Η Λάρισα απέκτησε την δική της "Θεσσαλική Φρουρά"..




H «Θεσσαλική φρουρά» του Κώστα Πανιάρα
σήμα κατατεθέν της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας


Ένα μεγαλειώδες γλυπτό ύψους 14 μέτρων, «φρουρεί» από εδώ και στο εξής την Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Ο λόγος είναι για την εντυπωσιακή «Θεσσαλική Φρουρά», που φιλοτέχνησε ο Κώστας Πανιάρας και κοσμεί πλέον την είσοδο της Πινακοθήκης. Το έργο εγκαινιάσθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου , παρουσία του δημιουργού του, των αρχών της πόλης της Λάρισας, του προέδρου της Πινακοθήκης κ. Μάριου Ξηρομερίτη, που ανέλαβε και την τόσο δυναμική πρωτοβουλία, και πολλών άλλων παραγόντων.
Η «Θεσσαλική Φρουρά» αποτελεί προσφορά του καταξιωμένου εικαστικού δημιουργού στην πόλη της Λάρισας, ο οποίος επιβεβαιώνει με αυτό τον τρόπο τα βαθιά αισθήματα φιλίας που τρέφει για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, όπου επιστρέφει μετά τη μεγάλη περσινή του έκθεση. 

 
«Είμαι δηλωμένος φίλος της πόλης. Πριν από δύο χρόνια όταν την επισκέφθηκα πρώτη φορά, οι κάτοικοι με δέχτηκαν τόσο ζεστά που με έκαναν να αισθανθώ κι εγώ Λαρισαίος. Συνδέθηκα συναισθηματικά με αυτή τη γη και τους ανθρώπους της. Έγινα συμπολίτης τους…Θέλω να επικοινωνήσω μαζί τους, μέσα από μια δική μου δημιουργία που με χαρά προσφέρω για το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που αποτελεί, με τους μοναδικούς εκθεσιακούς χώρους που διαθέτει, κόσμημα όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα», σημειώνει ο ίδιος ο Κώστας Πανιάρας μιλώντας για τη σχέση του με την πόλη της Λάρισας. 

Η «Θεσσαλική Φρουρά», μια χαλύβδινη κιονοστοιχία, επιχρωματισμένη με τα λαμπερά κόκκινα και μπλε χρώματα-κλειδιά της δημιουργίας του καταξιωμένου καλλιτέχνη, υψώνει τις μνημειακές διαστάσεις της έως και δεκατέσσερα μέτρα και σηματοδοτεί, από εδώ και στο εξής, όχι μόνο το Μουσείο αλλά τον περιβάλλοντα χώρο του και ολόκληρη την περιοχή. Είναι ένα εμβληματικό έργο που ο δημιουργός του ήθελε να έλκει τα στοιχεία του από την ελληνική ιστορία και να έχει οπτική ταχύτητα, ώστε να μένει ανεξίτηλο στη μνήμη κι εκείνου που περπατά στον προαύλιο χώρο της Πινακοθήκης, αλλά και εκείνου που διέρχεται γρήγορα με το αυτοκίνητο. Για να το πετύχει αυτό ο Κώστας Πανιάρας, λάτρης των έργων μεγάλων διαστάσεων, συνέλαβε, μελέτησε και σχεδίασε τη «Θεσσαλική Φρουρά» του σε απόλυτη διαλεκτική αρμονία με τον όγκο του κτιρίου της Πινακοθήκης. 

 
Η υλοποίησή του εξασφαλίστηκε και υποστηρίχθηκε από τον δραστήριο Πρόεδρο του Δ.Σ της Πινακοθήκης Μάριο Ξηρομερίτη.
Η στατική μελέτη έγινε από την Εταιρία ΦΟΡΕΑΣ, με αρχιτέκτονα- μηχανικό τον Β. Μύτιλη και εκτελέστηκε από την Εταιρία Χάλυβες Καραλή.


Μέγας Χορηγός: ΑΥΤOΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε
Χορηγοί: Όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και Συστήματα Αλουμινίου EXALCO.


Πηγή: Κώστας Πανιάρας

 

Σχόλια