Εσωκομματικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ για τις γονικές παροχές

Υστερα από έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο το τοπίο γύρω από τη φορολογία στις γονικές παροχές. Το μέτρο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, επικρίθηκε από πολλούς, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι αντιτίθεται σε διατάξεις του συντάγματος. Ο Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης γράφει στην Ελευθεροτυπία, ότι η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια σειρά παραδειγμάτων, κατά την οποία γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και υποσχέθηκε στους πολίτες ότι υπάρχουν λεφτά προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία. Στο κύριο άρθρο του Ελεύθερου Τύπου, αναφέρεται ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος εμπαίζει τους φορολογούμενους, δεν υπήρξε προϊόν δημόσιας διαβούλευσης και πρέπει να αποσυρθεί. Σε άρθρο στο Έθνος, ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος εντοπίζει το λάθος στο γεγονός ότι η τροπολογία προωθήθηκε νύχτα και εντάχθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο. Ωστόσο, αποτελούσε προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να κατακρίνεται επί της ουσίας.


  Κ. Τσαχάκης, Μ. Βοργάνα, εφημερίδα Έθνος


"Διορθώσεις μετά τις αντιδράσεις"
"Αλλάζει ρότα το υπουργείο Oικονομικών στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας για γονικές παροχές και δωρεές μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης.
Aύριο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής, το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο για τις γονικές παροχές και δωρεές, δίνοντας διευκρινίσεις για το νέο αφορολόγητο όριο και τους νέους συντελεστές φορολόγησης που θα τεθούν σε ισχύ, ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τι φόρο θα πληρώσουν...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Oικονομικών για τη φορολόγηση των γονικών παροχών προβλέπει πως το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί από τις 95.000 ευρώ στα επίπεδα των 200.000 ευρώ.
Eπιπλέον οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται από 5% έως 20%. Mε βάση την κλίμακα αυτή θα προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρής αξίας ακίνητα και μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ακόμη και πάνω από 1.000% για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. H επιβάρυνση μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες, αφού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις θα ξεπερνούν το 100%.
Eξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί ότι συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζουν προσφυγές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να υποβάλει δήλωση φόρου γονικής παροχής με όρους «ανοικτής επιταγής», δηλαδή με πλήρη αβεβαιότητα ως προς ουσιώδη στοιχεία προσδιορισμού της φορολογικής του υποχρέωσης, όπως:
-Tο ύψος του αφορολόγητου ορίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
-Tον φορολογικό συντελεστή, βάσει του οποίου θα φορολογηθεί.
-Tη φορολογική βάση (αντικειμενική αξία) επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος, αφού, όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί ο φόρος βάσει των αυξημένων αντικειμενικών αξιών."

πηγή: εφημερίδα ΈΘνος πηγή: εφημερίδα ΈΘνος
 
πηγή: εφημερίδα ΈΘνος Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία

"Μας συγχωρείτε, λάθος"
"Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του έργου παίχτηκε προχθές: ο υπουργός Αμυνας και συνταγματολόγος Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία που κατέθεσε μόλις πριν 4 μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για αόριστες αυξήσεις στις κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές...
Πριν 4 χρόνια, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρισε τη σκιώδη κυβέρνηση, τοποθέτησε ένα στέλεχος απέναντι σε κάθε υπουργείο, ώστε (το στέλεχος) να πληροφορείται επακριβώς για την κυβερνητική δραστηριότητα, να αντιδρά, να αντιπροτείνει, να μελετά και να χαράζει πολιτική, που στις συνεδριάσεις των οργάνων της αντιπολίτευσης θα συνετίθετο από τον Γ. Παπανδρέου σε προγραμματισμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ όταν ερχόταν στην εξουσία.
Ο ελληνικός λαός έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, απηυδισμένος από την πολιτική της Ν.Δ. και με την ελπίδα ότι ο Γ. Παπανδρέου θα κυβερνούσε καλύτερα. Αλλά, απο την πρώτη κιόλας μέρα της νέας διακυβέρνησης αποδείχτηκε ότι ούτε οι σκιώδεις υπουργοί είχαν δουλέψει, έστω κατ' ελάχιστον, σε ένα νέο ρεαλιστικό πρόγραμμα, ούτε σοβαρές προτάσεις έφεραν για αλλαγές, ούτε είχαν επεξεργαστεί λύσεις για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι προκάτοχοί τους. Τι έκαναν επί 4 χρόνια; Καλά, ευχαριστώ.
Κατ' αρχήν ο πρωθυπουργός επέμενε ήδη προεκλογικά ότι «χρήματα υπάρχουν» μόνο και μόνο για να ψηφιστεί από τον λαό, κόντρα στον Κ. Καραμανλή, που ομολογούσε ότι δεν υπάρχει σεντς. Κι αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι από τον Αύγουστο όλους τους ενημέρωσε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός είχε απορρίψει το πάγωμα των μισθών, τους οποίους μειώνει πλέον...
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που πάνω της έχει στηριχτεί η νέα ηλεκτρονική δημοκρατία, παίρνει την απάντησή της από έναν επισκέπτη της στο opengov.gr: «Η επιτυχία του opengov μετριέται, θέλουν να μας πουν, με τα comments των επισκεπτών του σάιτ; Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να παράγει και έργο».
Κακά τα ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε απλώς να έρθει στην εξουσία. Δεν είχε κανένα πρόγραμμα. Δεν δούλεψε, δεν ενδιαφέρθηκε, όπως δεν κάνει και κανένας Ελληνας, που στηρίζει τη ζωή του στην επιφάνεια και στο βλέποντας και κάνοντας.
Είναι εύκολο να λες εκ των υστέρων ότι έκανες λάθος. Αρκεί να μη σου πει ο λαός ότι έκανε λάθος."

 
εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, Η Θέσης μας

"Πάρτε πίσω την (ν)τροπολογία"
"ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, ως συνταγματολόγος, προειδοποίησε ότι «στη φορολογική νομοθεσία δεν χωρούν αναδρομικές εκπλήξεις», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα δημοσιοποιήσει στοιχεία του νέου συστήματος.
ΟΜΩΣ και πάλι ο εμπαιγμός των φορολογουμένων συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αύριο το οικονομικό επιτελείο δεν θα δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για τις γονικές παροχές αλλά μόνο ένα περίγραμμα του νέου αφορολόγητου ορίου υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να ακυρωθεί η εν εξελίξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς». Το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό. Ηδη η διαβούλευση τινάχτηκε στον αέρα με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας και ύστερα από 100 ημέρες στην εξουσία η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά της για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες."

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εφημερίδα Έθνος

"Άλλο είναι το λάθος"
"Δεν χωράει αμφιβολία ότι στην περίπτωση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές υπάρχει σοβαρή ανακολουθία σε σχέση με όσα προεκλογικά υποσχόταν ο πρόεδρος του ΠAΣOK. Aλλά φυσικά η ανακολουθία αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία του προβλήματος. Eχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι η τροπολογία προωθήθηκε νύχτα και εντάχθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο.
Ωστόσο, η κριτική που ασκείται δεν αρκείται στο γεγονός αυτό. Προχωράνε και στην ουσία. Mέχρι και αιτιάσεις για «απόλυτο αιφνιδιασμό» ακούστηκαν όταν οι πάντες γνωρίζουμε -και προφανώς και όσοι διατυπώνουν τα σχετικά σχόλια- ότι η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου ήταν ρητή προεκλογική, αλλά και προγραμματική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου. Kαι ως γνωστό τα κόμματα εκλέγονται για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και όχι τις απόψεις του οιουδήποτε έχει πρόσβαση σε μικρόφωνο και μπορεί ανέξοδα να λέει ό,τι θέλει.
Aντίθετα, η μόνη κριτική που μπορεί ν’ ασκηθεί στην κυβέρνηση ως προς την ουσία του προβλήματος είναι ότι άργησε να προωθήσει τη σχετική ρύθμιση. Aπό τη στιγμή που την έκρινε αναγκαία και είχε προαναγγείλει τη θεσμοθέτησή της, όφειλε να την είχε φέρει, ει δυνατό, και από τον Oκτώβριο ή τις αρχές Nοεμβρίου ακόμη, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην προλάβουν να κάνουν τις μεταβιβάσεις, οι οποίες θα τους επέτρεπαν ν’ ακυρώσουν στην πράξη την τροποποίηση του νόμου." 

Από: ΝewsΤime

Σχόλια