«Ο αργός θάνατος της Ελλάδας»


Σε όλες τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύεται σήμερα η πρόγνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα φθάσει στη χρεοκοπία με αργά βήματα και όχι ολοταχώς. Η γερμανική έκδοση των Financial Times με τίτλο «Ο οίκος Moody’s προφητεύει τον αργό θάνατο της Ελλάδας» γράφει:

«Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν πιστεύει ότι θα προκληθεί ξαφνική κατάρρευση, αλλά ότι η Ελλάδα θα φθάσει στη χρεοκοπία αργά και βασανιστικά. Το ίδιο σενάριο προβλέπει και για την Πορτογαλία. Ασφαλώς το σενάριο αυτό είναι ακόμη δυνατόν να ανατραπεί, αλλά ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα έχει χάσει πολύ χρόνο», γράφουν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Moody’s.
«Οι επενδυτές βλέπουν αυτή τη στιγμή τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο σκεπτικισμό από ό,τι πριν, γιατί στην αγορά είναι πια ακριβότερη η ανατροπή της χρεοκοπίας μιας βιομηχανικής ευρωπαϊκής χώρας, από την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.  Τα προβλήματα της Ελλάδας προκαλούν ανησυχία για το ευρώ, αν και οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ανάγκης οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα παρέμβουν.»

Σχόλια