Η μάχη για το κλίμα δεν θα κερδηθεί μόνο μειώνοντας το CO2

O Ιβο ντε Μπερ επικεφαλής της γγ. του ΟΗΕ για το κλίμα


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέλλον δεν θα κριθεί μόνο από τον δραστικό περιορισμό των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και από τη χρήση εναλλακτικών τεχνολογιών και τον τερματισμό της ενεργειακής σπατάλης.

Για τον Ιβο ντε Μπέρ, επικεφαλής της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ για το κλίμα, δεν τίθεται καν το ερώτημα αν οι χώρες του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν ή όχι την κλιματική αλλαγή, αλλά το πόσο γρήγορα και με ποιά αποτελέσματα. Θεωρεί δεδομένο ότι στην Κοπεγχάγη απαιτείται μια διεθνής δεσμευτική συμφωνία. «Και χωρίς αυτά τα μέτρα όμως ο πλανήτης είναι υποχρεωμένος να κινηθεί προς μια δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο αξιωματούχος των ΗΕ: «Καμιά φορά σκέπτομαι πώς θα ήταν οι διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης, αν αυτές γίνονταν πριν από 50 χρόνια. Τότε οι άνθρωποι απέκλειαν πως κάποτε θα μετακινούμαστε μαζικά με τα αεροπλάνα και πως κάθε σπίτι θα είχε χώρους υγιεινής. Έχοντας προφανώς στο μυαλό τους το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στις τιμές και τη διασφάλιση της ενέργειας ή την ποιότητα του αέρα. Πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε ευρέως σήμερα είναι ξεπερασμένες».

Έως το 2020 αποστολή δεμάτων χωρίς επιβάρυνση του κλίματος

Λειψία - μια από τις έδρες της DHL στη ΓερμανίαΈνας κόσμος με πολύ λιγότερους ρύπους διοξειδίου δεν εξαρτάται μόνο από την κλιματική αλλαγή, πιστεύει και ο Ράινερ Βεντ, διευθυντής του τμήματος πολιτικής και βιωσιμότητας της DHL, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λογιστικής υποστήριξης: «Μέχρι το 2020 επιδιώκουμε μια αύξηση της αποδοτικότητας κατά 30% ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι φιλόδοξος στόχος, το γνωρίζω. Στόχος μας είναι να προτείνουμε στους πελάτες μας προϊόντα χωρίς ρύπους. Που σημαίνει ότι εταιρίες ή ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν γράμματα και δέματα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα.

Η Κοπεγχάγη είναι μόνο αφετηρία

O πλανήτης χρειάζεται ένα θετικό μήνυμα από την ΚοπεγχάγηΗ σημαντική αρχή πρέπει να γίνει ωστόσο στην Κοπεγχάγη. Μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα. Η υπόθεση του κλίματος βρίσκεται πλέον στα χέρια των πολιτικών. «Ό τι άλλο χρειάζεται το έχουμε ήδη», λέει ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος των ΗΕ UNEP Αχιμ Στάινερ: «Έχουμε τις τεχνολογίες, έχουμε τα οικονομικά μοντέλα. Αυτό που μας λείπει είναι μια συμφωνία για πως θα επιτύχουμε από κοινού στόχους που έχουν οριστεί και παρουσιαστεί στην Κοπεγχάγη».
 Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συμφωνία στην Σύνοδο αποτελεί μονόδρομο γιατί το κόστος της αδράνειας είναι πολλαπλάσιο από οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: DEUTSCHE WELLE, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5012881,00.html

Σχόλια