Ο Ομπάμα κατονομάζει την Αλ Κάιντα


Πίσω από την απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου της DELTA κρύβεται η Αλ Κάιντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για πρώτη φορά κατηγορεί ευθέως την τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατηγόρησε για πρώτη φορά ευθέως την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου για την απόπειρα ανατίναξης του αεροπλάνου της DELTA που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ -Ντιτρόιτ. Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό διάγγελμα του, χθες, δήλωσε πως την περασμένη Πέμπτη έλαβε τα πρώτα αποτελέσματα των εκθέσεων που είχε ζητήσει σχετικά με τη λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών και την ασφάλεια των πτήσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι έρευνες συνεχίζονται και πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι αρχές ασφαλείας να λειτουργήσουν σωστά και να περιφρουρήσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όσον αφορά το περιεχόμενο των ερευνών, δήλωσε: «Οι έρευνες σχετικά με το περιστατικό των Χριστουγέννων συνεχίζονται και πληροφορούμεθα διαρκώς περισσότερα για τον ύποπτο. Γνωρίζουμε ότι ταξίδεψε στην Υεμένη μια χώρα που μαστίζεται από μεγάλη φτώχεια και συγκρούσεις. Φαίνεται ότι είχε ενταχθεί σε οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα και ότι η οργάνωση αυτή της Αραβικής Χερσονήσου τον εκπαίδευσε, τον όπλισε με εκρηκτικά και τον οδήγησε στην επίθεση κατά του αμερικανικού αεροσκάφους».

Εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Υεμένη
 Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικές θέσεις γίνονται στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης και διευκρίνισε: «Στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων στην Υεμένη και εναντίον δυτικών ξενοδοχείων, εστιατορίων και πρεσβειών – συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας πρεσβείας το 2008 - όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός. Έτσι ως πρόεδρος αποφάσισα να θέσω προτεραιότητα στην ενίσχυση της συμμαχία μας με την κυβέρνηση της Υεμένης, θα πρέπει να εξοπλίσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και να συνεργαστούμε για την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Χαβάη για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, δέχεται πιέσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι του επιρρίπτουν ότι απέτυχε στα θέμα της εθνικής ασφάλειας και καλείται τώρα να αποδείξει ότι ελέγχει την κατάσταση. Η Υεμένη θεωρείται προπύργιο της Αλ Κάιντα μαζί με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που επικεντρώνει την εξωτερική του πολιτική κυρίως στο Αφγανιστάν και όχι πλέον στο Ιράκ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο Μπάρακ Ομπάμα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην υποκύψουν στο φόβο και τον κυνισμό, αλλά να επιλύσουν τα προβλήματα με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Aπό: DEUTSCHE WELLE

Σχόλια