"Παραγωγή" Πολιτισμού στη Λάρισα

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Το 1981, ο Λαρισαίος φιλότεχνος χειρουργός Γ. Ι. Κατσίγρας εξήγγειλε τη δωρεά των 700 πινάκων ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα που είχε συλλέξει από το 1950 ως το 1965 περίπου. Το 1983, το Δ.Σ της Λάρισας ιδρύει τον φορέα 'Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα', όπου περιλαμβάνονται τα έργα που ήδη κατείχε ο Δήμος, καθώς και όσα επρόκειτο να αποκτήσει στο μέλλον. Από το 1992 μέχρι το 2003 τα έργα της συλλογής Κατσίγρα εκτίθονταν σε δύο ορόφους του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.
Σήμερα η Πινακοθήκη στεγάζεται σε νέο σύγχρονο κτήριο στην Συνοικία Νεάπολη. Η επιλογή της αρχιτεκτονικής λύσης έγινε μετά από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το 1984. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται από το 1991 και ολοκληρώθηκε το 2003 οπότε και εγκαινιάστηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.
Το κτίριο λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές καθώς οργανώθηκε με βάση σύγχρονες μουσειολογικές, μουσειογραφικές μελέτες και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.
Το εμβαδόν του οικοπέδου όπου βρίσκεται το κτίριο είναι 10.000 μ2. Το κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο συνολικού εμβαδού 7.285 μ2 (Ισόγειο – 2.788 μ2, Α’ όροφος - 2.513 μ2 και Υπόγειο – 1.983 μ2 ).

Πυρήνα της Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή Κατσίγρα, με 700 έργα αρχικά και 50 ακόμη, που δωρίθηκαν το 1998 από τον Γ.Ι. Κατσίγρα. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα (Λύτρας, Ιακωβίδης, Γύζης, Δούκας, Βολανάκης, Σαββίδης, Βικάτος κ.λ.π.) αλλά και του 20ου αιώνα (Γαλάνης, Γουναρόπουλος, Ν. Και Π. Λύτρας, Μαλέας, Τρανταφυλλίδης, Παρθένης, Στέρης, Ρέγκος, Γολδάσης κ.λ.π.), λάδια, ακουαρέλλες, σχέδια, χαρακτικά, ως τη δεκαετία του 1960.
Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς, Διευθυντές Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικούς, ζωγράφους ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τη συλλογή Κουτλίδη.
Ο Δήμος Λάρισας κατείχε ήδη μικρή συλλογή 210 έργων, ντόπιων κυρίως, καλλιτεχνών, η οποία προστέθηκε. Από την ίδρυσή της το 1983, η πινακοθήκη απέκτησε άλλα 200 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, πολλά από τα οποία δώρισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (Β. Κατράκη, Μποστ, Σαρής, Πρέκας, Αστεριάδης, Τάσσος και πολλοί άλλοι) και συνεχίζει την απόκτηση νέων, μετά από σχετική πρόταση της Καλλιτεχνικής της Επιτροπής.

Ο Γ.Ι. Κατσίγρας δώρισε επίσης την ανεκτίμητη συλλεκτική επίπλωση του ιατρείου του, παλιότερη ιδιοκτησία Ερρίκου Σλήμαν , σχέδιο Ε. Τσίλλερ.
Τέλος, προσέφερε και τη συλλογή του βιβλίων και περιοδικών τέχνης (1200 τίτλοι περίπου), πολλά από τα οποία σε δυσεύρετες, εξαντλημένες ή σπάνιες εκδόσεις.
Η Δ.Π.Λ. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από 11μελές Δ.Σ. που ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια. Σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Λάρισας. Τα υπόλοιπα μέλη ορίζονται αναλογικά από τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους.

Διεύθυνση
Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2
41334, Νεάπολη Λάρισας
τηλέφωνα επικοινωνίας
2410621205 Γραμματεία 
2410623615 Προϊσταμένη Διοίκησης 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2007-09

Πολύ σημαντική η δράση, όπως και των προηγούμενων προέδρων, του μέχρι πριν μια εβδομάδα προέδρου Μάριου Ξηρομερίτη.
Ο Μάριος Ξηρομερίτης τοποθετήθηκε σε μιά νέα κρίσιμη θέση, ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας στο Δήμο Λαρισας.
Ττην τελευταία διετία ο Μάριος και το Δ.Σ της πινακοθήκης, ας μας επιτραπεί η έκφραση έδωσαν μια νέα δυναμική και ώθηση στην Πινακοθήκη, αποδεικνύοντας ότι στην Λάρισα "παράγεται" εκτός απο βαμβάκι και πολιτισμός.

Μεγάλος ο αριθμός των εκθέσεων, συνεργασιών και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια στην Πινακοθήκη.

Ενδεικτικά παρατίθενται οι σημαντικότερες δραστηριότητες



ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ (ΤΙΤΛΟΣ: ΛΑΞΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ)

BΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΛΙΟΣ
ΜΑΡΑ ΚΑΡΕΤΣΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΙΑΡΑΣ 
ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ
 ΈΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ :TITΛΟΣ¨ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ          
ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
ΠΩΛ ΣΟΥΛΙΚΙΑ (ΚΑΝΑΔΑ)
ΜΑΓΔΑ ΒΑΜΒΑΤΗΡΑ
ΕΛΕΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΧΑΡΑΚΤΩΝ         
ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Α.ΤΑΣΣΟΣ  
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΙΕΝΝALE MAIL  ART (συμμετοχη 30 χωρες εξωτερικου)
ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ                              
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ(ψηφιδωτο,αγιογραφια,κεραμικη)
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΟΥΑΓΙΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GRAFITY-OMAΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΟΒΑΡΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ


ΕΡΓΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ:IATΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ(Α.ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ-Λ.ΜΑΡΑΒΑΣ)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ (Κ.ΠΑΝΙΑΡΑΣ)
ΒΙΟΠΟΛΗ ΜΕΖΟΥΡΛΟ(Α.ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ )
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Λ.ΜΑΡΑΒΑΣ)
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗς ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ:ΛΑΡΙΣΑ,ΑΘΗΝΑ ΡΑΨΑΝΗ ΓΡΕΒΕΝΑ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ 2009: KENTΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ,ΜΠΕΝΑΚΙΟ,ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ,   ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ(Η ΑΛΙΚΗΣΤΗ χώρα των θαυμάτων)
χοροδραμα ΡΑΛΟΥ ΜΑΝΟΥ

Πηγές:
http://www.larissa-dimos.gr/larissa/npdd/pinako.shtm
Μάριος Ξηρομερίτης

Σχόλια