες’ της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες αγνοούν πλήρως τις καταστροφικές επιπτώσεις των κυρώσεών τους στην οικονομική ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό της χώρας.

Κανονικά θα έπρεπε να είναι σημαντικότερη για τις Βρυξέλλες και τους ευρωκράτες η διατήρηση της δημοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα και αύριο σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα από τον αριθμό των χωρών - μελών της ΟΝΕ. Δηλαδή για να λυθεί με σύνεση το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, πρέπει οι χώρες αυτές να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα….Ασφαλώς θα παραμείνουν στην ΕΕ, αλλά θα αλλάξουν θέση: από μέλη της ευρωζώνης θα γίνουν υποψήφια μέλη της και εκεί θα προετοιμαστούν για την επανένταξή τους στην ευρωζώνη.
Μόνον με μια συρρίκνωση στο σκληρό πυρήνα της η ευρωζώνη μπορεί να διατηρηθεί και να ξεπεράσει την κρίση. Διαφορετικά καταστρέφονται και τα δύο: και η δημοκρατία στην Ευρώπη και η ΟΝΕ.» 

Από:  DEUTSCHE WELLE

Σχόλια