Ένας Έλληνας κρύβεται πίσω από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου

Ένας Έλληνας κρύβεται πίσω από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο Ντουμπάι. Πρόκειται για τον Γιώργο Ευσταθίου, που δεν είχε απλώς έναν ρόλο στο τεράστιο αυτό project, αλλά ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε μιας ομάδας πολυμήχανων αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Το εμιράτο του Ντουμπάι μπορεί να περηφανεύεται πλέον ότι διαθέτει το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Μάλιστα κάποιοι το χαρακτηρίζουν επίτευγμα του σύγχρονου πολιτισμού. Ο κ. Ευσταθίου διαχειρίστηκε 3 δισ. δολάρια - τόσο λένε οι φήμες ότι κόστισε ο επιβλητικός πύργος. Το ύψος του αγγίζει τα 828 μέτρα και ονομάστηκε «Burj Khalifa». Ο Ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας μίλησε στο «thema people» για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πύργου, την οικονομική κρίση, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, αν και ομογενής τρίτης γενιάς, νιώθει πολύ υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή.
Γεννημένος στο Σικάγο από Έλληνες γονείς αυτό που θυμάται και αναπολεί από τα παιδικά του χρόνια είναι οι ελληνικές μυρωδιές.
«Ο παππούς μου και η γιαγιά μου κατάγονταν από ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου. Πριν από πάρα πολλά χρόνια αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα και να πάνε στην Αμερική με την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα είναι ότι το σπίτι μας ήταν γεμάτο από ελληνικές μυρωδιές. Ετσι, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι γίνομαι πάλι παιδί». Παρόλο που ο ίδιος, λόγω δουλειάς, έχει επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες, ο αγαπημένος του προορισμός είναι η Σαντορίνη. «Έχω επισκεφτεί και έχω δει πολλά όμορφα μέρη ανά την υφήλιο, σαν τη Οία της Σαντορίνης όμως δεν έχω βρει πουθενά στον κόσμο», λέει ο ίδιος.


Το σχέδιο ήταν έμφυτο ταλέντο για τον κ. Ευσταθίου, μια και από πολύ μικρός είχε δείξει ότι είχε κλίση στη ζωγραφική. «Η ζωγραφική και κατ’ επέκταση το σχέδιο είναι κάτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Προέρχομαι από μια οικογένεια που έχει κλίση στη ζωγραφική, αλλά το να γίνω αρχιτέκτονας δεν το είχα σκεφτεί έως ότου ο θείος μου -ο οποίος είναι και εκείνος αρχιτέκτονας- μου είπε να σχεδιάσω ένα κτίριο. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι και το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω», εξηγεί. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ο κ. Ευσταθίου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σε μια μικρή επιχείρηση. Η καριέρα του όμως απογειώθηκε όταν άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία SOM, στην οποία και βρίσκεται μέχρι σήμερα έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κατασκευάσει πέντε από τα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Παρ’ ότι  το Ντουμπάι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε πραγματικά στο χείλος της καταστροφής -λόγω της οικονομικής κρίσης-, με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, η πώληση των καταστημάτων και των ξενοδοχείων που βρίσκονται μέσα στον «πύργο» φαίνεται ότι δεν έχει επηρεαστεί. «Το εσωτερικό του «Burj Khalifa», δηλαδή καταστήματα, ξενοδοχειακές μονάδες και σπίτια, πουλήθηκε σε ιδιώτες πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια κατασκευής του πύργου». Ο ίδιος πάντως δεν αγόρασε διαμέρισμα, ίσως επειδή το προσωπικό του όνειρο είναι ένα λευκό σπίτι στην Οία, με θέα το απέραντο γαλάζιο.
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ Ο ΑΕΡΑΣ»
Ο σχεδιασμός του κτιρίου εγκαινιάζει πρωτοφανείς τεχνικές, αφού έπρεπε να «απαντηθούν» σύνθετες υλικοτεχνικές προκλήσεις όχι μόνο λόγω του ύψους του, αλλά και γιατί το Ντουμπάι είναι ευπαθές σε σφοδρούς ανέμους και κοντά σε ένα γεωλογικό ρήγμα. Μάλιστα, αρκετοί ήταν οι αρχιτέκτονες που κατά τον σχεδιασμό του είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο κτίριο δεν μπορεί να ανεγερθεί σε ένα μέρος με ασταθές έδαφος. «Οι δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πραγματικά πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο κτίριο έχω αναλάβει. Η βαρύτητα, η σεισμικότητα της περιοχής, ο αέρας, η θερμοκρασία και η υγρασία ήταν παράγοντες που δυσκόλευαν το έργο μας.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ένα κτίριο που βρίσκεται στα 828 μέτρα είναι ο αέρας», εξηγεί ο αρχιτέκτονας. Για τον λόγο αυτό το σχήμα του πύργου και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αμβλύνουν τις πιέσεις που δέχεται το κτίριο από τον αέρα. «Οι άνισες πιέσεις που ασκούνται στις πλευρές του κτιρίου κάνουν το κτίριο να ταλαντεύεται. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, θα έκανε τους επισκέπτες και τους κατοίκους του ουρανοξύστη να νιώθουν πολύ άβολα. Για τον λόγο αυτό προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις ταλαντεύσεις, κάτι το οποίο για να επιτευχθεί χρειάστηκε πολλή μελέτη», λέει ο κ. Ευσταθίου. Ο σχεδιασμός είναι τόσο λεπτομερειακός ώστε οι υπεύθυνοι έχουν σκεφτεί και πώς θα πλένονται τα 25.000 παράθυρα του κτιρίου. «Το καθάρισμα του εξωτερικού του κτιρίου ήταν κάτι το οποίο μας απασχόλησε πάρα πολύ. Ο αέρας στο Ντουμπάι μεταφέρει αρκετές ποσότητες άμμου, οι οποίες λόγω και της υγρασίας κολλάνε στα παράθυρα των κτιρίων. Για τον λόγο αυτό κατασκευάσαμε έξω από τα περισσότερα ένα είδος πλατφόρμας, πάνω στην οποία τα συνεργεία καθαρισμού θα μπορούν να στέκονται για να καθαρίζουν», εξηγεί ο κ. Ευσταθίου.
ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  Πόσος χρόνος χρειάζεται για ν' ανεβεί κάποιος στον 124ο όροφο ενός κτιρίου; Αν πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το περίφημο Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα), τότε η διαδρομή διαρκεί μόλις ένα λεπτό. Εξήντα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να βρεθείς μια… ανάσα από τον ουρανό, να υψώσεις ψηλά το χέρι και να νομίζεις πως ακουμπάς το άπειρο.
Μόνο που, δυστυχώς, η αντίστροφη μέτρηση για την "εκτόξευση" στο παρατηρητήριο του ύψους 828 μέτρων κτιρίου, με τους περισσότερους από 160 ορόφους, μπορεί να εξελιχθεί σε "μικρή οδύσσεια", αφού θα πρέπει να προσπελάσεις τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα ταμεία για να αποκτήσεις το "μαγικό" χαρτάκι. Αυτό, που σου δίνει τη δυνατότητα να ατενίσεις -αν όχι τον κόσμο ολόκληρο-τουλάχιστον το Ντουμπάι, από…  πολύ ψηλά και μέσα από υψηλής ευκρίνειας τηλεσκόπια να ανακαλύψεις γωνιές του εμιράτου που ούτε είχες φανταστεί, όταν περιδιάβαινες τους δρόμους και τις αγορές του.
 Ο Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα) ή Μπουρζ Ντουμπάι - όπως έγινε γνωστός, προτού ο πρωθυπουργός και κυβερνήτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίν αλ Μακτούμ, αποφασίσει να τού δώσει το όνομα του προέδρου της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν - αποτελεί, από τις 4 Ιανουαρίου, οπότε έγιναν τα λαμπρά εγκαίνια, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
  Ολόκληρο το Ντουμπάι απλώνεται σαν "ταψί" στα πόδια σου. Από εκεί ψηλά έχεις την καλύτερη ίσως θέα τού "The World", του πρώτου συμπλέγματος τεχνητών νησιών που έχει σχεδιαστεί στο σχήμα της υδρογείου και μπορείς να θαυμάσεις το μεγαλείο του "Palm Jumeirah", του τεχνητού νησιού σε σχήμα φοίνικα (φανταστείτε έναν τεραστίων διαστάσεων φοίνικα, με γιγάντιο κορμό και δεκαεπτά κλαδιά, καταμεσής του Αραβικού Κόλπου!).
  Τι κι αν το Ντουμπάι διήλθε οικονομική κρίση, που είναι ορατή ακόμη και το βράδυ, όταν κοιτάζοντας τους πελώριους ουρανοξύστες, βλέπεις πόσο σκοτεινοί και άδειοι είναι; Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, που σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ, είναι περίπου 300 μέτρα ψηλότερο από τον ουρανοξύστη "Taipei 101", στεγάζει 1.000 κατοικίες, 160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα έχουν τα γραφεία τους διάφορες εταιρίες, κατάφερε να ανοίξει τις πύλες του, ακόμη και εν μέσω κρίσης...
Aπό: neoskosmos.com

Σχόλια