Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει ήδη αρχίσει




Η κατάσταση στην Υεμένη εξελίσσεται σε ένα σημαντικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Ο πολιτικός επιστήμονας του Xάρβαρντ Καρλ Κάιζερ, θεωρεί ότι ο Ομπάμα θα οδηγηθεί σε ένα νέο μέτωπο πολέμου στην Υεμένη

«Ναι, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο, μάλιστα έχει ήδη αρχίσει», λέει ο καθ. του Kennedy-School στο παν/μιο του Harvard μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Παραπέμπει στον προεκλογικό αγώνα όπου ο Ομπάμα είχε κατηγορήσει το Μπους ότι υποβαθμίζει τα πραγματικά προβλήματα και διεξάγει έναν «λάθος πόλεμο, σε λάθος χώρα», δηλαδή το Ιράκ και παραβλέπει το Αφγανιστάν, ορμητήριο της Αλ Κάιντα. Τώρα βάση της Αλ Κάιντα έγινε η Υεμένη, ενώ στο Αφγανιστάν θα πρέπει να  αποτραπεί η ενίσχυσή της στο μέλλον. «Οι ΗΠΑ οδηγούνται λοιπόν σε μία νέα τρίτη μεγάλη διένεξη, που εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε εσωτερικό πρόβλημα για τον Ομπάμα», λέει ο καθ. Κάιζερ.

Η Υεμένη δεν είναι Αφγανιστάν


Η αμερικανική πρεσβεία στην ΥεμένηΣτο Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθεί μια νέα στρατηγική που συνδυάζει τα στρατιωτικά μέσα με τα πολιτικά μέτρα ενίσχυσης του κράτους. Στην Υεμένη όμως οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες και έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που επιβάλει τη χρήση περισσότερων μέσων από αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη στην Υεμένη. Αυτά τα μέσα σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον, αλλά ζητούμενο είναι ένα κράτος που κυβερνάται από έναν γηραιό πρόεδρο και δεν ελέγχει τις φυλές, να στηριχτεί έτσι ώστε να αποτραπεί μια καταστροφή. "Και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο", εκτιμά ο  πολιτικός επιστήμονας.

Η Υεμένη δεν θα δεχτεί ξένη επέμβαση

Η κυβέρνηση στην Υεμένη διακηρύσσει ότι θα αντιμετωπίσει μόνη της την Αλ Κάιντα και δεν θα ανεχτεί ξένη επέμβαση. Η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει όπως έκανε μέχρι τώρα, να αποφύγει μία παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, κάτι που δεν είναι δυνατό στο Αφγανιστάν. «Θα δούμε όμως αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο μέλλον», σημειώνει ο καθ. Κάιζερ, διότι η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να την αντιμετωπίσει μόνη της η Υεμένη. Όμως, αν φτάσουμε σε μία αμερικανική στρατιωτική παρουσία, η κατάσταση θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Η Υεμένη συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και τους ιερούς τόπους του Ισλάμ. Ο Καρλ Κάιζερ προειδοποιεί ότι η αμερικανική παρουσία εκεί δημιουργεί προβλήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα του Αφγανιστάν.

Η αμερικανική στρατηγική περικύκλωσης

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει σίγουρα τη στρατηγική ενίσχυσης της κυβέρνησης της Υεμένης, εκτιμά ο καθ. Κάιζερ, θα της προσφέρει περισσότερα μέσα, θα ενισχυθούν οι μυστικές επιχειρήσεις, θα στείλει περισσότερους πολιτικούς συμβούλους στη χώρα, με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν, ενδεχομένως να έχουμε ενίσχυση της παρουσίας των μυστικών υπηρεσιών και των συμμάχων, για να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις της Αλ Κάιντα κατά της Δύσης. Καταγράφει πάντως ότι «η αμερικανική στρατηγική περικύκλωσης της Υεμένης έχει ήδη αρχίσει από καιρό και σίγουρα τώρα θα ενισχυθεί».

Σχόλια