Τα Σκόπια καθ' οδόν προς την Ευρώπη... Ο χρόνος περνάει σε βάρος της Αθήνας


Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την εισήγηση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συγκεκριμενοποιήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά δείχνει για μία ακόμα φορά ότι οι ξένοι ευρωβουλευτές δεν συμμερίζονται ή δεν αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της Αθήνας για το ζήτημα της ονομασίας. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά δηλώνει πάντως ότι το τελικό κείμενο είναι καλύτερο από άλλες χρονιές: «Πετύχαμε σημαντικά πράγματα μέσα από τροπολογίες και καταφέραμε να βγούνε τα πολύ ενοχλητικά πράγματα για μας» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Για παράδειγμα υπήρχε μία σύσταση «να λυθεί το θέμα μέχρι τον Μάρτη του 2010». Αυτό συμπληρώθηκε «…στη βάση των αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου…», τα οποία αναβάλλουν το θέμα για το τέλος της ισπανικής προεδρίας. Επίσης δεν μπήκε μία αναφορά που προσπάθησαν να βάλουν οι Πράσινοι ότι τα διμερή ζητήματα δεν μπορούν να εμποδίζουν τη διεύρυνση».

Ο χρόνος περνάει σε βάρος της Αθήνας                 
Με άλλες τροπολογίες απαλείφθηκαν οι αρχικές αναφορές στην «ένταξη της Μακεδονίας» και σε «μακεδονικές αρχές». Όμως στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια οι ξένοι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία» και όχι «ΦΥΡΟΜ». Μία εξήγηση από τον εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για τη

γειτονική χώρα, τον σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Ζόραν Τάλερ: «Το όνομα Μακεδονία υπήρχε σε αυτή τη χώρα επί 60 χρόνια, είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 1945» τονίζει ο Ζόραν Τάλερ. «Πολλοί συνάδελφοί μου δεν καταλαβαίνουν πώς προέκυψε πρόβλημα ονομασίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεδομένου ότι μέχρι τότε υπήρχε ήδη η «σοσιαλιστική δημοκρατία της Μακεδονίας». Και είναι γεγονός ότι ο κόσμος αυτό το όνομα είχε συνηθίσει…» Συμπέρασμα από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά : «Δυστυχώς αυτό είναι μία πρακτική, την οποία αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς έχουμε τρελαθεί να στέλνουμε επιστολές και διαμαρτυρίες, αλλά η επιμονή των δυτικών δείχνει ότι ο χρόνος που έχει περάσει έχει λειτουργήσει και σε βάρος της Ελλάδας. Δηλαδή κάθε μήνας, στον οποίο δεν βρίσκουμε λύση, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και σε μας. Άρα έχουμε κι εμείς κάθε συμφέρον να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα».

Μπορεί να βρεθεί άμεση λύση;

Η συζήτηση για τη διεύρυνση ήταν και η επίσημη «πρεμιέρα» του νέου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Ο οποίος, μιλώντας στην Deutsche Welle, απευθύνει έκκληση να αξιοποιηθούν οι νέες επισκέψεις του διεθνούς διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια : «Η άποψή μου είναι ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Και όσο πιο γρήγορα λυθεί, τόσο το καλύτερο. Τώρα υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας».  Πρέπει να το αξιοποιήσουμε και πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών». Μπορεί όμως να βρεθεί άμεση λύση; Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ δεν χάνει την αισιοδοξία του: «Ήμουν υπουργός (Εξωτερικών) στη Σλοβενία, όταν πετύχαμε μία συμφωνία με τη γειτονική Ιταλία σε μία πολύ παρόμοια αντιπαράθεση», λέει ο Σλοβένος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Από τη μία πλευρά είχαμε μία μεγάλη χώρα που ήταν ήδη μέλος της Ε.Ε., από την άλλη πλευρά είμαστε εμείς, μία μικρή υποψήφια χώρα. Κι όμως, με τη βοήθεια της ισπανικής προεδρίας και του Χαβιέ Σολάνα που ήταν τότε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών βρήκαμε μία λύση, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» 

Από: DEUTSCHE WELLE

Σχόλια