Το ευρώ "ευχή και κατάρα" για την Ελλάδα


Πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αρνητική αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch. 

«Ο Έλληνας ασθενής», υπογράφει άρθρο της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της. Και στη συνέχεια γράφει: «Οι πρώτοι δυο μήνες διακυβέρνησης από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση πρέπει να φάνηκαν σαν μια ολόκληρη κοινοβουλευτική περίοδος. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει να κάνει τις προσθέσεις για τους ανοιχτούς λογαριασμούς, έγινε γρήγορα σαφές ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ανησυχητική από όσο πίστευε κανείς μέχρι τώρα».

Και λίγο παρακάτω υπογραμμίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση για να έρθει στην εξουσία υποσχέθηκε μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου. Ξαφνικά όμως έπρεπε να υπάρξει μια διαφορετική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Είναι όμως αμφίβολο, εάν η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να προχωρήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν διαμετρικά αντίθετο με τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Η ΝΖΖ συνεχίζει γράφοντας πως το ευρώ ήταν ευχή και κατάρα για την Ελλάδα. «Η οικονομική κρίση κατέδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων οφειλόταν και στα χαμηλά επιτόκια, από τα οποία επωφελούνταν η Ελλάδα σαν μέλος της ευρωζώνης. Έγινε όμως επίσης σαφές ότι είχαν γίνει πολύ λίγα πράγματα για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από την εξάρτησή της από τη ναυσιπλοΐα και τον τουρισμό».
Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφήσει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας DIE WELT, το οποίο αναφέρεται στην πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας. Η εφημερίδα σημειώνει: «Γκρέμισμα από τον Όλυμπο στον Άδη. Αυτή την τύχη έχει στην παρούσα φάση η Ελλάδα. Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ το 2002 και τους πανηγυρισμούς για το οικονομικό θαύμα, οι Έλληνες είναι μακροπρόθεσμα αντιμέτωποι με την απειλή της χρεοκοπίας και κατ` επέκταση με το ενδεχόμενο αποκλεισμού τους από την ευρωζώνη», παρατηρεί το δημοσίευμα.
«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας απέχει μόλις τρεις βαθμίδες από το χαμηλότερο επίπεδο» αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η Σλοβακία αξιολογείται θετικότερα από τη χώρα μας.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ παίρνει θέση ο αναλυτής της UBS Στέφαν Ντέο, ο οποίος βραχυπρόθεσμα, όπως λέει, δεν διακρίνει κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. «Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι ακόμη πολύ εύθραυστο για να αφήσει η διεθνής κοινότητα μια χώρα να καταρρεύσει και να ρισκάρει τις συνέπειες ενός ντόμινο. Στη χειρότερη περίπτωση θα παρέμβει το ΔΝΤ ή ακόμη και η ΕΕ», λέει ο κ. Ντέο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας, όπως έδειξαν τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα.

Σχόλια