ΕΡΤ και ΑRTE στη "Sugartown" Ζαχάρω


Στις 24 Αυγούστου 2007, οι κάτοικοι της Ζαχάρως έζησαν τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας πέρασε από τα χωριά τους, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες και 65 νεκρούς. Το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «SUGARTOWN: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», συμπαραγωγής ΕΡΤ και ARTE ακολουθεί το δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και τους κατοίκους της Ζαχάρως, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν την «επόμενη μέρα».
Γυρισμένο σε διάστημα δύο ετών, καταγράφει τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους τόσο η πυρκαγιά, όσο και η ανοικοδόμηση της περιοχής. Τώρα η Ζαχάρω αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση: πως θα καταφέρει να ορθοποδήσει, όταν όλοι φιλοδοξούν να επωφεληθούν από την καταστροφή;


H πρώτη κλειστή προβολή του ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «SUGARTOWN: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», συμπαραγωγής ΕΡΤ και ARTE, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe. Το ντοκιμαντέρ είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται μετά τη συμφωνία συνεργασίας της ΕΡΤ με το ARTE, στην υπογραφή της οποίας συνέβαλαν με τη συνεργασία τους το Goethe-Institut Athen και το Institut Francais d΄ Athenes. Την ταινία προλόγισαν η εκπρόσωπος του ARTE Madeleine Avramoussis, η υπεύθυνη Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ Ειρήνη Γαβαλά - Χαρδαλιά και η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Goethe Σοφία Μιχαηλίδου.
Η κα Avramoussis υπογράμμισε ότι η πολυετής συνεργασία της ΕΡΤ με το ARTE έχεi λάβει πλέον θεσμικό χαρακτήρα, δίνοντας στους Έλληνες παραγωγούς την ευκαιρία να προβάλουν με τη δουλειά τους σε όλη την Ευρώπη την ελληνική κοινωνία και κουλτούρα. Ανέφερε ακόμα, ότι το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από το ARTE, στο πλαίσιο μιας ειδικής θεματικής βραδιάς, αφιερωμένης στα οικολογικά προβλήματα και τις καταστροφές που ταλανίζουν τον πλανήτη.
Στην εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία της ΕΡΤ με το ARTE αναφέρθηκε η κα Γαβαλά, τονίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση προσβλέπει στην επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας στο μέλλον. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χρέος της ΕΡΤ να στηρίζει την προσπάθεια νέων παραγωγών, οι οποίοι δίνουν με τη δουλειά τους μια εμπεριστατωμένη οπτική και κριτική πάνω σε μείζονα ζητήματα της εποχής μας.
Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε ανοικτή συζήτηση, παρουσία του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη. Στην προβολή παραβρέθηκαν παράγοντες του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού χώρου, δημοσιογράφοι, επιτετραμμένοι των Πρεσβειών της Γαλλίας και της Γερμανίας, εκπρόσωποι ξένων μορφωτικών ιδρυμάτων, συντελεστές της ταινίας και της παραγωγής.
Η υπόθεση
Στις 24 Αυγούστου 2007, οι κάτοικοι της Ζαχάρως έζησαν τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας πέρασε από τα χωριά τους, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες και 65 νεκρούς.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και τους κατοίκους της Ζαχάρως, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν την «επόμενη μέρα». Γυρισμένο σε διάστημα δύο ετών, καταγράφει τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους τόσο η πυρκαγιά, όσο και η ανοικοδόμηση της περιοχής. Τώρα η Ζαχάρω αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση: πως θα καταφέρει να ορθοποδήσει, όταν όλοι φιλοδοξούν να επωφεληθούν από την καταστροφή;
Σε μια ιστορία γεμάτη με διαμάχες γύρω από τον δημόσιο πλούτο και φιλοδοξίες για προσωπικό πλουτισμό, μόνο ένας άνθρωπος ξεχωρίζει. Στη Σμέρνα, ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος θεωρείται ο ήρωας του χωριού. Είναι ο μόνος που έμεινε και πάλεψε την πυρκαγιά, σώζοντας πολλά σπίτια. Μέσα από τα μάτια του, η ταινία θέτει το ερώτημα της ευθύνης που φέρει ο καθένας για την καταστροφή. Ευθύνονται οι αρχές ή έχουμε όλοι ευθύνη για τα προβλήματα της επόμενης μέρας και τη δυσλειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα; «Ζούμε σε έναν καμένο τόπο», λέει ο Παναγιώτης «αλλά θα μείνω εδώ. Θα επιβιώσω, έστω και μόνος μέσα στις στάχτες».
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Κίμων Τσακίρης, γνωρίζει καλά την Ζαχάρω και τους ανθρώπους της. Τρία χρόνια μετά το πετυχημένο «Sugartown: οι Γαμπροί», επιστρέφει με μια επίκαιρη και σκληρή ταινία για την Ελλάδα του σήμερα.
Το ντοκιμαντέρ έιναι μια παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS σε συμπαραγωγή με το ARTE, την ΕΡΤ, την Bi-Οptic Productions, τα κανάλια AL JAZEERA, TSR, YLE, TV3 και ΡΙΚ και με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της Ε.Ε. Η διεθνής πρεμιέρα έγινε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ IDFA του Άμστερνταμ στις 22 Νοεμβρίου 2009 (διαγωνιστικό τμήμα).
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης
Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ
Συμπαραγωγός: Κίμων Τσακίρης
Φωτογραφία: Αργύρης Τσεπελίκας, Γιάννης Κάσσης
Μοντάζ: Τατιάνα Πανηγύρη
Ήχος: Άρης Καφεντζής

Aπό:www.ert.gr/

Σχόλια