Η ενσάρκωση μιας διαφορετικής Ελλάδας


Δέκα επώνυμες παρεμβάσεις για τις «Αξιομνημόνευτες ημερομηνίες της ελληνικής δεκαετίας του 2000». Η Λιάνα γράφει για τις 13 Αυγούστου 2004, και σχολιάζει..."Η ενσάρκωση μιας διαφορετικής Ελλάδας" ή αλλιώς...η "Ολυμπιακή αποθέωση της Αθήνας"
Δεκαοκτώ μέρες ήταν όλες κι όλες! Από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου του 2004. Οι μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων της καρδιάς μας! Αξέχαστες, υπέροχες, γλυκές και μαγικές.

Ήταν εκεί, στο ξεκίνημα της τελετής έναρξης που άρχισε όλη η μαγεία. Γιατί ως τότε, και επί χρόνια πριν, τα συναισθήματα ήταν διαφορετικά και ανάμικτα. Τους θέλαμε πολύ αυτούς τους αγώνες, χρόνια πριν. Τους θέλαμε όταν συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 1896 κι η πιο κρυφή αλήθεια είναι πως θα τους θέλαμε για πάντα δικούς μας. Το 2004 ήταν λοιπόν ο μεγάλος στόχος. Αλλά τα προηγούμενα χρόνια βαδίζαμε προς τον στόχο μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια αμφιβολιών, αμφισβητήσεων, διεθνούς κριτικής και μιας μεγάλης αγωνίας για το τί θα καταφέρναμε τελικά. Ακόμα και πλησιάζοντας στον Αύγουστο του 2004, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Αγωνία για την ολοκλήρωση των έργων, της οργάνωσης, της ασφάλειας.

Κι όμως, με κάποιο τρόπο μαγικό και απρόβλεπτο, την μέρα της τελετής έναρξης, το ρολόι φάνηκε έτοιμο, γυαλισμένο και καλοκουρδισμένο! «Σαν συρτάκι», είπε ο Ζακ Ρογκ (Jacques Rogge), έμοιαζε η oλυμπιακή προετοιμασία, που ξεκινά σε αργούς ρυθμούς και στη συνέχεια... ανεβάζει στροφές, ανεβάζοντας μαζί και την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό.


10,500 αθλητές, 5,500 χιλιάδες προπονητές, 202 χώρες, 28 αθλήματα με 296 αγωνίσματα, περίπου 1,000 ολυμπιονίκες μεταλλίων, 301 τελετές απονομής, με τελευταία αυτή του δικού μας, του αυθεντικού Μαραθωνίου, γέμισαν τις μέρες μας, τις ψυχές και τις καρδιές μας. 3.9 δισεκατομμύρια θεατές παρακολουθούσαν τους αγώνες από κάθε γωνιά της γης, αλλά πολύ λιγότεροι οι τυχεροί που έζησαν από κοντά αυτές τις στιγμές. Γιατί ήταν μεγάλη η τύχη όσων επισκέφτηκαν την Αθήνα τις δεκαοκτώ αυτές μέρες. Χιλιάδες οι ξένοι, χιλιάδες κι οι Έλληνες. Μια Αθήνα κούκλα! Ηλιόλουστη, γελαστή, ευγενική....αγνώριστη. Κι όχι μόνο η πόλη, αλλά μαζί και οι άνθρωποι. Παντού έβλεπες μόνο χαμόγελο, εξυπηρέτηση, προθυμία, ευγένεια. Επαγγελματική οργάνωση και εθελοντισμός, παρέα χέρι-χέρι για ένα αποτέλεσμα που έμοιαζε σαν όνειρο.

Δεν ήθελες να τελειώσουν αυτές οι μέρες. Αν και ήλπιζες ότι κάτι μαγικό είχε συμβεί και ότι από εκεί και μπρος όλα θα ήταν πάντα έτσι, και η πόλη και οι άνθρωποι.

Δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα και στα πιο δύσκολα. Ότι μπορούμε να ανατρέψουμε προβλέψεις και Κασσάνδρες και να κάνουμε θαύματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μας έμεινε το κέρδος της εμπειρίας, αν αλλάξαμε νοοτροπία και συνήθειες, αν αποκτήσαμε μέθοδο κι οργάνωση.

Το σίγουρο είναι ότι μας έμειναν μερικά σημαντικά και μεγάλα έργα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και την καθημερινότητα της Αθήνας. Δεν είναι σίγουρο ότι τα αξιοποιήσαμε όσο καλύτερα γινόταν.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να δείξουμε και τον καλύτερό μας εαυτό όταν έχουμε ένα στοίχημα, ένα όνειρο, κάτι που να μας συγκινεί και να μας συνεπαίρνει. Δεν είναι σίγουρο πόσο μπορούμε να κρατήσουμε αυτόν τον καλύτερό μας εαυτό και να μας γίνει συνήθεια.

Ίσως αυτό που μας λείπει είναι η έμπνευση, ο στόχος, το όνειρο και το συναίσθημα ως κινητήρια δύναμη. Φάνηκε πως το δυναμικό για τα καλύτερα υπάρχει και είναι εδώ. Η κινητήριος δύναμη αναζητείται...




Η Λιάνα Γούτα

www.lianagouta.gr
Χημικός Μηχανικός
Σύμβουλος Ενέργειας, Περιβάλλοντος&Ανάπτυξης
Αν. Γραμματέας Περιβάλλοντος ΝΔ










'Αλλα άρθρα της Λιάνας Γούτα:

Οι αξιομνημόνευτες ημερομηνίες της δεκαετίας του 2000:

·         Η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ (16/4/2003) / Δημήτρης Καλουδιώτης
·        Οι αστυνομικές αρχές εξαρθρώνουν τη 17Ν (29/6/2002) / Κώστας Μποτόπουλος


Σχόλια