Η πολιτική είναι σπορ για τους ενήλικες Έλληνες


«Σπορ για μεγαλύτερους» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τα άτομα που τρέχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ή είναι πρόθυμα να εργαστούν σε προεκλογικό αγώνα υπέρ κάποιου υποψηφίου είναι άνω των 45 ετών και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Η ηλικία επηρεάζει και τις κομματικές επιλογές. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα υποστηρίζουν τα δύο κόμματα εξουσίας, ενώ οι μικρότερες ηλικίες είναι πιο ανοιχτές σε άλλες επιλογές. Η ενασχόληση γενικά με την πολιτική αφορά περισσότερο τα άτομα άνω των 45 ετών και εξαρτάται και από το επίπεδο μόρφωσης, με τα άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου να ενδιαφέρονται περισσότερο.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του ηλεκτρολόγου μηχανικού και διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ κ. Γεώργιου Παστιάδη, ο οποίος αξιοποίησε τα ποσοτικά δεδομένα πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας ερευνών V-PRC. Ειδικότερα:
- Το 55,3% των ατόμων ηλικίας 45 έως 54 ετών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για την πολιτική. Αντίστοιχα, υψηλά είναι τα ποσοστά για τις ηλικίες από 55 έως 64 ετών (54,09%) και άνω των 65 ετών (52,4%).
- Στον αντίποδα, λίγο ενδιαφέρονται τα άτομα ηλικίας από 25 έως 34 ετών (το 42,86% έδωσε τη σχετική απάντηση), ενώ ακόμη πιο μικρά είναι τα ποσοστά όσων ασχολούνται και ενδιαφέρονται λίγο με την πολιτική στις ηλικίες 18 έως 24 ετών (30,66% απάντησε σχετικά) και 35 με 44 ετών (37,44%).
- Θα αφιερώνατε χρόνο σε κάποιο κόμμα ή σε κάποιον υποψήφιο; «Ποτέ!» απαντούν οι τρεις στους τέσσερις ηλικίας 35 έως 44 ετών κατώτερης εκπαίδευσης. Μια απάντηση απολύτως εύλογη για τα άτομα της ηλικίας αυτής, τα οποία έχουν ελάχιστο καθημερινό χρόνο. Αντίθετα, τα άτομα άνω των 65 ετών (ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου) εμφανίζονται πιο πρόθυμα να αφιερώσουν χρόνο σε κάποιο κόμμα, καθώς η σχετική απάντηση συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό (14,29%) στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Επίσης, πολύ χρόνο αφιερώνουν οι νέοι 18 έως 24 ετών ανώτερης εκπαίδευσης (το 11,1% απάντησε σχετικά), και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές ασχολούνται ενεργά με τις φοιτητικές παρατάξεις στις σχολές τους.
- Βέβαια, πολύ λίγοι είναι εκείνοι (ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου) που προσπαθούν να πείσουν κάποιον τρίτο να ψηφίσει τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Κυρίως, όπως αναφέρει ο κ. Παστιάδης, στην έρευνά του που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση», τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65 ατών και άνω) και ανώτερου μορφωτικού επιπέδου είναι εκείνα που θα εκφράσουν επιχειρήματα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Γενικά, όσο μεγαλώνει η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο τα άτομα αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο στην πολιτική είτε μέσω της ενημέρωσής τους από τα ΜΜΕ είτε με συμμετοχή στις προεκλογικές εκστρατείες.
- Η ηλικία αλλά και το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματα οι πολίτες. Έτσι, παρατηρείται ότι υπέρ των δύο ισχυρότερων κομμάτων -του λεγόμενου δικομματισμού - είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου. Χαρακτηριστικά, οι οκτώ στους δέκα πολίτες (81,35% είναι το ακριβές ποσοστό) χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου επιλέγουν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο κάνουν οι επτά στους δέκα μεσαίου (68,07% το ακριβές ποσοστό) και ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου (70%).
- Τέλος, οι νεότερες ηλικίες μοιράζονται μεταξύ πολύ περισσότερων κομμάτων, διευρύνοντας την παλέτα των πολιτικών τους επιλογών.

Aπό: neoskosmos

Σχόλια