"Τραγωδία" ή "πρόσχημα" τα ελληνικά δημοσιονομικά για το ευρώ;



Αναλύσεων συνέχεια και σήμερα. Αυτή τη φορά αξιολογείται ο ρόλος των ελληνικών δημοσιονομικών για το ευρώ. Αιχμηροί τίτλοι, νηφάλια σχόλια.

«Το ευρώ στη δίνη της ελληνικής τραγωδίας», είναι ο τίτλος σημερινής ανάλυσης της γερμανικής Die Welt για το ευρώ:
«Από χθες έπεσε το ευρώ: η ισοτιμία του με το δολάριο έφθασε το 1,43….αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ‘αδυναμία του ευρώ’, διότι πριν από ένα χρόνο η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ήταν 1,30.
Όμως οι ανησυχίες και η νευρικότητα είναι οι αιτίες της διαγραφόμενης πτωτικής τάσης του ευρώ. ‘Το ευρώ μετά από την πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα, δεν είναι αυτό που ήταν’, επισημαίνει ο Ούλριχ Λόιχτμαν, ειδικός στις επενδύσεις συναλλάγματος της Comerzbak.
Και αυτό διότι η κατάσταση στην Ελλάδα άρχισε να ξυπνάει στους επενδυτές τη γενική αμφισβήτηση της δομής και της λειτουργίας της ΟΝΕ. Τα ερωτηματικά τους αυξάνονται και αναρωτιούνται πως μπορεί να λειτουργεί η ενιαία οικονομική και νομισματική ένωση, εφ’ όσον υπάρχουν τόσο διαφορετικές ποιότητες στην οικονομική ανάπτυξη; Από τη μια η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και από την άλλη η Γερμανία και η Γαλλία.»

Πόσο ισχυρή είναι η δυναμική των ανησυχιών;

«Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ανησυχίες αυτές να κυριαρχήσουν και να πιέσουν το ευρώ προς τα κάτω, όπως είχε γίνει στην αρχή της εισαγωγής του, όταν η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου δεν έφθανε ούτε καν το 1 δολάριο, αλλά άγγιζε μόλις τα 90 σεντ. ‘Όμως τώρα’, επισημαίνει ο κ. Λόιχτμαν, ‘ο νέος σκεπτικισμός έχει κάποια βάση: την Ελλάδα.’
Οι αριθμοί της αμερικανικής Εποπτικής Επιτροπής  του χρηματιστηρίου δείχνουν ότι οι επενδυτές άρχισαν να αλλάζουν γνώμη και οι χρηματιστές που επενδύουν σε φθηνό χρήμα και ύποπτη κερδοφορία βλέπουν το δολάριο πιο θετικά από το  ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει με το ελβετικό φράγκο και την βρετανική λίρα. Η πορεία τους είναι ανοδική ως προς το ευρώ.
Όμως το δολάριο χρησιμοποιήθηκε μέχρι πρότινος σαν φθηνό χρήμα (carry trades), εάν αλλάξει αυτή η τάση και μετατοπιστεί προς το γιεν, όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας, τότε θα ενισχυθεί το δολάριο. Άρα το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που αποδυναμώνει το ευρώ ευσταθεί μόνον σε συνδυασμό με εκείνο του φθηνού χρήματος και της κατάστασης στην Ιαπωνία. Ο Αντρέας Ρέες, επικεφαλής οικονομολόγος στην Unicredit, που μελετά την ανάπτυξη των αμερικανικών πολιτειών και τις συγκρίνει με εκείνη των κρατών – μελών της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά. Το πρόβλημα όμως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι, ότι η δυναμική παίζει καθοριστικό ρόλο και πολλές φορές δεν μπορεί να ανατραπεί.»
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανάλυση της Frankfurter Rundchau στην οποία υπογραμμίζεται: «Στις χρηματαγορές στοιχηματίζουν τώρα όλοι, ποιος θα είναι ο επόμενος στην ΟΝΕ που θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή όπως τιτλοφόρησε μελέτη της η Unicredit  ‘Μετά το συρτάκι, έρχεται το φάντο;’».
«Η ‘Ελλάδα μας έδειξε τις αδυναμίες του συστήματος’, υποστηρίζει η οικονομολόγος της DZ Bank Μέρτεν και επαναλαμβάνει ότι κάθε χώρα – μέλος κινήθηκε και κινείται σχεδόν αυτόνομα, στην ουσία δεν υπάρχει ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά μόνον κοινό νόμισμα.»

Aπό: DEUTSCHE WELLE

Σχόλια