Υπάρχουν ελπίδες πριν το μεγάλο φινάλε στην Κοπεγχάγη;

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας...

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία, πολιτικοί και αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα.

Τελευταία μέρα της Συνόδου για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη και τα χρονικά περιθώρια για μια δεσμευτική συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κυότο στενεύουν επικίνδυνα. Οι ειδικοί για την περιβαλλοντική πολιτική συμφωνούν ότι όσο οι χώρες που συμμετέχουν προτάσσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι περίπου 190 χωρών ήρθαν στην πρωτεύουσα της Δανίας με καλές προθέσεις. Στόχος να σωθεί ο πλανήτης από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα που παραμένει ωστόσο είναι το πώς. Το τι πρέπει να γίνει είναι σαφές, λέει ο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC) Ρατζέντρα Πασάουρι: «Έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανεπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες. Το πόσο αυτές θα επηρεάσουν τελικά θα εξαρτηθεί από την επιβάρυνση του κλίματος. Εξαρτάται από την ανάπτυξη σε κάθε χώρα και φυσικά από τις δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνιών στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εν κατακλείδι: Είναι οι φτωχοί του πλανήτη που θα επωμιστούν το μεγάλο βάρος της κλιματικής αλλαγής».

Απαιτούνται αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια στην ΚοπεγχάγηΣτη Σύνοδο της Κοπεγχάγης περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, αλλά και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εξέφρασαν επανειλημμένα τη θέση ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο πρόεδρος της Greenpeace Κούμι Ναϊντού δήλωσε:«Αν κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη επιδιώξει το βιοτικό επίπεδο που έχουν οι πολίτες στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, τότε χρειαζόμαστε 8 πλανήτες σαν τη γη. Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν υπάρχει σχέδιο β΄. Έχουμε μόνο μια γη με περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να κατανεμηθούν πιο δίκαια».

Μέρκελ: «Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής»

Διαδήλωση υπέρ μιάς δίκαιης συμφωνίας για το κλίμα Ακόμα και εκείνες οι ανεπτυγμένες χώρες που ήταν αμετακίνητες στις θέσεις τους δείχνουν να συνειδητοποιούν στην Κοπεγχάγη ότι μια διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποτελεί μονόδρομο. Αυτό τόνισε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην ομιλία της: «Θα πρέπει να βοηθήσουμε η μια χώρα την άλλη να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Για αυτό είναι σημαντική η τεχνολογία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι προέχει η προστασία του πλανήτη, πως η φτώχια του διπλανού θα γίνει πολύ σύντομα και δική μας φτώχια».

Από: DEUTSCHE WEELE, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5035378,00.html

Σχόλια