Προτεραιότητα, η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας


Στην Ισπανία περνάει από σήμερα η σκυτάλη της προεδρίας στην ΕΕ. Οι Ισπανοί είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να αρκεστούν σε μια προεδρία light…

Για τέταρτη φορά η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή τη φορά ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: εδώ και λίγες εβδομάδες ισχύει η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία αποδυναμώνει αισθητά την εκ περιτροπής προεδρία προς όφελος του νέου, μονίμου προέδρου, του Βέλγου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

«Για εμάς τους Βέλγους», είπε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος, «η Ισπανία είναι η χώρα του ήλιου. Όταν ήρθα και είδα μόνον χιόνι έπαθα πολιτισμικό σοκ. Ωστόσο η θέρμη με την οποία με υποδέχθηκαν εδώ και η οποία χαρακτηρίζει τις συνομιλίες μας εξισορρόπησε τα πάντα».


Οικονομία στο επίκεντρο
Προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας, λοιπόν, αλλά και του νέου μονίμου προέδρου Ρομπέι είναι η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο ακριβής τρόπος εξόδου από την κρίση θα αποτελέσει πιθανότατα αντικείμενο έκτακτης συνόδου κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος: «Αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε ένα άτυπο συμβούλιο για τα ζητήματα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της στρατηγικής για την οικονομία».

Οι Ισπανοί έχουν από σήμερα έξι μήνες στη διάθεσή τους για να αναδείξουν τα θέματα που επιθυμούν και τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, έμφαση αναμένεται να δώσουν στο θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών, στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και στην ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Aπό: DEUTSCHE WELLE

 

Σχόλια