UNESCO: "Εκπαίδευση για όλους"


Η παγκόσμια εκστρατεία «1Goal: Εκπαίδευση για όλους», ξεκίνησε και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον συντονισμό της Action Aid Hellas και την υποστήριξη της ΕΠΟ και της Super League.
Στόχος της εκστρατείας, η οποία εξελίσσεται ήδη σε 200 χώρες, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων σε συνέντευξη στο Ζάππειο, είναι η συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών από όλο τον κόσμο, που θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτελέσουν τον μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν το στόχο της ΟΥΝΕΣΚΟ για εκπαίδευση σε όλους έως το 2015.
Εκ μέρους της Action Aid, η πρόεδρος Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης και των εκστρατειών, σημειώνοντας ότι «απαιτείται περισσότερη συνειδητοποίηση του προβλήματος από την ευρύτερη κοινωνία». Επίσης, χαρακτήρισε «αδικία και τεράστια ανισότητα» το ότι υπάρχουν σήμερα 75 εκατ. παιδιά χωρίς να πηγαίνουν σχολείο, τη στιγμή που ο πλανήτης μας παράγει και γνωρίζει πλούτο, γνώση και τεχνολογία.


Η πρέσβειρα καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαριάνα Βαρδινογιάννη, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής όλων σε τέτοιου είδους εκστρατείες, υπογραμμίζοντας ότι «η υπογραφή του καθενός μας αποκτά τεράστια δύναμη προς όσους αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου μας».
Ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί στις 17 Μαρτίου με πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής και παρέθεσε τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης της ΟΥΝΕΣΚΟ (χθες τη Νέα Υόρκη), η οποία, μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, φοβάται ότι 56 εκατ. παιδιά θα παραμείνουν εκτός σχολείου ως το 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 71 εκατ. ενήλικες είναι εκτός σχολείου και 10.3 εκατ. επιπλέον δάσκαλοι και καθηγητές θα χρειαστούν στα σχολεία για παγκόσμια βασική εκπαίδευση. Γι αυτό τον σκοπό θα πρέπει να καλυφθεί το οικονομικό κενό των 16 εκατ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, σημείωσε ότι «έφθασε η ώρα για δράση, προκειμένου η έλευση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης Μουντιάλ 2010 στην Αφρική, πέρα από την αγωνιστική επιτυχία, να αφήσει και μια μακρόπνοη κληρονομιά εκπαίδευσης, που θα διαρκέσει και μετά το σφύριγμα της λήξης των αγώνων».
Στη συνέντευξη παρέστησαν οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Καραγκούνης, Σιλμπέρτο Σίλβα και Παναγιώτης Φύσσας, οι οποίοι κάλεσαν τα εκατομμύρια των Ελλήνων φιλάθλων να μην παρακολουθήσουν μόνο τους αγώνες, αλλά και να υποστηρίξουν ενεργά την εκστρατεία 1Goal.
Aπό:http://www.ana.gr/

Σχόλια