Κλίμα: Έχουν υποτιμηθεί οι φυσικές διαδικασίες που οδηγούν στην υπερθέρμανση


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ για το κλίμα έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες και να καταδείξει την ανεπάρκεια των στόχων της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ελπίδες για την επίτευξη μιας ευρείας και δεσμευτικής συμφωνίας για την προστασία του κλίματος γεννά η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει το «παρών» στις εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης της Κοπεγχάγης που αρχίζει αύριο. «Είναι μία σαφής ένδειξη ότι ο Ομπάμα θέλει να πετύχει η διάσκεψη και για αυτό παίρνει το ρίσκο της στήριξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Αυτό που ενισχύει τις ελπίδες του Λευκού Οίκου είναι ότι η Κίνα και η Ινδία αναφέρονται πλέον σε συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για την κλιματική αλλαγή, κάνοντας έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να καταλήξουν σε συμφωνία στην παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, μια νέα έρευνα για το κλίμα έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες και να καταδείξει την ανεπάρκεια των στόχων της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ανταποκρίτριά μας Μαρία Καστρισιανάκη μας ενημερώνει από το Λονδίνο:

 Θα χρειαστούν μέτρα διαχρονικής ισχύος
50% μεγαλύτερη, απ ότι πιστεύεται σήμερα, είναι η συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα στην διαμόρφωση του φαινομένου θερμοκηπίου, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στη Βρετανία. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Geoscience», τα επιστημονικά εργαλεία, βάσει των οποίων καθορίζονται τα κλιματικά μοντέλα, έχουν υποτιμήσει την ευαισθησία καθοριστικών φυσικών διαδικασιών που οδηγούν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, ειδικά δε την συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες του διοξειδίου του άνθρακα. Στην πραγματικότητα, με πιο ακριβείς υπολογισμούς η συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα στην διαμόρφωση του φαινομένου θερμοκηπίου είναι κατά 30% έως 50% μεγαλύτερη, από ότι πιστεύεται. Οι συντελεστές της έρευνας υποστηρίζουν πως με βάση τα ευρήματά τους, θα χρειαστούν μέτρα διαχρονικής ισχύος, αφού το φαινόμενο έχει τέτοια δυναμική που θα χρειαστεί  περισσότερο από έναν αιώνα για να τεθεί υπό έλεγχο. Γι αυτό και προτρέπουν την διεθνή κοινότητα, ενόψει της αυριανής διάσκεψης της Κοπεγχάγης, να αναθεωρήσει τους επιστημονικούς δείκτες, βάσει των οποίων θα ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή. «Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε κανέναν και πιστεύουμε πως τα μέτρα που προτείνουν τα ΗΕ έως το 2100 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύουμε πως η έρευνα μας συμπληρώνει τα μέχρι σήμερα ευρήματα που καταδεικνύουν, πέρα όποιας αμφιβολίας, πως η αλλαγή του κλίματος είναι κυρίως προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας», διευκρινίζει ο συντάκτης της μελέτης, Νταν Λάντ του Πανεπιστημίου Μπριστολ.

Σχόλια