Ευρωπαϊκή Επιτροπή : "Δεν υπάρχει κρατική μηχανή αλλά φοβισμένοι υπάλληλοι που τους προμηθεύουν έτοιμα στοιχεία οι υπουργοί"


Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας, δήλωσε ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι απαντήσεις του κ. Ρεν προκλήθηκαν από σειρά ερωτήσεων ευρωβουλευτών και ο επίτροπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση - που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα συνολικό πακέτο πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που σήμερα είναι πάνω από 12% του ΑΕΠ - έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Δεν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης δήλωσε ο κ. Ρεν, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και πως σε συνέχεια της αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Απαιτείται όμως, συνέχισε ο κ. Ρεν να ληφθεί γρήγορα δράση στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.
Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ο κ. Ρεν είπε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετική περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν την Ελλάδα για τα μέτρα που λαμβάνει επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να κοινοποιούνται στις κοινοτικές υπηρεσίες σωστά και αξιόπιστα στοιχεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Ελλάδα, τονίζει ότι δεν υπάρχει κρατική μηχανή αλλά φοβισμένοι υπάλληλοι που τους προμηθεύουν έτοιμα στοιχεία οι υπουργοί. Παράλληλα η Κομισιόν αρνείται να επικυρώσει οποιοδήποτε στοιχείο για την Ελλάδα, εάν δεν λάβει πραγματικά πειστήρια για τα στοιχεία των τελευταίων ετών.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ρόδης Κράτσα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως η φορολογική εξυγίανση στη χώρα μας.

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ 

Σχόλια