Οι σημαντικότερες στιγμές του ποδοσφαίρου το 2009.



Ιανουάριος : Το «αντίο» του Κοβάσεβιτς
Ο πρώτος μήνας της χρονιάς δεν ξεκίνησε καλά τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει από τη χώρα μας με πλούσια καριέρα σε μεγάλες ομάδες όπως η Γιουβέντους, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Στον 35χρονο Σέρβο άσο του Ολυμπιακού, διαγνώσθηκε εγκαίρως σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί λίγο πρόωρα από την ενεργό δράση, αφού ο ίδιος παρά τα 35 του χρόνια, έδειχνε πως έχει πολλά να προσφέρει και να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να φτάσει στις επιτυχίες σε Ελλάδα κι Ευρώπη.
Τον ίδιο μήνα, είχαμε αλλαγή στην προεδρία της ΕΠΟ με τον Σοφοκλή Πιλάβιο να διαδέχεται τον Βασίλη Γκαγκάτση.
Φεβρουάριος : Ιστορική ισοπαλία που όμως δεν ήταν αρκετή

Τον Φεβρουάριο του 2009, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φέρει ισοπαλία 1-1 στο «Ελ Μαδριγάλ» κόντρα στην Βιγιαρεάλ για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, μια ισοπαλία όμως που δεν ήταν αρκετή για να κάνει την υπέρβαση και να περάσει στους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 1-2 από τα «υποβρύχια» και απώλεσαν έτσι μια μεγάλη ευκαιρία να περάσουν στην επόμενη φάση του θεσμού.
Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός αποχαιρετούσε ταπεινωτικά το Κύπελλο Ουέφα με δύο ήττες από την γαλλική Σεντ Ετιέν.
Μάρτιος : Ένα ακόμη «ερυθρόλευκο» αντίο

Τον Γενάρη ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ύστερα από το σοβαρό πρόβλημα υγείας που διέγνωσαν οι γιατροί. Στις 30 Μαρτίου ήταν η σειρά του συμπατριώτη του και συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς να πει «αντίο» στο ποδόσφαιρο.
Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» και σημαία της ομάδας, καθώς μεταγράφηκε στους Πειραιώτες το 1996 από τον Πανηλειακό, υπηρέτησε την ομάδα για 13 συναπτά έτη και αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 36 χρόνων.
Όλα αυτά τα χρόνια ο «Τζόλε» κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα, ενώ σε 341 συνολικά συμμετοχές, πέτυχε 126 τέρματα.


Απρίλιος : Ο ΟΦΗ στη Β΄ Εθνική!

Τον Απρίλιο δεν συνέβησαν πολλά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το μοναδικό που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ήταν ο μαθηματικός υποβιβασμός του ΟΦΗ στη Β΄ Εθνική Κατηγορία. Οι «Κρητικοί» ήταν η μοναδική ομάδα, πέρα από τις τρεις «μεγάλες» της Σούπερ Λίγκας, που δεν είχε αγωνιστεί στη Β΄Εθνική.
Στο μεταξύ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον τελικό του ΟΑΚΑ, αποκλείοντας Αστέρα Τρίπολης και Πανσερραϊκό αντίστοιχα.
Μάϊος : Ο πιο συναρπαστικός τελικός Κυπέλλου

Το γεγονός που ξεχώρισε τον μήνα Μάϊο ήταν αδιαμφισβήτητα ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπαικό και την ΑΕΚ.
Στις 2 του μήνα, οι δύο ομάδες σε ένα παιχνίδι-διαφήμιση του ποδοσφαίρου, αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, 4-4 μετά τη λήξη και της ημίωρης παράτασης και τελικά χρειάστηκαν 34 εκτελέσεις πέναλτι για να καταλήξει ο τίτλος στους «ερυθρόλευκους». Αυτό ήταν το 24ο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου.
Λίγες ημέρες μετά, ο Παρασκευάς Άντζας ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο κι έτσι έγινε ο τρίτος παίκτης των «ερυθρολεύκων» σε αυτή τη χρονιά, μετά τους Κοβάσεβιτς και Τζόρτεβιτς, που κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Παράλληλα η Μπαρτσελόνα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού στον τελικό της Ρώμης επικράτησε της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με 2-0 και έκανε το «τρεμπλ».
Ιούνιος : Στα «πράσινα» ο Σισέ!

Τον Ιούνιο ως γνωστόν ξεκινάει η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος. Ο Παναθηναϊκός «τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα» αφού κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα και να ντύσει στα «πράσινα» τον Γάλλο επιθετικό Τζιμπρίλ Σισέ!
Ο Γάλλος στράϊκερ αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, αφού κόστισε συνολικά 8 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε αυτή του πρώην άσου των ΑΕΚ και Μπενφίκα, Κώστα Κατσουράνη. Από την άλλη, το συμβόλαιό του έλυσε ο επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Γκούμας.
Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του απέκτησε τον σπουδαίο διεθνή Σουηδό αμυντικό, Όλοφ Μέλμπεργκ ο οποίος αγωνιζόταν στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Γιουβέντους.
Στο διεθνή χώρο τα φώτα τράβηξε η «βασίλισσα» της Ευρώπης Ρεάλ, η οποία προχώρησε στην απόκτηση των Κακά και Κριστιάνο Ρονάλντο, δαπανώντας για τον μεν πρώτο 67 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ το ποσό των 93 εκατ. ευρώ!
Ιούλιος : Μεταγραφών συνέχεια

Το μοναδικό αξιοσημείωτο κατά τον μήνα Ιούλιο, ήταν η μεταγραφή του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Σεμπάστιαν Λέτο στον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό. Στον διεθνή χώρο ξεχώρισε η ανταλλαγή Ιμπραΐμοβιτς και Ετό, με τον Σουηδό επιθετικό να παίρνει το «τρένο» για Βαρκελώνη και τον Καμερουνέζο το αντίστοιχο για Μιλάνο.
Αύγουστος : Έπιασε «λιμάνι» ο Κυργιάκος!

Στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές έλληνα παίκτη σε σύλλογο του εξωτερικού. Ο λόγος για τον Σωτήρη Κυργιάκο, ο οποίος άφησε την ΑΕΚ για να μετακινηθεί στην ιστορική Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ, με το κόστος της μεταγραφής να φτάνει συνολικά στα 3 εκατ. ευρώ.
Η Μπαρτσελόνα συνέχισε την ξέφρενη πορεία της, προσθέτοντας ακόμη ένα τρόπαιο στην πλούσια τροπαιοθήκη της. Οι «μπλαουγκράνα» με γκολ του Πέδρο Ροντρίγκεζ στην παράταση νίκησαν την κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Σαχτάρ Ντόνετσκ με 1-0 και κατέκτησαν το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.
Σεπτέμβριος : Ένας «αστέρας» στον πάγκο του Ολυμπιακού

Η βαριά ήττα του Ολυμπιακού με 5-0 στο φιλικό με τον Εργοτέλη και η «λευκή» ισοπαλία των «ερυθρολεύκων» στο φαληρικό γήπεδο κόντρα στην Καβάλα για την 3η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, ήταν  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Τιμούρ Κετσπάγια.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε την απομάκρυνση του Γεωργιανού τεχνικού από τον πάγκο της ομάδας και την ανάληψη του παλιού Βραζιλιάνου αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ζίκο.
Στα αξιοσημείωτα αυτού του μήνα και η επιστροφή του Γιούρκα Σεϊταρίδη στον Παναθηναϊκό, έπειτα από πέντε χρόνια περιπλάνησης στα γήπεδα της Ευρώπης.
Οκτώβριος : Ξαφνική παραίτηση Ζαγοράκη και εκπλήξεις στο Κύπελλο

Η παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 8 Οκτωβρίου αποτέλεσε έκπληξη στο στρατόπεδο της ομάδας και όχι μόνο. Τη θέση του στην προεδρία πήρε ο παλιός παίκτης και μέχρι εκείνο το σημείο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Ζήσης Βρύζας.
Στο μεταξύ, για το θεσμό του Κυπέλλου ο Πανσερραϊκός έκανε την έκπληξη και απέκλεισε τον κάτοχο, Ολυμπιακό κερδίζοντάς τον με 3-1. Θύμα έκπληξης έπεσε και η ΑΕΚ, η οποία γνώρισε την ήττα από τον Θρασύβουλο με 1-0 και έμεινε εκτός συνέχειας του θεσμού.
Νοέμβριος : Μουντιάλ …. ερχόμαστε!

Μήνας εθνικής υπερηφάνειας μπορεί να χαρακτηριστεί ο Νοέμβριος. Στο άκουσμα της κλήρωσης με την Ουκρανία για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, οι περισσότεροι δεν έδιναν τύχη στην Εθνική, το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ όμως έδωσε τη δική του απάντηση μέσα στο γήπεδο.
Το ξεκίνημα δεν ήταν καλό αφού η εθνική μας αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ κι έτσι η υπόθεση-πρόκριση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο. Τέσσερις μέρες αργότερα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση και με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, έπειτα από την εξαιρετική κάθεση πάσα του Σαμαρά, έστειλε την Εθνική μας ομάδα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, εκεί όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.
«Σοκ» στις τάξεις των Ελλήνων φιλάθλων και όχι μόνο, προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του Μεξικανού ποδοσφαιριστή της Λάρισας, Αντόνιο Ντε Νίγκρις. Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, οφειλόταν σε παθολογικά αίτια του καρδιοπνευμονικού συστήματος.
Δεκέμβριος : Παρελθόν ο Τεν Κάτε, τη «Χρυσή Μπάλα» ο Μέσι!

Η ξαφνική απομάκρυνση του Χενκ τεν Κάτε από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού μετά την νίκη επί του Ατρόμητου ξεχωρίζει από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Η απόλυση του Ολλανδού τεχνικού ήταν μια απόφαση του πρόεδρου των “πρασίνων”, Νίκου Πατέρα, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στην πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια για τον πάγκο της ομάδας.
Στο διεθνή χώρο τέλος, η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε μια απίστευτη χρονιά καθώς στο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου Συλλόγων επικράτησε στην παράταση της Εστουδιάντες και έφτασε στην κατάκτηση έξι τροπαίων το 2009, μια επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία.
Παράλληλα, ο άσος των “μπλαουγκράνα”, Λιονέλ Μέσι, ανταμείφθηκε για την εξαιρετική του χρονιά, κατακτώντας τόσο την “Χρυσή Μπάλα” όσο και το βραβείο της FIFA για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στον κόσμο.

Σχόλια