Πρόταση της Ν.Δ για συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε ένα ενεργειακό μοντέλο που αξιοποιεί τις ΑΠΕ

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, μετά την επίσκεψη, που πραγματοποίησε την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη συνάντησή του με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, κατά την οποία πρότεινε τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ως υπεύθυνος πολιτικός φορέας, η Νέα Δημοκρατία και ο Τομέας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, θα στηρίξει την όποια προσπάθεια συντελεί, αφενός στην ανάδειξη του πολύπλευρου ρόλου της Εκκλησίας και την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου και αφετέρου σε δράσεις που συμβάλλουν έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις μας και εξέφρασε την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Με σκοπό την προώθηση των προτάσεών μας αυτών, έχουμε προγραμματίσει επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής».
Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

ΠΡΟΣ:
Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο Β’
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2010

Μακαριότατε,

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους. Έχει επιπτώσεις στη ζωή ολόκληρου του πλανήτη. Η γη και όλα τα οικοσυστήματά της είναι ένα πολύτιμο δώρο που έχουμε λάβει από το Θεό. Παρά την παγκόσμια κρίση, οικονομική και περιβαλλοντική, καλούμαστε να ζήσουμε με ένα τρόπο, ο οποίος εκφράζει το σεβασμό μας προς τη δημιουργία του Θεού.
Σε έναν κόσμο που έχει περιορισμένους φυσικούς πόρους, πρέπει να ενθαρρύνουμε έναν τρόπο ζωής που να αποτρέπει την κατάχρηση αυτών των πόρων και να προωθεί την καλή διαχείρισή τους. Σε αυτή την προοπτική, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να μετριασθούν τα αρνητικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τεχνικά ζητήματα. Η ηθική, ο πολιτισμός, η πίστη και η θρησκεία είναι ουσιαστικά στοιχεία στον τρόπο ζωής μας και πρέπει να ληφθούν υπόψη, εάν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι μόνο με μια αυθεντική ανθρώπινη οικολογία, που λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τα δικαιώματα, αλλά και τις ευθύνες τόσο του ενός προς τον άλλο όσο και προς τις μελλοντικές γενιές, μπορεί να μας δώσει τα μέσα για μια καλύτερη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος.
Το σημερινό ενεργειακό μοντέλο οδηγεί τις περισσότερες φορές σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση της ενέργειας, στην ταχεία εξάντληση των ενεργειακών πόρων και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Με τα δεδομένα αυτά αναγνωρίζεται πλέον η ανάγκη ενός νέου τρόπου διαχείρισής της. Οι προσπάθειες πρέπει όχι μόνο να ενταθούν, αλλά να συγκλίνουν και προς τον περιορισμό της αλόγιστης ενεργειακής κατανάλωσης. Το νέο αυτό μοντέλο διαχείρισης θα πρέπει να στηρίζεται στην ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων, στην εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά και στην ενεργό προστασία του περιβάλλοντος.
Στο νέο αυτό μοντέλο διαχείρισης η Εκκλησία της Ελλάδος δε θα μπορούσε να απουσιάζει. Η Εκκλησία της Ελλάδος, πέρα από την πνευματική της αποστολή, επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο σε μια σειρά τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, ενώ αναλαμβάνει συστηματικές πρωτοβουλίες για το Περιβάλλον.
Η Εκκλησία της Ελλάδος ως ΝΠΔΔ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορείς της καθ’ ύλην αυτοδιοικούμενης Δημόσιας Διοίκησης στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό δομών Εκκλησιαστικής Διοίκησης οι οποίες διαθέτουν με τη σειρά τους ως ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτόνομο νομικό καθεστώς, όπως Ιερές Μητροπόλεις, Ενοριακοί N αοί κλπ. Η Ιερά Μητρόπολη αποτελεί το κέντρο της διοικητικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας σε περιφερειακό επίπεδο, αφού έχει υπό την εποπτεία της, τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και τα ιδρύματα που ανήκουν στην περιφέρειά της. Η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό ενεργοβόρων κτιρίων, τα οποία απαιτούν σημαντικά ποσά για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών όπως θέρμανση, κλιματισμός, φωτισμός, εγκαταστάσεις εστίασης κλπ.
Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αναγκαίο να συμμετέχει με την υποστήριξη της Πολιτείας σε ένα ενεργειακό μοντέλο που αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ενδεικτικές Δράσεις που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα τέτοιο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι:
· Φωτοβολταϊκά Ηλιακά Συστήματα
· Αιολικά Πάρκα
· Γεωθερμία
· Χρήση Βιομάζας
· Έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων κτιρίων
· Αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών
Με τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιτυγχάνεται:
· Περιβαλλοντικό όφελος – Με την έμπρακτη στήριξη πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη συμβολή στην απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τους εξαντλήσιμους ενεργειακούς πόρους.
· Κοινωνικό όφελος – Με την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διαμόρφωση ενός πνεύματος οικολογικής ευθύνης με σκοπό να ανατραπούν τα αρνητικά αποτελέσματα από την κλιματική αλλαγή.
· Οικονομικό όφελος – Με την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων (μείωση εξόδων – αύξηση εσόδων) για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.
Η Νέα Δημοκρατία προτρέπει, τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος στη διαμόρφωση του θεσμικού και νομικού πλαισίου με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ως υπεύθυνος πολιτικός φορέας, η Νέα Δημοκρατία και ο Τομέας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, θα στηρίξει την όποια προσπάθεια συντελεί αφενός στην ανάδειξη του πολύπλευρου ρόλου της Εκκλησίας και αφετέρου σε δράσης που αντιμετωπίζουν στην πράξη την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Με βαθύτατο σεβασμό, Μιχάλης Γιαννάκης Βουλευτής Ν. Βοιωτίας Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Ν.Δ.

Σχόλια